Arama sonuçları

Galileo Galilei İtalyan Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

Galileo Galilei İtalyan Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

Yabancı lise statüsündeki iki İtalyan lisesinden biri olan Galileo Galilei İtalyan Lisesi’nin kuruluş tarihi 1870 yılına dek uzanıyor. Lise öğrencilerini Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanına göre alıyor. Galileo Galilei İtalyan Lisesi hangi yüzdelik dilim ve başarı sırasından öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği nedir? Öğrencilere hangi avantajları sağlıyor? pervinkaplancom insagram yayınında konuğumuz Galileo Galilei İtalyan Lisesi Türk Müdür Başyardımcısı Deniz Hadımoğlu sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

-2022-2023 öğretim yılı kontenjanı nedir? Geçen seneye göre değişiklik var mı?

Okulumuzun 2022-2023 eğitim öğretim yılı için kontenjanı 68’dir. Geçen sene ile aynıdır.


GEÇEN YILIN PUANLARI

-2021-2022 öğretim yılı puanlarınız ne oldu?

2021-2022 eğitim öğretim yılı taban puanımız :    393,9713        

                                                   tavan puanımız ise :   445,6415

                                                   yüzdelik dilimler ise şöyledir; 1,35% - 6,44%

-Puan açıklarken neleri dikkate alıyorsunuz?

Puan açıklarken yüzdelik dilimlere dikkat ediyoruz.

HANGİ DERSTEN KAÇ DOĞRU-YANLIŞ-BOŞ GEREKİYOR?

-Geçen sene okula en son giren öğrencinin (en düşük puan) yüzdelik dilimi ve başarı sırası nedir?  Bu öğrencinin hangi dersten kaç yanlışları olmuştu?

En düşük puanlı öğrencimiz 393,9713 puan almıştır, yüzde 6,44’lük dilimde yer almaktadır.

Türkçe: 17 D – 3 Y

Matematik: 7 D – 3 Y – 10 B

İnkılap Tarihi: 9 D – 1 Y

Fen bilimleri: 18 D – 2 B

Din: 9 D – 1 Y

Yabancı Dil: 10 D

 

-Hazırlık sınıfı zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü?

İtalyanca yeterlilik B1 sertifikası olan öğrenciler, okulun her sene belirlediği kontenjan ve LGS puanı dahilinde hazırlık sınıfını atlayarak 9. sınıfa geçme hakkına sahip olabilirler.

-İkinci yabancı dil ya da diller nedir? Bu dillerden sertifika alıyorlar mı?

Okulumuzda İtalyanca, İngilizce ve Latince dersleri okutulmaktadır. 9. sınıftan itibaren öğrencilerini İtalyanca yeterlilik sınavına yönlendirmektedir. Bu sınavları başarıyla tamamlayan öğrenciler tamamladıkları seviyede dil sertifikalarını alabilmektedirler.

İsteyen öğrenciler İngilizce dilinde de sertifika almaktadırlar.

Sertifika sınavlarına yönelik okulumuzda ek çalışmalar yapılmaktadır.

-Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor ve yabancı öğretmenin sayısı nedir?

 30 öğretmenimiz var; 20 türk – 10 italyan öğretmenimiz vardır.

-Şu anda toplam öğrenci sayısı nedir? 

Okulumuzda şu an 322 öğrenci vardır.

DİPLOMASININ ÖZELLİĞİ NEDİR?
 

-Diplomanızın özelliği nedir? Diploma İtalya’daki liselere denk mi, bu diploma ile İtalya’da her bölüme başvurabilirler mi?

Okulumuz özel yabancı okul statüsündedir ve İtalya'daki bir liseye denktir, dolayısıyla diplomamız ile öğrencilerimiz İtalya'daki üniversitelerdeki her bölüme başvurabilmektedir.

-Aynı zamanda öğrenciler Maturita alıyor? Her öğrenci bu diploma ile mezun oluyor mu? Bu diplomaya sahip olan ve olmayan arasında fark nedir?

9. sınıfa gelen tüm öğrencilerimiz Maturità sistemine otomatik olarak dahil edilmektedir. Maturita, İtalya’daki lise diplomasıdır.  Öğrencinin sağlaması gereken bazı koşullar vardır. Bu koşulları sağlayan ve lise sonda italyadan gelen hocalardan oluşan bir komisyon tarafından yapılan yazılı ve sözlü sınavda başarılı olan öğrenciler bu diplomayı almaya hak kazanır.

Her öğrenci Maturita diplomasını almayı tercih etmemektedir. Bu diploma olmadan yabancı kontenjanından öğrencilerimiz rahatlıkla İtalya’da üniversiteye girmektedirler. Özellikle İngiltere, Hollanda gibi farklı bir ülkeye üniversite okumaya gitmeyi tercih eden veya Türkiye’de özel üniversitede ek burs almak isteyen (bazı özel üniversiteler maturita’ diplomasına burs vermektedir) öğrencilerimiz maturita’ diploması almaktadır.

Önceki senelerde İtalya’da okumak ve yabancı kontenjanından giriş yapmak için maturita’ diploması dezavantaj sayılırken değişen kanunlarla maturita’ diploması olan yabancı öğrenciler de artık yabancı kontenjanından üniversiteye giriş yapabilmektedir. Dolayısıyla her sene maturita’ diploması alan öğrenci sayımız artmaktadır.

BURSLU OKUMAK MÜMKÜN MÜ?

-Toplam öğrenci sayısı içinde burslu öğrencilerin oranı nedir?

Okulumuzun mevcudunun %3’ü kadar öğrenciye bir Eğitim Öğretim yılı için %100 ücretsiz okuma hakkı tanınmaktadır. 

NASIL BURS ALINIR?

-Nasıl burs alınır, bursluluk şartları nedir? Spor, sanat gibi burslar var mı? Yoksa sadece ekonomik durum mu dikkate alınıyor?

Spor, sanat gibi burslarımız yoktur, sadece ihtiyaç bursumuz vardır. Bu burs ekonomik durum ve öğrencinin ders başarısı göz önünde tutularak verilmektedir. 9. Sınıftan itibaren bu burslara başvurulabilmektedir. 

-Burs almak isteyen nasıl davranmalı? Ön kayıtlar açıldığında başvurmalı mı? Nasıl bir süreç olacak?

Okulumuzda hazırlık sınıflarına maalesef herhangi bir burs verilmemektedir.

KAYIT DÖNEMİ ÖNERİLERİ

-Bu yıl çok sınırlı bir dönemde kayıtlar tamamlanacak, sadece 1 kez önkayıt-kesin kayıt dönemi olacak. Velilere ne önerirsiniz?

Öncelikle velilerimize hedefledikleri okulu baştan tespit etmelerini ve hedefleri doğrultusunda okulların kontenjanlarını ve kayıt durumlarını takip etmelerini öneneririm.

-Puanı eşit öğrencilerin yerleştirmelerinde hangi kriterleri kullanacaksınız?

Puanların eşit olması halinde kayıt kılavuzunda yayınladığımız gibi MEB tarafından belirtilen hükümler geçerli olacaktır.

 

YURTDIŞI ÜNİVERSİTELERE GİDİŞ

-Mezunlarınızın yüzde kaçı yurtdışındaki üniversitelere gidiyor? İlk sırada hangi ülke, ülkeler yer alıyor? Hangi bölümlere yerleşiyorlar? Yurtdışı üniversite için rehberlik yapılıyor mu?

Bu seneki mezunlarımız için henüz net bir bilgimiz yok, önümüzdeki haftasonu girecekleri YKS sınavına göre karar verecekler.

Ancak, 2020-2021 yılı mezunlarımızın oranından bahsedebilirim;

Mezunlarımızın % 45,5 TÜRKİYE, %51 i İTALYA, ve % 3,5 DİĞER ÜLKELERE (İNGİLTERE HOLLANDA vs.) i tercih ettiler.

İtalya’daki üniversitelerin tanıtımı, seçimi ve başvuruları esnasında okulumuzda bu konuda uzman İtalyan öğretmenimiz tarafından gerekli rehberlik ve yönlendirmeler yapılmaktadır. Tüm bürokratik işlemler için destek verilmektedir.

-Geçen yıl mezun olan toplam öğrenci sayısı kaçtı ve kaçı yurtdışı-yurtiçi üniversitelere yerleşti?

2020-2021 yılında üniversiteye yerleşen öğrenci sayımız 57’dir. Bunların 31’i yurt dışını, 26’sı Türkiye de kalmayı seçmiştir.

-Yurtdışına giden öğrenci sayısı son yıllarda artıyor mu? Oranlar nedir?

İçerisinde bulunduğumuz ekonomik koşullardan dolayı değişkenlik göstermektedir. Giden öğrencilerimiz olduğu kadar Türkiye ‘de kalan öğrencilerimiz de mevcuttur.

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Genel olarak mühendislik, hukuk, işletme ve ekonomi, mimarlık – iç mimarlık, görsel iletişim tasarımı, medya ve iletişim, edebiyat bölümleri (İtalyan – Fransız – Yunan - Latin dili ve edebiyatı gibi), halkla ilişkiler ve reklamcılık … vs gibi

YKS KURSU VAR MI?

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

Okulumuz lise boyunca Milli Eğitim Bakanlığının tüm müfredatını uygulamaktadır. 11. sınıftan itibaren belirli derslerde Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) yönelik ek çalışmalar ve deneme sınavları yapılır. Okulumuzun rehberlik servisi yurt içi üniversite danışmanlığını sürdürmenin yanı sıra mesleki bilgilendirme ve kariyer planlama konularında da öğrencilerle bireysel ve toplu görüşmeler yapmaktadır. Üniversitelere tanıtım gezileri düzenleyerek öğrencilere farklı pencereler açmaktadır.

-Öğrenci değişim programları, yurtdışı ile iş birlikleri nedir?

Öğrencilerimiz lisede AFS YFU gibi öğrenci değişim programlarıyla İtalya’ya gitmektedirler.

-Neden sizi tercih etmeliler?

Çünkü bizden mezun olan öğrencilerimiz öncelikle dünya vatandaşı olarak toplumun bir parçası oluyorlar. Yabancı bir kültür ve dil zenginliği öğrencilerimizi toplumda yaşıtlarından öne taşıyor. Okulumuzun ufak ve butik bir okul olması ve öğrencilerimizle birebir ilgilenebilip onların yeteneklerini keşfedip, başarılarını öne çıkartabilmesi, okulumuzun tercih edilmesi için önemli nedenlerdir. Bizler hem 152 yıllık bir eğitim geçmişiyle ve küçük bir okul olmamızın avantajıyla öğrencilerimizi dantel gibi işliyor onlara tüm enerjimizi aktarabiliyoruz. 

 

 

 

 

13-06-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş