Arama sonuçları

Geleceğin savaşları yapay zeka algoritmaları arasında geçecek

Geleceğin savaşları yapay zeka algoritmaları arasında geçecek

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, "Geleceğin savaşları belki de yapay zeka algoritmaları arasında geçecek. Siber uzayda bir çağı kapatıp yeni bir çağ açmanın yolu yapay zekayı kullanmaktan geçiyor" dedi
Siber Güvenlik Haftası açılış programı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ve akademisyenlerin katılımıyla ATO Congresium'da gerçekleştirildi.

EN HIZLI DÖNÜŞÜM DİJİTAL ÇAĞDA

Yerli siber güvenlik ekosisteminin gelişimine katkı sağlamak, farkındalığı ve işbirliklerini artırmak, kamu, özel sektör ile akademiyi bir araya getirmek amacıyla düzenlenen etkinlik, 3 gün devam edecek. Koç, açılışta yaptığı konuşmada, tarihteki dönüşümlerin en hızlısının dijital çağda yaşandığını belirterek, şöyle dedi: "Yakın zamana kadar bilim kurgu olarak kabul edilen birçok şeyin hızla bilimsel gerçeğe dönüştüğüne şahit oluyoruz. Fiziksel ve dijital ortamlar giderek iç içe geçiyor. Dijital ortama aktarılan her hizmetle birlikte yaşamlarımız da siber uzaya taşınıyor." 
Siber suç, casusluk ya da terör gibi kavramlarla siber alan ve fiziksel ortamların tehdit edildiğini dile getiren Koç, siber uzayın tıpkı fiziksel uzay gibi genişlemeye devam ettiğini, bu durumun doğal olarak genişleyen bir saldırı yüzeyi anlamına geldiğini kaydetti.

SİBER SALDIRILAR ARTIYOR

Koç, son 10 yılda siber saldırılarda görülen artışın, dijital ortamın daha az kaynakla ve riskle, daha kısa zamanda daha fazla saldırı yapmaya müsait olmasından kaynaklandığını söyledi. Siber tehditlerin artık siber savaşa dönüşerek, kritik altyapıları birer siber saldırı hedefi haline getirdiğini belirten Koç, şöyle devam etti: "Enerji santralleri, barajlar, iletişim altyapısı ve kimyasal tesisler bu hedeflerin başında geliyor. Siber uzay, artık beşinci savaş ortamı olarak ülkeler için ulusal güvenliğin ayrılmaz ve en önemli bileşeni durumundadır. Bununla birlikte, siber savaş kavramının uluslararası hukukta henüz bir karşılığı yok. Uluslararası hukukta siber uzay için 'haklı savaş gerekçesi' ve 'adil savaş kuramı' ilkelerinin ne şekilde yorumlanacağı bir tartışma konusu. Bu iki konu çok değerli. 

SIRADIŞI YETENEKLER

Dijital çağda siber gelecek için sıra dışı yeteneklere ihtiyaç duyalacak. Siber savaşlardaki silah çeşitliliği oldukça fazla. Geleceğin savaşları belki de yapay zeka algoritmaları arasında geçecek. Siber uzayda bir çağı kapatıp yeni bir çağ açmanın yolu yapay zekayı kullanmaktan geçiyor. Asırlar boyunca bilimin birçok alanına öncülük etmiş bir medeniyet mirasına sahibiz. Birçok alanda çağı yakalamaya çalışan bir seviyeden çağa yön veren bir konuma ulaşmak için çalışıyoruz." 
Koç, kamu kurumlarıyla ülkede siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan yapısal düzenlemeleri değerlendirmek üzere bir çalıştay gerçekleştireceklerinin bilgisini verdi.

 

04-12-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş