Arama sonuçları

Favipiravir çocuklarda da kullanılacak

Favipiravir çocuklarda da kullanılacak

Uzmanların yan etkileri nedeniyle kullanımına karşı çıktığı Favipiravir, Covid-19 tedavisinde 12-15 yaşındaki çocuklar için ailelerinden alınan onay formu alınarak kullanılacak. Uzmanların Favipiravir ilacı hakkında “çocuk doğumuna ve karaciğere zarar verdiği” yönündeki açıklamalarına karşın Sağlık Bakanlığı, ilacın kullanılmasına devam etme kararı aldı.

ÇOCUKLAR İÇİN DE KULLANILACAK

Bakanlık tarafından Covid-19 Rehberi’nin “Çocuk Hasta Yönetimi ve Tedavi” konulu bölümünde güncelleme yapıldı. Buna göre artık 12-15 yaşındaki çocuklar için ailelerinden alınan onay formu ile Favipiravir ilacı kullanılabilecek.

Cumhuriyetin haberine göre eski GATA Yüksek Bilim Konseyi üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğancı, ilacın hiçbir Batı ülkesinde ve kendi üretildiği ülke Japonya’da bile kullanılmadığına dikkat çekti.

Kalp hastaları için risk oluşturan ve Sağlık Bakanlığı’nın geri adım attığı Hidroksiklorokin ilacını anımsatan Doğancı, şöyle dedi: “Favipiravir belki de ondan tehlikeli bir ilaç. Şimdi bir de çocuklarda kullanmaya başlıyorlar. Şöyle bir anlayış var: ‘Bir ilaç verelim de bir bakalım’. Tıpta böyle bir uygulama yok. ‘Efendim ne yapalım, ilaç vermeyelim mi?’ diye düşünülüyor. İlacı yok. Batı tıbbını emsal almıyor muyuz? Batı tıbbında şu anda kabul edilmiş bir antiviral (ilaç) yok. Bütün Amerika, Avrupa akıllı değil, bir tek biz akıllıyız, 5-6 dolarlık ilaçla bunu hallediyoruz. Buna inanmak mümkün değil. Keşke doğru olsa.” 

FDA ONAYI DA YOK

İlacın FDA onayı olmadığına da dikkat çeken Doğancı, “Her ilacın FDA onayına bakan Sağlık Bakanlığı, bu ilaç için niye bakmıyor” diye sordu. 

Diken’e açıklama yapan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül şöyle konuşmuştu: “Favipiraviri kullanan ülkeler çok az, Türkiye de o ülkelerden biri. Çünkü klinik çalışmalarda etkinliği gösterilmiş bir ilaç değil. Şu anda ABD, İngiltere, Almanya ve Japonya’da rehberler var ve bu rehberlerde favipiravirin önerilmiyor. ESCMID (Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği) rehberinin de benzer şekilde olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Dünyanın bildiğini, uyguladığı bilgileri süzerek, en doğru şekilde halkımıza, hekimlerimize aktarmamak olur mu?”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı Dr. Şebnem Korur Fincancı şunları söylemişti: “Favipravir ilacının Covid-19’da kullanımını destekleyen çok çalışma yok. Türkiye’de de durumun ne olduğunu da bilmiyoruz. Bu ilacın da üretimi ve şirketlerle ilişkisi hakkında iddialar var. Onların da araştırılması gerekiyor. Şu an Covid-19 tedavi edilebilen bir hastalık değil. Sadece destekleyici tedaviler var. Türkiye’de ölüm oranlarını azaltan tek bir şey varsa o da sağlık çalışanlarının büyük emeklerle verdiği destekleyici tedavilerdir.”

HİDROKSİLOROKİNİN KALDIRILMIŞTI

Sağlık Bakanlığı, 7 Mayıs'ta Covid-19 tedavi rehberinde yaptığı güncellemeyle sıtma ilacı hidroksiklorokinin Covid hastalarına verilmesi durdurmuştu.

23-05-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş