Arama sonuçları

Genç nüfustaki istihdam oranı yüzde 32

Genç nüfustaki istihdam oranı yüzde 32

İşsizlik oranı yüzde 13,9 olarak açıklandı. Bir ayda dar tanımlı işsiz sayısı Yalova’nın nüfusu kadar arttı. Geniş tanımlı işsiz sayısı ise 9,8 milyona ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı Nisan 2021 döneminde bir önceki yıla göre 531 bin kişi artarak 4 milyon 511 bin kişiye yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde açıklanan yüzde 7’lik büyüme ise işsizlik rakamlarına yansımadı. Dar tanımlı işsiz son bir ayda neredeyse Yalova nüfusu kadar arttı. Sadece bir ayda işsizler ordusuna 275 bin kişi daha eklendi. Nisan ayında TÜİK’in açıkladığı dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 13,9 olarak gerçekleşti.

Öte yandan TÜİK’in atıl iş gücü olarak tanımladığı geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 27,4 oldu. Nisan 2020’de 9 milyon 187 bin kişi olan mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 650 bin kişi artarak 9,8 milyona ulaştı.

Toplam istihdam oranı ise nisanda yüzde 44,2 olarak açıklandı. Başka bir ifadeyle çalışma çağındaki her 100 kişiden yalnızca 44’ü çalışabiliyor.

GENÇ NÜFUSTAKİ İSTİHDAM ORANI YÜZDE 32

Ülkede giderek kronikleşmiş bir hal alan genç işsizler ise her geçen gün artmaya devam ediyor. Özellikle 2018 yılında yaşanan krizle artmaya başlayan genç işsiz sayısı pandeminin de etkisiyle daha vahim bir tabloya dönüştü. Sayıları 11,9 milyonu bulan 15-24 yaş arasındaki genç nüfusun 5 milyon 113 bini işgücüne dahil ediliyor. Bu gençlerin 1,3 milyonu, yüzde 25,6’sı işsiz. Genç nüfustaki istihdam oranı ise yüzde 32’de kaldı.

Cinsiyete göre işsizlik oranlarına bakıldığında ise kadın işsizliğinin tüm türlerde erkeklerden yüksek olduğu görülüyor. Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 12,9’ken kadınlarda yüzde 15,9 olarak açıklandı. Geniş tanımlı işsizlik ise erkeklerde yüzde 24,4 ve kadınlarda yüzde 33,3 düzeyinde hesaplandı.

DAR VE GENİŞ İŞSİZLİK ARASINDAKİ FARK 13,5 PUAN

Ülkede 2018 Eylül’de başlayan ekonomik kriz ve 2020 Mart ayından bu yana yaşanan pandeminin de etkisiyle işgücü piyasasından kopma eğilimi artıyor. Zamana bağlı eksik istihdamda artış ve iş bulma ümidinin kaybedilmesine paralel olarak dar ve geniş tanımlı işsizlik oranları arasındaki fark giderek açılıyor. Nisan 2019’da dar tanımlı işsizlik yüzde 13,8’ken geniş tanımlı işsizlik yüzde 19,1 olarak gerçekleşmişti. Geniş tanımlı işsizlik dar tanımlı işsizlikten 5,3 puan yüksekti. Nisan 2021’e geldiğimizde ise dar tanımlı işsizlik yüzde 13,9, geniş tanımlı işsizlik yüzde 27,4 olarak açıklandı. Dar ve geniş işsizlik arasındaki fark 13,5 puana yükseldi. Dar ve geniş işsizlik arasındaki makasın bu denli açılmasının en önemli nedeni salgın dönemindeki işten çıkarma yasağının dar tanımlı işsizliği sınırlı düzeyde tutmuş olması ve işbaşında olunan sürenin azalması. Böylece dar tanımlı işsizlik sınırlı kalırken geniş tanımlı işsizlik fırladı. Öte yandan TÜİK’in yeni kullanmaya başladığı metodolojiye göre açıklanan aylık verilerde istihdam olup çalışmayanlar yok. Bu nedenle salgın döneminde istihdamda görünüp işbaşında olmayan, ücretsizde gösterilenler TÜİK verilerinde yer almıyor. Yine iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı, ümidini kaybeden işsizlerin sayısı ve genç işsizliğe ilişkin ayrıntılar TÜİK’in aylık verilerinde yer almıyor.

EMEKLERİME YAZIK DEĞİL Mİ?

24 yaşındaki Funda Topal, genç işsiz kadınlardan sadece biri. Geçen yıl Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin Edebiyat bölümünden mezun olan Topal, 1 yıldır işsiz. Formasyon eğitimini tamamlayıp öğretmenlik için özel kurumlara başvurularda bulunan Topal, olumlu geri dönüş alamayınca KPSS’ye hazırlanmaya başladığını söylüyor: “Mezun oldum. Sonra özel sektörde iş baktım. Ama özel sektör ya tecrübe istedi ya da tanıdık… Şimdi KPSS’ye hazırlanıyorum ama çok zorlanıyorum. Atanma şansımın olduğunu pek düşünmüyorum. Çünkü çok fazla atanmayan öğretmen ve mezun var. Ben de özel sektörde tanıdık bulma derdine düştüm. Bir şekilde kendime bakmam lazım. Neden evde oturayım? Emeklerime yazık değil mi? Kış aylarında aileme yük olmak istemediğim ve kendi masraflarımı karşılamak için çocuklara dersleri konusunda yardımcı oldum. Sigorta yok, güvence yok ayda bin 600 lira para kazandım. Zaten mezun olduğumda pandemi pik yapmıştı, Eskişehir’de iş arama şansım bile olmadı.”

100 KADINDAN 16'SI KAYITLI VE TAM ZAMANLI İŞTE ÇALIŞIYOR

DİSK-AR, istihdamın niteliğine göre bir ayrıma giderek yeni bir istihdam verisi hesaplamaya başladı. Kayıtlı ve Tam Zamanlı İstihdam (KATİ) adında açıklanmaya başlanan bu yeni hesaplamada istihdamın ne kadarının sigortalı ve tam zamanlı çalıştığı belirleniyor. Böylelikle kayıtsız istihdam ile eksik istihdam dışında kalan tam zamanlı ve sigortalı olarak çalışanların sayısı ortaya çıkıyor. KATİ oranı kayıtlı tam zamanlı istihdamın 15 yaş ve üzeri kurumsal olmayan nüfusa bölünmesiyle hesaplanıyor. TÜİK istihdam oranını yılın ilk çeyreğinde yüzde 43,3 olarak açıklarken DİSK-AR, TÜİK verilerinden hareketle KATİ oranı yüzde 29,7 olarak hesapladı. Yapılan araştırmada çalışma çağındaki 63,5 milyona yakın kişinin sadece 18,8 milyonunun kayıtlı ve tam zamanlı çalıştığı ortaya çıktı. 32 milyon kadının ise sadece 5,1 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı olarak çalışıyor.

11-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş