Arama sonuçları

FMV Işık Okulları: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

FMV Işık Okulları: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

FMV Işık Okulları: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Türkiye’nin köklü okullarından biri de Feyziye Mektepleri Vakfı (FMV) Işık Okulları. 135 yıllık köklü geçmişe sahip kurumun temelleri ise Atatürk’ün de doğduğu Selanik’te atıldı. Selanik, o dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun en aydın kentlerinden birisiydi. Türkler de bu kentte söz sahibi olmanın yolunun eğitimden geçtiğinin farkındaydı. Bu konuda ilk adımı atan ise 1872'de sonraları Atatürk'ün de ilk öğretmenliğini yapacak olan Şemsi Efendi tarafından atıldı.

Okula gösterilen büyük ilgi kentteki varlıklı Türk ailelerini de harekete geçirdi ve 1885'te M. Tevfik Efendi Selanik'te Feyz-i Sıbyan adıyla ilkokul açıldı. 1900 yılında okulun ismi Feyziye olarak değişirken, Şemsi Efendi de kendi okulunu kapatıp Feyziye ile birleşti. Okulun parlak günleri Balkan Savaşı’na kadar sürdü. Yunan işgali sırasında okulun yöneticileri İstanbul’a göç etti. Ardından da öğrencileri. Kısa sürede okul Selanik’te kapanırken, İstanbul’da açıldı.

FMV IŞIK OKULLARI: HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

Cumhuriyetin ilanı ile ilk kez hazırlık sınıflarından itibaren yabancı dil öğreten, Arapça ve Farsça'yı programdan çıkaraıp yerine felsefe, sosyoloji, mantık, ticaret gibi dersleri koyan ve karma eğitime geçen bir kurum. Bugün 4 kampusta eğitim veriyor ve bir de çatısı altında Işık Üniversitesi bulunuyor.

FMV Işık Okulları nasıl öğrenci alıyor? Hangi yabancı diploma programları var? Burslu okumak mümkün mü? Hangi öğrencilere burs veriyor? FMV Eğitim Kurumları Koordinatörü Müge Yalım Alpan pervinkaplancom instagram yayınında sorularımızı yanıtladı:

KAMPUSLAR İSTANBUL’UN HANGİ BÖLGELERİNDE BULUNUYOR?

İstanbul’un hangi bölgelerinde yerleşkeleriniz var? Bu yerleşkelerde toplam kaç öğrenci, kaç lise var? Bunlarla ilgili bilgi verebilir misiniz lütfen?

 İstanbul’da dört yerleşkemiz var FMV Işık Okulları olarak, en eskisi Nişantaşı’nda bulunuyor, ardından Ayazağa daha sonra Anadolu tarafındaki ilk ve tek okulumuz Erenköy, son olarak da Ispartakule yerleşkemizi açtık; yani İstanbul’un dört farklı lokasyonundayız. Her okulumuz bir yerleşke aslında “dört yerleşkemiz var” dememin nedeni bu. Her yerleşkemizde de anaokulundan liseye kadar üç okul yani ilköğretimi de tek okul sayarsak okulların yer aldığı bir kampüs hayatı var içerisinde dolayısıyla.

Anadolu liselerimiz önünde hazırlık bulunan 1+4 yıllık okullar. Ayrıca üç yerleşkemizde Erenköy, Ayazağa ve Ispartakule’de fen liselerimiz de var. Öğrencileri önemsiyoruz, anaokulundan beri bizde olan öğrencilerimizin sonraki okula devam etme olanağını bulmalarını önemsiyoruz; o yüzden bütün okullarımız bir yerleşke içerisinde, bir yerleşke mantığıyla yaşıyorlar. Toplam öğrenci sayımız 6 bin.

NASIL ÖĞRENCİ ALIYOR?

Işık Liseleri öncelikle LGS yani merkezi sınav sonucuna göre öğrenci alıyor; ama biraz evvel söylediğim gibi bizim ayrı bir özelliğimiz de var. Kendi ortaokulumuzdan mezun olan öğrencilerimiz liselerimize 5-6-7 ve 8. sınıfların not ortalamasıyla belirli bir puanın üstünde kalmak kaydıyla sınavsız geçiş hakkına sahip. Bu özelliği de çok önemsiyoruz. Velilerimiz de öğrencilerimiz de mutlu; çünkü biliyorlar ki sınavla ilgili stres yaşamak istemeyenler için de güvenebilecekleri, tanıdıkları başarılı bir kuruma devam etme hakkı var öğrencilerimizin. Kendi ortaokul mezunlarımızdan sonra kalan kontenjan için de LGS puanına bakıyoruz, belirli bir taban puanı çıkartıyoruz biz de diğer okullar gibi ve bu puan üzerinde kalan öğrencilerimizi de kabul ediyoruz.

BU SENE HANGİ PUANDAN ÖĞRENCİ ALACAK?

Bu sene Fen Liseleri için 440 olarak açıkladık %2.5’luk dilim diyeyim daha doğrusu. Anadolu liseleri için de %12’lik dilim. Ancak siz kayıt sürecini çok çok iyi biliyorsunuz, özellikle bu sene devlet okullarıyla özel okulların üst üste gelen sürecini geçtiğimiz programlarınızda da çok net anlattınız. Hem taban puanla hem kontenjan durumları açısından belki de hiç olmadığı kadar çok dinamik bir kayıt dönemi geçiriyoruz. Küresel salgının yol açtığı çok da fazla kalabalıkların beklememesi adına alınan önlemler de var. O yüzden güncel kontenjan, güncel puan bilgileri ile ilgilenen bütün aday velilerin yerleşkelerimizi internet üzerinden takip etmelerinde fayda var. Bu sene değişik bir süreç geçiriyoruz.

Fazla sayıda mezun olan bir sene. Şimdi bir yerleşke içinde okullarımızın barınmasının getirdiği bir bilinç var tabii. Biz fazla mezun olacağının son üç senedir zaten farkındaydık, bu nedenle hem kendi mezunlarımıza hem de dışarıya yer açabilmek için biz de kontenjanlarımızı artırdık. Ama biz tabii öğrenci sayısını sınıfın içinde artırmadık, kendi kalitemizi bozmadan yerleşkelerimizin düzeni içerisinde ek sınıflar açtık. Dolayısıyla bu sene dört yerleşkemizde, Anadolu liselerinde yaklaşık 500 kadar öğrenciyi kabul edebileceğiz ki buna kendi öğrencilerimiz de dâhil. Fen liselerinde ise 72 olacak bu sayı.

SINIFLAR KAÇ KİŞİLİK OLACAK?

En fazla 24 kişilik sınıflar oluyor bizde her zaman.

HANGİ DİLDE EĞİTİM VERİLİYOR?

Yabancı dilde İngilizce eğitimini anaokulundan itibaren veriyoruz. Anadolu liselerinde Türkçe – İngilizce, Fen liselerinde mevzuat gereği öğretim dili Türkçedir. Fen liselerinde de tıpkı Anadolu liselerinde yaptığımız gibi, bizde hazırlık zorunlu değildir. Kayıt olan öğrenciler sene başında hazırlık yeterlilik sınavına girer,  bu sınavdan başarılı olan öğrenciler de 9. sınıfa devam eder. Hazırlık sınıfında tabii oldukça yoğun bir program var. Hazırlığı da çok önemsiyorum, bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum hazırlıkta okumanın; öte yandan İngilizce yeterliliği hazırlık sınıfının üzerinde olan bir öğrencinin de hazırlık okumasına gerek olmadığına da yürekten inanıyorum. Bu nedenle biz bu sınavı sene başında yapıyoruz. Zaten sınavı geçen, okulumuzda sunduğumuz IB Diploma Programı, AP, Duke of Edinburgh Programı gibi programlara katılabilecek İngilizceye sahip olan öğrencilere de 9. sınıfa devam olanağı sağlıyoruz.

FEN LİSELERİNDE HANGİ DİLDE EĞİTİM VAR?

Fen liselerinde de biliyorsunuz İngilizce yapamıyoruz ama FMV Işık Okulları için yabancı dil eğitimi son derece önemli bir konu, geleneğimizde bu var. Bizim açımızdan fen liselerimizde de yoğun bir İngilizce programı sürdürülmesi anlamlı. Bilim insanları, bilim insanı adayları yetiştiriyoruz. O yüzden sene başında fen lisesi öğrencilerimize de bir seviye sınavı yaparak, onları ihtiyaçlarına göre gruplandırıyoruz. İlköğretimden, ortaokuldan İngilizce bilerek gelen öğrencilere daha farklı bir program yürütüyoruz. İngilizcesi daha az seviyede olan öğrenciye de farklı bir program yürütmeyi önemsiyoruz.

HAFTADA KAÇ SAAT İNGİLİZCE VAR?

Hazırlık sınıflarında çok yoğun tabii tahmin edebileceğiniz gibi, orada sayı oldukça artıyor; ancak hazırlıktan sonra da diyorum ya “bizim için İngilizce gerçekten önemli”, lise 1 seviyesinde her iki okul tipi için de konuşuyorum 10 - 12 saate çıkan İngilizce derslerimiz oluyor ve bu yavaşça azalarak devam ediyor. Lisenin sonlarına doğru tekrar bir ulusal sınav söz konusu ama bizim 12. sınıf dâhil olmak üzere İngilizce derslerimiz tempolu, iddialı ve hırslı bir şekilde devam eder.

İKİNCİ YABANCI DİL NEDİR?

İkinci dilde üç seçenek sunuyoruz öğrencilerimize; Almanca, Fransızca ve İspanyolca. Bu diller arasında seçim yapıyorlar ve eğer bizim okullarımızdan geliyorlarsa dördüncü sınıftan başladığını hemen burada söyleyeyim, liseye başladıkları zaman o seviyeden devam edebilirler veya yepyeni bir ikinci dile yönlenebilirler. İkinci yabancı dilde de İngilizcede de kendi verdiğimiz programın çok dolu dolu yoğun bir program olduğunun farkındayız ama her öğrencimize de TOEFL gibi veya Fransızca, Almanca, İspanyolca’da da biliyorsunuz farklı sınavlar var öğrencilerin yeterliliklerini okul dışında da kanıtlayabildikleri, bu sınavlara da yönlendiriyoruz ve bunları almalarını da açıkçası önemsiyoruz. Çünkü bir lisenin temel işlevi de bir sonraki eğitim kurumuna öğrenciyi mümkün olduğu kadar donanımlı yollamak. Bu nedenle bu sertifikaları da birçok öğrencimiz alarak devam ediyor eğer Türkiye’de kalmayıp yurt dışına gitmek istiyorlarsa da kullanıyorlar bu sertifikaları elbette.

ÖĞRETMEN SAYISI VE YABANCI ÖĞRETMEN SAYISI NEDİR?

Liseler için söyleyeyim, dört lise için yaklaşık 200- 250 aralığında değişen bir öğretmenden bahsediyoruz. Bizim her zaman yabancı öğretmen politikamız bunun %10’u kadarını yabancı öğretmen olarak tutmak. Sadece İngilizce olarak düşünmüyoruz, hem ikinci yabancı dilde hem de diğer branşlarda yabancı öğretmenleri bünyemizde bulundurmaya çalışıyoruz. Bir taraftan da öğrencileri mümkün olduğu kadar yabancı dilde deneyim kazanmaları, dile maruz kalmalarını gerçekten önemsiyoruz. Birçok sınıf içi etkinliğimizde de yabancı ya da anadili İngilizce olan veyahut Fransızca, Almanca, İspanyolca olan kişileri de davet ederiz. Farklı konularda seminer vermeye, grup çalışmaları yapmaya, öğrencilerle birlikte projeler yürütmeye dâhil olurlar. Çünkü bu işi ne kadar çok dinlerseniz ne kadar çok kullanırsanız ne kadar çok günlük hayatınızın bir parçası haline gelirse o kadar benimseyip o kadar lise hayatından sonra da kullanılmaya devam eden bir iş.

KAÇ LİSEDE IB VE AP PROGRAMI VAR?

Öncelik bizim elbette ki ulusal programımız, Türkiye Cumhuriyeti lise diploması, Işık Okulları diploması son derece önemli ama öyle bir nesil var ki, şimdi sizi dinleyen birçok veli var onların da çok yakinen bildiği gibi şu anda bizlerin okullarımızda beraber olduğumuz öğrencilerimiz farklı seçenekleri olmasını istiyorlar, hakları da var, çok değişken bir dünyaya doğdular ve tam da ön göremediğimiz gelecekle ilgili belki tahminlerimiz hiç bu kadar az olmamıştı. Onları muhtemelen birçok disiplinin bir arada çalıştığı, küresel bir çalışma düzenine hazırlamaya çalışıyoruz, birçok beceriyle donatmaya çalışıyoruz; bu nedenle seçenekleri çoğaltmak onlar adına çok değerli. Hep söylüyorum biliyorsunuz siz de, üniversite, kariyer hayatını değiştirebildiğimiz, ikincisini okuyabildiğimiz, farklı programlarla üzerine deneyim katabildiğimiz bir alan; ama lisenin tekrarı yok. Bu nedenle liselerimizde farklı programlar bulundurmak bizim için önemli. Erenköy ve Ayazağa Işık Liselerinde 2012 yılından beri IB Diploma Programı çalışmaları var. Ispartakule ve Nişantaşı Yerleşkelerimizde de bu sene bu yola çıktık. Şu anda lise 1’e kayıt olacak öğrenciler 11. sınıfa geldikleri zaman diploma programı bu okullarda da yetkilendirmesini almış olacak.

Aynı şekilde dört yerleşkemizde de AP programını sunuyoruz, bizim aslında bu ilköğretim ve anaokullarımızda da devam ediyor yine IB’nin PYP programı. Onlar da gelecek eğitim öğretim döneminin başında yetkilendirme almaya hazır hale gelecekler, gidişat o yönde.

AP VE IB PROGRAMLARININ YURTDIŞI BAŞVURALARDA ETKİSİ NEDİR?

Ben IB Koordinatörlüğü yapma şansına da eriştim, yıllardır da liselerde öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde de bulundum. Hiçbir zaman IB’nin Diploma Programına yurtdışına giden bir köprü olarak bakmadım açıkçası; hatta tam tersi, Türkiye’de kalmak isteyen öğrencilerin de diploma programında yer almalarının çok şiddetli savunucusuyum. IB Diploma Programı özünde FMV Işık Okulları olarak da misyonumuzda yer alan bir şeye inanıyor “önce iyi insan yetiştirme”ye ya da IB tarafından söylersem iyi eğitim almış olan gençlerin bu dünyayı daha iyi, daha barışçıl bir yer haline getirmek için uğraşacaklarına inanıyor ve bütün programlarını bu misyonla yürütüyor; o yüzden FMV Işık Okullarının da vizyonuna çok uygun, öğrenciyi bir bütün olarak ele alıyor. Akademik başarı bakın çok önemli; ama hiçbirimizin hayatında sadece akademik başarı bir mutluluk, bir kendini gerçekleştirme duygusu getirmiyor. Örneğin IB’de çok önemli olan bir topluma hizmet bölümü var ki biz bunu sadece IB Diploma Programı öğrencilerine değil bütün okul toplumuna açıyoruz ve mutlaka her öğrencinin kendi dışındaki bireylerin farkında olup, onların kendilerinin sahip olduğu avantajlara sahip olamayabileceğini bilip bu anlamda da çalışmalarını yüreklendirmeye çalışıyoruz. Bunları çok dikkatli söze dökmeye çalışıyorum çünkü çok yıllar önce büyük bir ders aldım ben.

Kalabalık bir grup uzak bir köye Ağrı’nın bir ilçesine gittik. Çok güzel bir gün geçirdik orada öğrencilerle; fakat günün sonunda otobüse geri döndüğümüzde öğrencilerim ağlıyordu. Çünkü biz hiçbir şeyi olmayan bir görüntüde bir toplumda dayanışma, sevgi ve mutluluğu gördük ve öğrencilerimiz için de çok büyük bir ders oldu. Günün sonunda kimin kime yardım ettiğini tartışabilirim; yani bu karşılıklı bir beslenme. Bu anlamda çok önemsiyorum içinde bulundukları topluma yönelik çalışmalarda diploma programını. Dolayısıyla FMV Işık Okulları’nın çok önemli bir parçası.

OKULDA SOSYAL YAŞAM NASIL?

Elbette, bizim çok önem verdiğimiz bir alan.  “Önce iyi insan yetiştirir” dememizin altında biraz da bu yatıyor. Akademik anlamda başarılı olmayı çok önemsiyoruz, bu anlamda hırslı okullarız; ama bir taraftan bütünsel yaklaşımı da benimsedik. Uzun yıllardan beri öğrencilerimizin birçok alanda kendilerini geliştirme fırsatı edinmeleri önemli. Onların farklı tecrübeler kazanacakları alanları açıyoruz öğrencilerimize. Okullarımızda lise 2. sınıftan itibaren mutlaka mesleki staj programlarına yönlendiriyoruz örneğin kendi organize ettiğimiz kulüp bazında, yarışma bazında, etkinlik bazında birçok deneyim sunmaya çalışıyoruz. Çok genç öğrencilerimiz, her ne kadar şimdi LGS sonrası biraz büyümüş gibi geliyorlarsa da kendilerine aslında gencecik öğrencilerden bahsediyoruz. Kendilerini tanıma, kendilerini bulma çağındalar. Ne kadar farklı alanları bizlerin gözetiminde, aileleriyle okulun o koruyucu çatısı altında yaşarlarsa ne kadar çok tecrübe kazanırlarsa ileride yapacakları seçimlerin o kadar bilinçli olacağına yürekten inanıyoruz. İşte bu işin yolu kulüplerden, yarışmalardan, projelerden, kendini iyi tanımaktan geçiyor. O yüzden geri bildirim okullarımızda çok önemlidir ve neye ihtiyacı olduğunu iyi bilmekten de geçiyor. Bu nedenle bir felsefesi olduğu için de çok bilinçli çalışan çok sayıda kulübümüz var.

BURSLU OKUMAK MÜMKÜN MÜ?

FMV adı üzerinde bir eğitim vakfı, işi de gücü de eğitim. Eğitimden aldığını yine eğitime aktaran bunu da yapmak zorunda olan bir vakıf; o yüzden burs anlamında da biz farklı burslar tanımlıyoruz öğrencilerimize. Elbette liselerde akademik başarıya dayalı LGS sınav sonucuna göre belli aralıklara verdiğimiz sabit burslarımız var. Bunu her yerleşkemizde okul yönetimleri aday velilere aktarıyorlar. Başarı burslarına ek olarak elbette ihtiyaç bursları da var. Kendi misyonumuz doğrultusunda da elimizden geldiğince gücümüz yettiğince öğrencilerimize destek olmaya çalışıyoruz. Fen liselerinde neredeyse oran yarı yarıya, öğrencilerimiz burslu. Anadolu liselerinde de her beş öğrenciden biri değişen oranlarda burslara sahip. Gerçekten de özellikle bu sene elimizden geleni yapacağız velilerimizi desteklemek için. Farklı bursları o yüzden de her sene olduğu gibi sene de velilerimize sunacağız. Spor burslarımız da var. Öğrencilerimiz eğer milli sporcular ise öyle bir şart var bunlardan da yararlanabilirler. Bizde verilen burslar dört yıllık veya hazırlık okuyorsa öğrenciler beş yıllıktır, akademik başarı burslarından bahsediyorum. Dolayısıyla aldığı zaman bunu lise hayatı boyunca belli bir not ortalamasının altına düşmediği sürece devam edecektir.

BURS BAŞVURULARI NASIL YAPILIYOR?

Şimdi tanıtımlarımız online yapıldı; ama bu noktada okula mutlaka gelip görmek isteyenleri de tabii ki sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek, hijyenle ilgili tedbirlerimizi alarak tek tek, grup halinde almadan kabul ediyoruz. Yerleşkelerimizle iletişime geçmeleri yeterli. Kayıt anında burslarla ilgili bilgilendirmeler de yapılıyor, bu şekilde gerçekleşiyor. İhtiyaç bursuysa o zaman birtakım formlar var doldurmaları gereken, onlar sıraya diziliyor ve işte kendi bütçemiz, ayırdığımız kontenjan dâhilinde de onlar da veriliyor.

ÜNİVERSİTE YERLEŞME ORANLARI NEDİR?

Bizim mezunlarımızda geniş bir yelpazede yapılıyor tercihler. Bu da çok beni düşündürmüştü zamanında. Asıl altında yatan elbette her bir öğrencinin kendi gitmek istediği yolu bulması için gerçekten gayret sarf ediyoruz. Her öğrenci bizim için ayrı. Eğitimin temelde birebir yapılan bir şey olduğuna çok inanıyoruz; bu yüzden de her öğrencimize ayrı ayrı nerede olmak istiyorlarsa o alanda hem kendilerini geliştirmeleri için hem de o alana yönelmeleri için yardım etmeye çalışıyoruz. Ben buna hep bir yol olarak bakarım, elinden tutup yürüyoruz aslında öğrencilerle. Bu nedenle de yelpazemiz gerçekten çok geniş. Görsel sanatlar okuyan öğrencilerimiz olduğu gibi Türkiye’de de yurt dışında da dediğim gibi tıbba giden mühendisliğe giden öğrencilerimiz de var.

YKS HAZIRLIK KURSU VAR MI?

Var. Bir yandan da diyorum ya akademik anlamda da iddialı okullarız ve öğrencilerimizi ulusal bir sınava hazırlamak bizim önemli bir görevimiz. Zannediyorum Türkiye’de hem IB Diploma Programı yapıp hem AP sunan hem de ulusal müfredatı çok yakından takip eden nadir okullardan biriyiz. Hem derslerimize TYT AYT dersleri ekleriz yapmak zorunda olduğumuz mecburi derslere ek olarak hem de hafta sonu 11. ve 12. sınıf öğrencilerimize sınava yönelik kurslar açarız. Bu kurslar gönüllüdür, isteğe bağlıdır, dolayısıyla okulun yaptığı güzel bir çalışmadır. Hem hafta içi hem hafta sonu, hem müfredatı yakın takip eden hem de sınava hızlı reaksiyon veren buna yönelik olarak hazırlık yapan sağlam bir kadromuz var.

MEZUNLARIN YURTDIŞI ÜNİVERSİTELERE GİDİŞ ORANLARI NEDİR?

FMV Işık Okulları velileri ve öğretmenlerinin profilini diyeyim, bir ayağı hep Türkiye’ye basan veliler olmuştur. Türkiye’de kalmayı hedef edinen, Türkiye’deki okullarda bulunmak isteyen; öte yandan son yıllara baktığımız zaman son beş veya on yılda bizim okullarımızda da yurt dışına yönelim olmadığı kadar arttı. Bizde şimdi artık bir yurt dışı eğitim danışmanı da var son yine on yıldan beri. Sonuçta giden sayısı azalabiliyor ama başvuran ve kabul alan öğrenci oranımız olarak söyleyeyim yüzde 20’lere 25’lere vurduğumuz seneler oluyor. Eğer bu öğrencilerimiz Türkiye’de iyi bir okul kazanıyorlarsa kalmayı tercih edebiliyorlar ama “bir seçenek olsun bu seçenek de Türkiye olsun” diyen bir profilimiz de var. Ekonomik ve dünyayla ilgili algılarına bağlı olarak da velilerin bu yönelimler artabiliyor, azabiliyor birçok okulda olduğu gibi.

UZAKTAN EĞİTİM DEVAM EDERSE?

Ben “acil uzaktan öğretim” diyorum; çünkü çok hızlı oldu, sonuçta bir küresel salgın söz konusuydu. Tedirgin, korku içinde belki ne olacağını bilemediğimiz bir geleceğe bakıyorduk. Ben bu olaya hep şöyle baktım; teknolojiye yatırım yapan, eğitim felsefesi sağlam olan, dijital vatandaşlığı, eğitim teknolojilerini normalde de örgün eğitimin içine dâhil eden kurumsal bu sürece gerçekten kendilerinden daha emin, güvenen bir tavırla girebildiler. Şimdi durum böyle olunca da uzaktan eğitimi bizim okullarımızda velimizle öğrencimizle ve öğretmenlerimizle sık sık fikirlerini alarak geliştirme şansına sahip olduk. Ben çok yürekten inanıyorum ki var olan programı olduğu gibi tutmayıp, bu dönemin ihtiyacına yönelik olarak programı revize etmemiz öğrencilerimize ve velilerimize çok iyi geldi. Örneğin rehberlik saatini artırdık çünkü ihtiyaç vardı çünkü çok kaygılanan öğrenciler söz konusuydu. Mutlaka etkinliklerimizi de dâhil etmemiz gerektiğini fark ettik çünkü sadece bir akademik kaygı yürütmedik bu dönemde. Öğrencilerimizin iyi hallerine de katkıda bulunmak istedik. Törenlerimizi de yaptık, münazara kulüplerimize de devam ettik, öğrencilerimizle birçok etkinlik gerçekleştirdik. Birebir etütler bile yaptık. Uzaktan eğitim sürecinde elbette arada bir ekran var ama eğer örgün eğitimde de doğru işler yapıyorsanız uzaktan eğitimde de aynı anlayışla devam edebiliyorsunuz. Eğer önümüzdeki sene tekrar dediğiniz gibi uzaktan eğitime geçersek de hiçbir zaman FMV Işık Okulları “tamam, yaptık” diyen bir kurumlar değil, hep daha iyisini nasıl yaparız arayışındayız, öbür türlü çünkü yerinizde sayarsınız. Biliyorsunuz okullar açılmadan öğretmenler çalışmaya başlar hem eğitim anlamında hem de bu geçtiğimiz dönemde “neler yaptık neleri daha iyi yapabiliriz” bunları gözden geçirme anlamında çalışmalar yapacağız. Ta o zaman sizinle konuşmuştuk, evet seyreltilmiş eğitim şimdi çok daha fazla telaffuz ediliyor, buna yönelik olarak senaryolar çalışıyoruz ne yapabiliriz diye. Biliyorsunuz farklı farklı senaryolar konuşuluyor. Okullar olarak zor ama bizim bu senaryolarda; “bizim neye ihtiyacımız var, teknolojik altyapımızı nasıl ilerletebiliriz, öğretmenlerimizi nasıl destekleriz” gibi bütün senaryolar üzerinde çalışmaya gayret ediyoruz. Bütün okullarda hummalı bir çalışma yürütüldüğüne eminim; keza FMV Işık Okullarında da hummalı bir çalışma yürütülüyor.

KÖKLÜ OKULLARIN DAYANIŞMA KÜLTÜRÜ NASIL OLUYOR?

135 yıl olmak üzereyiz, mezunlarımız Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde. Çok farklı kollarda ve Türkiye’nin en eski mezunlar derneğinden biri Feyziyeliler Işıklılar Derneği. Onların hem desteğini hissediyoruz, bizim projelerimizde yer alıyorlar, mentörlük projelerinde bizle beraberler, az önce bahsettiğim gibi staj programlarımızda velilerimize döndüğümüz gibi öncelikle aslında mezunlarımıza dönüyoruz. Birçok seminerimize geliyorlar, mesleki tanıtımlarımızda bulunuyorlar, topluma hizmet projelerinde bir aradayız; o yüzden onların desteğiniz hissetmemek mümkün değil. Biz büyük bir aileyiz ve böyle bir networkün içinde olmak hem çalışanlar açısından hem öğrenciler açısından müthiş bir ayrıcalık diye düşünüyorum; çünkü birçok yerde birçok kapı açıyor size, bir tanıdığınızı, eski bir dostunuzu görmüş gibisiniz. Hakikaten benim de çok etkilendiğim bir etkisi var mezunlarımızın okullarımızın üzerinde.

23-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş