Fransız Liseleri: Puanları, yüzdelik dilimleri, nasıl burs veriyorlar?
Fransız Liseleri: Puanları, yüzdelik dilimleri, nasıl burs veriyorlar? Fransız Liseleri: Puanları, yüzdelik dilimleri, nasıl burs veriyorlar? Aralarında en genci 147 yıllık tarihe sahip Fransız liselerinin 5 tanesi İstanbul’da biri ise İzmir’de bulunuyor. Bu liseler Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanlarına göre öğrencilerini alacaklar.
Peki hangi puandan ve yüzdelik dilimden öğrenci alıyorlar? Kontenjanları nedir? Diplomalarının özelliği nedir? Bu liseler hangi öğrencilere burs veriyor?
FRANSIZ LİSELERİ: PUANLARI, YÜZDELİK DİLİMLERİ, NASIL BURS VERİYORLAR?
Bu kez pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz Özel Okullar Kayıt Koordinasyon Komitesi Sorumlusu, Sainte Pulchérie Fransız Lisesi Türk Müdür BaşYardımcısı Mina Akçen oldu ve sorularımızı yanıtladı. İşte Akçen’in sorularımıza verdiği yanıtlar:
LİSELERİN KONTENJANI NEDİR?
6 Fransız lisesinin 5’i İstanbul’da, 1’i İzmir’de. Bu liselerin toplam kontenjanları nedir?
İstanbul faaliyette bulunan Fransız Liseleri’nin toplam hazırlık sınıfı kontenjanı 698. Ancak burada vurgulanması gereken okullar kontenjanlarını doldurmak zorunda değiller. İsterlerse kontenjanları dolmadan da öğrenci alımını durdurabilirler.
Bu liseler puanlarını birlikte mi açıklayacak?
Evet , taban puanlarımızı hepimiz aynı gün açıklayacağız, zaten internet sitemizde yayınlanan kayıt takvimimizde de taban puan ilanı 17 temmuz olarak belirlenmiştir.
Taban puan ilan etmek ve ortak kılavuz esaslarına uyma taahhütüyle kayıt iş ve işlemlerini yapacaklardır.
HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ALIYORLAR?
Fransız liselerine en son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ile puanı nedir?
Fransız liseleri ortalama %3- 4 luk yüzdelik puan diliminden öğrenci almaktalar.
%4’ü pek görmüyoruz da diyebilirim. Soru sayıları o yılın standart sapmalarına göre değişkenlşik gösterir, o yılın sınavının yapılabilirlik düzeyi önemli ancak değişmeyen bir gerçek var ki Türkçe ve matematiğin ağırlıkları, dolayısıyla Türkçe ve matematik performansı daha yüksek olan öğrencilerin puanlarında bu derslerdeki başarıları olumlu rol oynuyor.
FRANSIZ LİSELERİNİN DİPLOMALARININ ÖZELLİĞİ
Fransız liselerinin diplomalarının özelliği nedir? Her öğrenci bu diplomayı alabiliyor mu?
Fransız liselerinin diploması Fransız bakaloryasına denktir. Dolayısıyla Fransız Bakaoryası’nın geçerli olduğu tüm ülkelerde diplomalarımız geçerli olup kayıt kabul sistemi ile kabul aldıktan sonra kayıtlarını yaptırabilirler.
Genel olarak tıp, mühendislik gibi alanlarda okuyacak öğrencilere Fransız liselerinin uygun olmadığına ilişkin bir kanı var. Bu konuda ne düşüyorsunuz?
Fransız Kültürünün sanat edebiyat ağırlıklı bir kültür olması belki de böyle bir algı yaratıyor. Genel anlamda öğrencilerimizin TM ve FM tercihleri hemen hemen aynı sayılarda idi ancak son yıllarda FM ağırlıklı sınıfları tercih eden öğrencilerimizin sayısı artmış durumda, yani öğrenci profillerimiz biraz daha sayısal ağırlıklı. Örneğin son yıllarda sosyal ağırlıklı sınıf açmıyoruz çünkü öğrencilerimizden talep yok.
HAZIRLIK ZORUNLU MU?
Hazırlık okumak zorunlu mu?
Belli bir Fransızca düzeyiyle gelip yani okullarımızın hazırlık sınıfı sonu bilgi, beceri ve kazanımlarına sahip olan yeterlilik sınavında 70 ve puan alarak hazırlık Türk dili ve edebiyatı ile fransızca sınavlarından başarılı olan öğrencileri hazırlık atlama imkanına sahip oluyorlar.
FRANSIZ ÖĞRETMEN SAYISI NEDİR?
Bu liselerde toplam kaç Fransız öğretmen bulunuyor ve bu öğretmenler Fransa hükümeti tarafından mı gönderiliyor?
Amaç yarıyarıya bir oranla eğitim kadrosunu şekillendirmektir. En az en fazla %45 ve / veya % 55 oranıyla kadrolar oluşur. Fransız Hükümeti doğrudan okullarımıza öğretmen atamaz, ancak okullarımızda öğretmen olan yabancı uyruklu öğretmenlerimizin ülkelerinde kendi Milli Eğitim bakanlıkları nezdinde görev yapacak tüm diploma, özelliklere sahip olması gerekmektedir.
UZAKTAN DİL ÖĞRENİLİR Mİ?
Bu yıl koronavirüs nedeniyle uzaktan eğitimin parçalı da olsa süreceği anlaşılıyor. Velilerin de en çok merak ettiği konulardan birisi uzaktan yabancı dil nasıl öğrenilecek?
Teknolojinin sunduğu tüm teknik ve yöntemleri kullanarak öğrencilerimize eğitim veriyoruz.
İKİNCİ YABANCI DİL
Fransız liselerinde ikinci yabancı dil olarak hangi dil öğretiliyor?
İngilizce. Bu zorunlu yabancı dil.
UZAKTAN EĞİTİM İLGİYİ AZALTIR MI?
Sizce uzaktan eğitim olasılığı bu okullara ilgili azaltır mı?
Salgın süreci sınırlı bir dönemdir. 5 yıllık lise eğitimi bir genci hayata hazırlayan, ona şekil veren, kendini, yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olacak bu süreç bir dönemlik ya da bir yıllık bir istisnai durumla mukayse edilemez.
YURTDIŞI DEĞİŞİM VAR MI?
Yurtdışı değişim programları bulunuyor mu?
Evet, farklı ülkelerle farklı konseptlerde öğrenci değişim programlarımız mevcut.
NASIL BURS ALINIR?
Fransız liselerinde burslu okuma şansı nedir? Burs hangi kriterlere göre veriliyor? 5 yıl sürüyor mu?
Kurumlarımızda MEB ücret tahsil tespit yönetmeliği ve ücretsiz okuma ve burs yönetmeliği esaslarına göre uygulamalarımızı gerçekleştirmekteyiz. Yönetmelikler kapsamında her burs 1 yıllıktır. Şartlar, belgeler ve bilgiler güncellenir. Ekonomik şartlar ve öğrenci başarısı bizim kurumumuz için esastır, ancak bağlı bulunduğumuz ilçe Milli eğitim müdürlüklerini bilgilendirmek suretiyle bir özel okul kararları çerçevesinde farklı kriterlere de burs verebilir. Sanat, spor, kültür alanında kriterler belirlemek suretiyle burs esasları oluşturulabilir. İlgi yönetmeliklerde ücretsiz okuma ve burslu okuma yüzdeleri belirtilmiştir.
BURS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Burs için nasıl başvurmak gerekiyor?
İlgi yönetmelik maddeleri kapsamında istenen resmi belgelerle süresi içinde burs dosyası hazırlanır.
FRANSIZ LİSELERİNDE KAYIT SÜRECİ NASIL OLACAK?
Fransız liselerinde kayıt süreci nasıl işleyecek? Velilere bu süreç için önerileriniz ne olur?
İnternet sitelerimizde yayınlanan kayıt takvimi ve kılavuz esasları kapsamında işleyiş gösterecek. Kayıt takviminin söyleş, esnasında revize edilmesi. Velilerimiz kayıt sürecinde okuların internet sitelerini yakından ve dikkatle takip etsinler. İlan edilen taban puanlar, boş kontenjanlar, kesişn kayıtların gün içinde saat aralıkları gibi ayrıntıları dikkatle takip etsinler. Panikle ve aceleyle hareket etmeden sakin sabırlı bir şekilde süreci değerlendirsinler.
Çok fazla sirküle olunamayan bir süreçte olduğumuz için telefonlarımız ve yüreğimiz onlara hep açık, tereddüt ettikleri hususlarda e-posta yoluyla veya telefonla bizlere ulaşsınlar.
KAÇ KEZ KAYIT DÖNEMİ OLACAK?
Okula kayıt ile ilgili bilgi verebilir misiniz? İki kez ön kayıt/kesin kayıt olacak. Bu yıl korona yüzünden kayıtlarda hangi değişiklikler oldu?
İnternet sitelerimizde kayıt için gerekli belgeler bölümünden bilgi alarak eksik belge olmadan kayıda gelmeleri, anne veya baba gelemiyorsa kayıt için gelecek kişinin mutlaka resmi vekaleti olması gerekiyor. Kayıt hakkı kaybı yaşanmasın.
Serbest kayıt dönemi de 3 gün sürecek. Burada da sabah asil kayıtlar, öğleden sonra yedek kayıtlar yapılacak. Kayıt süreci 20-29 Temmuz tarihleri arasında olacak. 20 Temmuz’da 1. Ön kayıt dönemi başlayacak. 21 Temmuz asil liste kesin kayıtları yapılacak. 22 Temmuz 1. Yedek liste kesin kayıtları olacak. 23 Temmuz’da ikinci ön kayıt dönemi başlayacak. 24 Temmuz ikinci kesin kayıtlar yapılacak. 27-28-29 Temmuz ise serbest kayıt dönemi. Sonra da kayıtlar kapanacak. Bir daha devlet liseleri için nakil dönemi başlayana kadar kayıt alınmayacak.
Bir aileden bir kişi kayıt için gelmeli. Organizasyonel yönden çok ciddi çalışmalar yaptık. Her okul kendi fiziki şartları bağlamında düzenlemeler yaptı. Amacımız velileri mağdur etmeden zamanla savaşmalarını önleyerek süreci işleyişini sağlamak ancak bu bağlamda velilerimizin de kararlı olmöaları çok önemli.
YEDEK LİSTE KAYITLARI NASIL OLACAK?
Yedek liste kayıtlarında okulun kapısı kapandıktan sonra bahçede kalan velilerin sırayla kayıtları yapılırdı. Bu yıl sistem nasıl işleyecek?
Yedek liste nasıl oluşuyor onu açıklayalım. Belli sayıda ön kayıt var, okulun da belli sayıda açık kontenjanı var. Kesin kayıt gününde ya da saatlerinde taban puanı tutupta ön kayıt yaptırmış olan velilerimizden kesin kayıt hakkı kazananlar süresi içinde kesin kayıtlarını yaptırırlar, yedek liste kesin kayıt süreci,nde eğer okulun boş kontenjanı kaldıysa, varsa, ön kayıt listesinde okul yeni bir sıralama yapar ve boş kontenjanı kadar öğrenciyi sıralayarak kapıyı kapatmış bir şekilde isimleri okur. Listede yer alıp Orada olan veliler kesin kayıt hakkı kazanmış demektir ve kayıtlarını yaptırırlar.
PUANI EŞİT ÖĞRENCİLER NASIL YERLEŞECEK?
Puanı eşit öğrencilerin yerleştirmelerinde hangi kurallar uygulanacak? Robert ya da Alman liselerinde olduğu gibi kura var mı?
Fransız Liselerinin içi yönetmeliklerine göre doğum tarihi esas alınır.
FRANSIZ LİSELERİ ARASINDA NAKİL VAR MI?
Başka bir Fransız lisesinden taban puanı tutturduğu takdirde başka bir Fransız lisesine geçiş olabiliyor mu?
Nakil yönetmeliğinin ilgili maddesine göre öğrencinin sınava girdiği yıl geçmek istediği okulun taban puanına uyna şartı var. Bir başka koşul da kontenjan olmalı. Çünkü özel okullar yönetmeliğine göre sınıflarımız en fazla 24 kişi olabilir.
OKUL TANITIMLARI SANAL OLACAK
Okul tanıtımı için veli ziyaretçisi kabul edecek misiniz? Yoksa sanal mı yapılacak?
Bu yıl maalesef kabul edemedik, tanıtımlarımızı da elektronik ortamda gerçekleştirdik.
Son yıllarda yurtdışına giden öğrenci sayısı artıyor. Bu durum yıllara göre Fransız liselerinde nasıl artış gösterdi? Yurtdışı için en fazla hangi bölümleri seçiyorlar?
2016 itibariyle biraz daha arttı. Bu oran bazı okullarımızda yüzde 60’ları buluyor. İlk sırada Fransa yer alıyor. Ayrıca Belçika, İsviçre gibi Avrupa ülkeleri ile Kanada ve ABD üniversiteleri de tercih ediliyor.
TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE BAŞARILARI NEDİR?
Fransız liselerinin YKS başarı oranları nedir?
Birkaç boyutla sorunuzu cevaplayabilirim.
-Önce analitik bir eğitim öğretim anlayışıyla soruları değerlendirme, tahlil etme ve cevaplandırma eğitim anlayışımızın temelini oluşturuyor ve yöntem ve tekniklerimizi bu doğrultuda yapılandırıyoruz. Bilgi kazanıma dönüştüğü zaman uygulama aşamasında doğru yerde doğru zamanda öğrencinin adeta elinin altında oluyor.
-Ve tercihlerinde olabildiğince ilk 3 veya ilk 5 tercihine girmelerini sağlamak hedefimiz, aldığımız geri bildirimlerden bunu başardığımızı görüyoruz.
Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nin bu yıl kontenjanı nedir?
92.
Kaç yabancı öğretmen bulunuyor?
58.
FRANSIZ LİSELERİ ÖĞRENCİYE NE KAZANDIRIYOR?
Fransız liseleri öğrenciye ne kazandırıyor?
Ulusal kimlikten doğan evrensel kimlik, evrensel değerlerin zenginliği, önce Türkiye gerçeğini bilen bir birey ardından dünyayaı kucaklayabilecek, toplumssal duyarlılığı olan, dünya barışına inanan, farklılıkların gerçek bir zenginlik olduğına tüm benliğiyle inanan ve insanı insan yapan değerlere sahip çıkan bireyler yetiştirmek. Cesaretli, uslubu ve kuralı çerçevesinde kendisini ifade etmekten kaçınmayan, topluma angaje olan, yenilşklere açık, değişiklikten ve yeniden korkmayan, yaratıcılığını sergilemekten guru duyan ve başarıyı hakkeden, emek vermeden sonuca ulaşmayan, ama verdiği emekten de guru duyan gençler yetiştirmek Saint Pulchérie lisedsinin hedefi..
Bu hedef sadece okul olarak gerçekleşmez, tüm eğitim kadromuzun yanı sıra velilerimizin yanımızda olması, onlarla aynı dili konuşarak en değerli varlıllarını hayata hazırlamak görevimiz idealimiz.
Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ışığıyla nice nesiller yetiştirmek en büyük hedefimiz.
Mezunlarınızın yüzde kaçı yurtdışındaki üniversitelere gidiyor? Hangi ülkeler tercih ediliyor? Son 5 yılın karşılaştırmasını verebilir misiniz?
Ortalama 2016’dan bu yana %55 civarında
YKS yerleştirme oranları nedir?
%100, tercih yapan tüm öğrencilerimiz tercihleri doğrultusunda yerleşyor.
YKS hazırlık kursu var mı?
Özellikle bir kurs düzenlemiyoruz. Ancak, tarama test çalışmaları, düzenli yaptığımız deneme sınavları, 9. sınuftan 12. sınıfa kadar, komprime bilgi paketleri öğrencilerimize düzenli verilen desteklerdir.
FRANSIZ LİSELERİ VE KURULUŞ TARİHLERİ
- Saint Joseph Fransız Lisesi (1857)
- Saint Michel Fransız Lisesi (1886)
- Sainte Pulcherie Fransız Lisesi (1846)
- Notre Dame De Sion Fransız Lisesi (1856)
- Saint Benoit Fransız Lisesi (1873)
- İzmir St. Joseph Fransız Lisesi (1841)
15-07-2020