Arama sonuçları

Erdoğan: Ücretsiz yemek imkanından yararlanan öğrenci sayımızı 5 milyona çıkartacağız

Erdoğan: Ücretsiz yemek imkanından yararlanan öğrenci sayımızı 5 milyona çıkartacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,"Kapsamı genişleterek okullarda ücretsiz yemek imkanından yararlanan öğrenci sayımızı 5 milyona çıkartacağız" dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi.

Bitlis Çayı Viyadüğü ve bağlantı yollarının açılışını geçen perşembe canlı bağlantıyla yaptıklarını, bölgenin ulaşımında önemli yere sahip bu projenin sevincini bölge halkıyla paylaştıklarını belirten Erdoğan, cuma günü İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki İslam Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı'nın açılış töreninde, ülkenin yargı alanında gerçekleştirdiği reformları değerlendirdiklerini söyledi.

Erdoğan, cumartesi günü Erzurum'da 100 binin üzerinde vatandaşın katılımıyla yapılan toplu açılış töreninde pek çok projenin resmi açılışını gerçekleştirdiklerini, bunun yanı sıra gençlerle buluştuklarını anlatarak, Erzurumlulara misafirperverlikleri için teşekkürlerini sundu.

Sadece ulaştırma alanında bir ayda hizmete alınan eserlerin bile hükümetin ne kadar gayretli ve verimli çalıştığını gösterdiğini vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aralık ayında Ağrı'da 70 kilometrelik Hamur-Tutak-Patnos bölünmüş yolunu, Şanlıurfa Kuzey Batı Çevre Yolu'nu, Samsun'da Kavak-Asarcık yolunu, Mardin'de Midyat şehir geçişi ve bağlantı yolları ile Nusaybin yolunu, Bitlis'te Diyarbakır-Siirt yolu üzerindeki Bitlis Çayı Viyadüğü'nü, Erzurum'da İspir-Rize yolunu ve üzerindeki tünelleri hizmete açtık. Ayrıca 1915 Çanakkale Köprüsü'nün üzerine Seyit Onbaşı'nın hatırasını yaşatacak top mermisi figürlerini yerleştirdik. Ankara Esenboğa Havalimanı'nın üçüncü pistin yapımını da içeren kapasite artırımı ile işletmesinin 560 milyon avro bedelle kiralanması ihalesini sonuçlandırdık. Herhalde sadece bir bakanlığımızın bir aylık çalışmasını anlatan bu tablo karşısında daha fazla söze de nefes harcamaya da hacet yok."

Erdoğan, bu hafta da çeşitli açılışlar, törenler, toplantılar, ziyaretlerle ülkeye eserler kazandırmayı, millete hizmet etmeyi sürdüreceklerini belirterek, 20 yıl önce iktidara gelirken ülkeyi öncelikle eğitim, sağlık, adalet, emniyet, ulaşım, tarım, dış politika gibi tüm alanlarda yükselteceklerinin sözünü verdiklerini hatırlattı.

Tarihin en büyük demokrasi ve kalkınma atılımını gerçekleştirmek için çıktıkları uzun ve meşakkatli yolculuğun her sayfasının ayrı bir mücadeleyle, ayrı bir hikayeyle geçtiğini dile getiren Erdoğan, "Geriye dönüp baktığımızda Cumhuriyetimizin ilk asrının son 20 yılını geçmişin eksiklerinin hemen tamamını telafi ettiğimiz, yanlışlarının hemen tamamını düzelttiğimiz bir dönem haline dönüştürdüğümüzü görüyoruz" dedi.

Erdoğan, vesayetin oyunlarını, terör örgütlerinin saldırılarını, darbecilerin teşebbüslerini, ekonomik tetikçilerin tuzaklarını, küresel güçlerin kuşatmalarını birer birer kırarak ülkeyi bugünlere getirdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Elbette bu süreçte ülke ve millet olarak pek çok bedel de ödedik. Yeri geldi milletimizin hassasiyetleri üzerinden sosyal kaos çıkartmaya çalıştılar. Yeri geldi hak ve özgürlükler üzerinden demokrasimize saldırdılar. Yeri geldiği terör örgütleriyle sınırlarımızı taciz ettiler. Şehirlerimizi kana ve ateşe boğmak istediler. Yeri geldi içimizdeki bazı hainleri kullanarak darbe girişiminde bulundular. Yeri geldi dünyada eşi benzeri görülmemiş ekonomimizi mahvetme tehditleriyle aşımıza, ekmeğimize gözlerini diktiler. Hamdolsun milletimizle omuz omuza, yürek, yüreğe vererek bunların hepsini de bertaraf ettik.

Son bir yıldır yaşadığımız ekonomik türbülans bu sürecin örneklerinden biridir. Ülkemizi sağ salim bu sarsıntıdan da çıkartarak, hedeflerimize daha sıkı şekilde odaklandığımız bir döneme girdik. Bu 20 yılın her senesi gibi 2022'de de maruz kaldığımız tedbirlere karşı verdiğimiz destansı mücadele yanında ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmetlerle tarihteki yerimizi yeniden aldık."

2022 ÇALIŞMALARI 2023 HEDEFLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazar günü yeni umutlar ve heyecanlarla 2023'e girileceğini belirterek, hükümetin 2022 çalışmaları ve 2023 hedefleri konusunda bilgi verdi.

Geçen yıl eğitimde yeni dönem hazırlıkları için ilk kez tüm okullara doğrudan 7 milyar lira bütçe gönderdiklerini, kullanılmayan köy okullarını yeni bir yaklaşımla dönüştürerek 2200 köy yaşam merkezi açtıklarını belirten Erdoğan, okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak için başlattıkları seferberlikle 6 binin üzerinde yeni anaokulu açarak 5 yaş grubundaki okullaşma oranını yüzde 99'a çıkardıklarını bildirdi.

Erdoğan, yaklaşık 1 milyon 110 bin ailenin yararlandığı, kültürel değerleri, aile içi iletişimi, bağımlılıkla mücadeleyi merkeze alan Aile Okulu Projesi'ni hayata geçirdiklerini, kütüphanesiz okul bırakmama hedefiyle 16 bin 361 yeni kütüphane açtıklarını, buralardaki toplam kitap sayısını 110 milyona çıkardıklarını söyledi.

Temel eğitimdeki 8 bin 324 okulu iyileştirme kapsamına alarak donanımı ve kadrosuyla geliştirdiklerini, matematik, İngilizce, bilim ve sanat alanlarında ilk kez açılan ücretsiz yaz okullarıyla 1 milyon öğrenciye ulaştıklarını vurgulayan Erdoğan, okullardaki yönetici ve öğretmenlere verilen çevre atık yönetimi ve sıfır atık konulu seminerlerle bu alanda yürütülen milli çalışmalara destek sağladıklarını bildirdi.

"MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNDEKİ ÖĞRENCİ SAYISI 1 MİLYON 200 BİNE YÜKSELDİ"

Erdoğan, Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkartarak, bu meslek mensuplarının özlük ve mali haklarında çok ciddi iyileştirmeler yaptıklarını, mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısını 160 binden 1 milyon 200 bine yükselterek sanayinin çırak, kalfa ihtiyacını karşılayacak önemli bir adım attıklarını, organize sanayi bölgelerindeki mesleki eğitim merkezlerini kurduklarını bildirdi.

Gönül coğrafyasından öğrencilerin yetişmesine katkı vermek için 7 uluslararası meslek lisesini faaliyete geçirdiklerine, meslek liselerindeki döner sermaye üretimini 2 milyar liraya yükselttiklerine işaret eden Erdoğan, fikri mülkiyet çalışmalarını meslek liseleri ve olgunlaşma enstitüleri başta olmak üzere tüm okullara yaygınlaştırarak 8 bin 300 patent, faydalı model, marka ve tasarım tescili alınmasını sağladıklarını dile getirdi.

Erdoğan, taşımalı eğitimle ve pansiyonda kalarak eğitim gören 1,8 milyon öğrencinin tamamına ücretsiz yemek verdiklerini vurgulayarak, "Hayat boyu öğrenme kurumlarımızda 13,4 milyonun üzerinde vatandaşımıza hizmet verdik. Biliyorsunuz 20 yıldır okullarımızda okullar açılırken, sıraların üzerinde ders kitapları ücretsiz, bununla kalmadık. Şimdi de ders kitaplarının yanında yardımcı kaynak kitaplarıyla da öğrencilerimizi ücretsiz buluşturmak için 160 milyon kitap dağıttık" şeklinde konuştu.

"BİN OKULA TOPLAM 60 MEGAVAT KAPASİTELİ ÇATI ÜSTÜ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ"

Önümüzdeki yıl eğitimde köy okullarının tamamını köy yaşam merkezlerine dönüştürme projesini neticelendireceklerine, okulların bilgi teknoloji altyapısını güçlendirerek sistemi geleceğe hazırlamayı sürdüreceklerine dikkati çeken Erdoğan, 2023 hedefleri konusunda şu bilgileri verdi:

"Halen başarıyla süren mesleki eğitim merkezlerimizdeki çalışmaları sanayi ile yakın iş birliği halinde genişleteceğiz. Yine halen 81 ilde faaliyet gösteren yetişkin engellilerimize yönelik halkeğitim merkezlerini ilçelerimizin tamamına yayacağız. Özel yetenekli öğrencilerimize hizmet ver 379 bilim ve sanat merkezine erişimi kolaylaştırmak için bu kurumları da tüm ilçelerimizi kapsayacak şekilde genişleteceğiz.

Tüm okullarımızı, çevre dostu okullara dönüştüreceğiz. En fazla enerji tüketen bin okulumuza toplam 60 megavat kapasiteli çatı üstü güneş enerji sistemi kuracağız. Üretime dönük faaliyet yürüten eğitim kurumlarımızı elektronik ticaret sistemine dahil edeceğiz. Öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimine yönelik çalışmaları yoğunlaştıracağız. Değerler eğitimini ana sınıfından itibaren tüm sistemin temel unsurlarından biri haline getireceğiz. Okul yöneticilerine yönelik kültür, tarih, medeniyet bilinci seminerleri ile bunun ilk adımını attık."

Erdoğan, yetişkinlerin yüzde 25'ini halk eğitim merkezlerinin faaliyetlerine dahil edeceklerini, kapsamı genişleterek okullarda ücretsiz yemek imkanından yararlanan öğrenci sayısını 5 milyona çıkartacaklarını sözlerine ekledi.

27-12-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş