Arama sonuçları

Geleceğin ziraat mühendisleri uygulama bahçelerinde yetişiyor

Geleceğin ziraat mühendisleri uygulama bahçelerinde yetişiyor

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde eğitim gören öğrenciler, uygulama bahçelerinde sebze ve meyve yetiştirerek geleceğe hazırlanıyor.

Fakültede eğitim gören 220 öğrenci, akademisyenler gözetiminde 4 bölgede kurulu yaklaşık 3 bin dönümlük uygulama bahçesinde domates, biber, salatalık, çilek, elma, armut, kiraz, ahududu, böğürtlen, vişne, ceviz, goji berry ve süs bitkilerinin ekim ve dikiminden hasadına kadar her türlü işlemi yapıyor.

Öğrenciler son olarak Gedikhasanlı Bilal Şahin Uygulama ve Araştırma İstasyonu'nda uygulama dersi kapsamında çilek fidesi dikti.

UYGULAMA BAHÇESİNDEN

Uygulama bahçelerinde üretilen ürünler ise üniversite yerleşkesindeki merkezde satılıyor.

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Keles, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin merkezde 2, Yerköy ilçesinde ve Sorgun Gedikhasanlı köyünde birer olmak üzere 4 uygulama bahçesi bulunduğunu söyledi.

Gedikhasanlı Bilal Şahin Uygulama ve Araştırma İstasyonu'nun 2012'de kurulduğunu ve 114 dönüm arazide üretim yapıldığını belirten Keles, şöyle dedi: "Burası özellikle meyvecilik çalışmaları için üniversitemize tahsis edildi. Burada 2 bin bitki ile çalışma yürütmekteyiz. Hocalarımız ve öğrencilerimiz burada projelerini yürütmekte ve teorik dersleri uygulamalı yapmaktayız. Bahçede kiraz, elma, armut, ahududu, böğürtlen, goji berry, ceviz ve vişne gibi türlerle çalışmalar yapmaktayız. Bölgemize uygun çeşitlerin tespiti ve çiftçileri de doğru çeşitlere yönlendirmek amacıyla adaptasyon çalışmaları ve uygulama projeleri, sebzecilik ve seracılık yapıyoruz. Öğrencilerimiz ekimden hasada kadar ürünü takip ediyor."

ÖĞRENCİLER ÜRETİMİN HER AŞAMASINDA

Keles, uygulamalı eğitimle öğrencilerin nitelikli ziraat mühendisi olarak mezun olmaları için çaba sarf ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimizin daha nitelikli ziraat mühendisi olarak mezun olmalarını, piyasada sıfırdan değil de belli bir altyapıyla çalışmalarını sağlamak istiyoruz. Bugün 2 çeşit çilek dikimi yaptık, bunlar da tamamen üretime yönelik. Kök temizliğinden hasada kadar öğrencilerimizin çilek üretimini görmesini istediğimiz bir uygulamayı gerçekleştirdik."

"KENDİMİZİ DAHA AVANTAJLI HİSSEDİYORUZ"

Bahçe Bitkileri Bölümü 3. sınıf öğrencisi Neslişah Koç da derslerde gördükleri teorik eğitimi uygulama bahçesinde hayata geçirdiklerini söyledi.

Bahçe Bitkileri Bölümü 3. sınıf öğrencisi Emre Can Kısmet ise ailesinin çiftçilikle uğraştığını anlatarak, "Derslerde gördüğümüz teorik bilgileri okulumuzun arazilerinde uygulamalı sürdürüyoruz. Dün çilek ekimini teorik gördük, bugün de uygulamalı şekilde öğreniyoruz" dedi.

30-05-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş