Arama sonuçları

‘Fırsat eşitliği’ için alternatif model: ÇABAÇAM

‘Fırsat eşitliği’ için alternatif model: ÇABAÇAM

Toplum temelli eğitim modelleri arasında düşük sosyo ekonomik düzeyden gelen aileler ve sığınmacı ailelerin çocuklarına verdiği okul öncesi eğitim ile öne çıkan bir sivil toplum örgütü çalışmalarıyla öne çıkıyor.

ÇABA Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitim Merkezi (ÇABAÇAM), 2008 yılından
bu yana Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde üniversite, sivil toplum örgütü (ÇABA Derneği) ve Yerel Yönetim (Kepez Belediyesi) paydaşlarının koordinasyonu ve işbirliğinde toplum temelli bir model olarak hizmet vermeye başladı.

2015 yılından itibaren ise Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (ASAM) işbirliğiyle başta Suriyeli olmak üzere geçici koruma statüsündeki çocuklar ve aileleri de ÇABAÇAM modelinde eğitim almaya başladı.

FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN

Proje Yürütücüsü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ebru Aktan Acar modelin temel amacının düşük sosyoekonomik ortamlardan gelen ve okul
öncesi
eğitimden yararlanamayan çocuklar için fırsat eşitliği sağlamak olarak anlatıyor. Bu modelde çocuklara ücretsiz  olarak erken çocukluk eğitimi hizmeti verildiğini vurgulayan Acar, şu bilgileri veriyor:

“Model, aynı zamanda hem çocukları hem de ailesini destekleyen bir erken müdahale programı niteliği taşıyor. Modelin ikinci temel amacı ise eğitim fakültelerinin okul öncesi eğitim başta olmak üzere farklı öğretmenlik programlarında öğrenim gören hizmet öncesi öğretmen adaylarına teori ile pratiği bir araya getirmeleri ve yaparak-yaşayarak öğrenmeleri için ortam yaratmak, aynı zamanda öğrenme üzerinde en belirleyici kaynak olan öğretmenlerin bireysel ve mesleki pratiklerinin güçlenmesi için onları desteklemek. Bireyin topluluğu topluluğun bireyi desteklediği, çok amaçlı,nesiller arası işbirliğine dayanan, yenilikçi, araştırma odaklı bir eko sistem, öğrenme serüveni ve yaşam laboratuvarı diyebiliriz ÇABAÇAM için.”

 

FARK YARATANLAR ARASINDA YER ALDI

ÇABAÇAM, 2017 yılında toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerinin” anlatıldığı Sabancı Vakfı “Fark Yaratanlar” Programına seçildi. 2019 yılında da Çağdaş Eğitim Ödülüne (ÇEK) layık görüldü.

14. KEZ KAPILARINI AÇTI

ÇABACAM, 2021-2022 öğretim öğretim yılında 14’ncü kez kapılarını çocuklara,ailelerine, eğitmenlerine ve gönüllülerine açtı.

19-10-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş