Arama sonuçları

Fen’de deney sorularına ve tablolara dikkat

Fen’de deney sorularına ve tablolara dikkat

Fen’de deney sorularına ve tablolara dikkat. Geçen yıla kadar adı Fen ve Teknoloji olan ancak bu yıl  Fen Bilimleri adını alan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavının geçen yıl puan ortalaması 56.4 oldu. Bu oran ilk dönem sınavlarında 59.96 olarak gerçekleşmişti. İlk dönemde sınavdaki 20 soruyu doğru yanıtlayan öğrenci sayısı 34 bin 808, ikinci dönemde ise  44 bin 959 oldu.

 

Fen sorularında özellikle dikkat edilmesi gereken grafik ve tablolar ile yoruma dayalı sorular oluyor. Geçen yıl eğitimcilerin “orta zorluk” derecesinde diye nitelendirdikleri sınavda soruların 7’si  “Maddenin Halleri ve Isı” ünitesinden çıktı. Maddenin Yapısı ve Özellikleri” ile ve  “Canlılar ve Enerji İlişkileri” ünitesinden 4’er soru, “Ses” ünitesinden 3 soru,  “Hücre Bölünmesi ve Kalıtım” ile  “Kuvvet ve Hareket” ünitelerinden ise birer soru yöneltildi. Uzmanlar soruların 10’unu kolay, 8’ini orta, 2’sini de zor olarak değerlendirdi.

FEN'DE GÜNCEL SORULAR DA VAR

 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’ın çalışmalarına ilişkin yorumlama isteyen güncel sorunun da yer aldığı sınavda sorular ağırlıklı olarak ikinci dönemin son konularından çıktı. Deney düzeneklerine yer verilen sorularda öğrencilerin yorum yeteneği ölçüldü.

Bu yılki sınavda da deney sorularının yer alacağı tahmin ediliyor. Bu soruları çökerken verileri dikkatli okumak ve değişkenleri doğru analiz etmek önemli oluyor. Bazı soruların da ipucu içereceğini ve bunlardan doğru cevaba ulaşabileceğinizi unutmamamız gerekiyor.

HANGİ KONULARDAN SORUMLU OLACAKSINIZ?

Bahçeşehir Koleji Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Senem Ertün TEOG Fen Bilimleri sınavına girecek öğrencilere sorumlu oldukları konuları ve dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle anlatıyor: 

IŞIK VE SES ÜNİTESİ: Öğrenciler, kazanımlara ilk defa dahil edilen Işık ve Ses ünitesinin Işık konusundan ve Yaşamımızdaki Elektrik ünitesinin ilk dört kazanımından sorumlu olacak.

MADDENİN HALLERİ VE ISI: Maddenin Halleri ve Isı ünitesinin kazanımları ile ilgili sorularda, tablo ve grafik soru tarzlarının ağırlıklı olacağı düşünülüyor. Bu tip soruların çözümü için grafik ve tabloları iyi analiz etmek gerekir.  Tüm ünitelerde olduğu gibi bu ünitenin sorularının çözümü için de konu bilgisi önemli. Fen Bilimleri dersine ait sorular içerisinde yer alan terimlere de dikkat edilmeli.

CANLILAR VE ENERJİ: Canlılar ve Enerji İlişkileri ünitesiyle ilgili deney soruları ön plana çıkacaktır. Deney soruları genel olarak çıkarım gücünü kontrol eder.  Bu sorularda deneye göre çıkarım yapılması istendiğinde tüm ifadeler doğru olsa bile sadece deney sonuçlarının istenilen cevap olduğu unutulmamalı. Deneysel değişkenlerin kullanıldığı sorularda değişkenleri iyi anlamalısınız. Modelleme  yapılarak sorulan sorularda model konu kazanımlarıyla ilişkilendirilmeli.

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ: Maddenin Yapısı ve Özellikleri ünitesinde yer alan Türkiye’de Kimya Endüstrisi konusu da 2016-2017 eğitim öğretim döneminde ilk defa sorgulanacak konular arasındadır. Konuyla ilgili soru çıkması durumunda bilgiyi ölçmekten ziyade grafik yorumlamayla ilgili soru bekleniyor.

Kaynak: Habertürk, Pervin Kaplan, TEOG’a Doğru Sınav Rehberi yazı dizisi

25-04-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş