Arama sonuçları

Gençler değişimden yana: Yüzde 72’si yeni biri Cumhurbaşkanı istiyorlar

Gençler değişimden yana: Yüzde 72’si yeni biri Cumhurbaşkanı istiyorlar

Gençlerle yapılan araştırma gençlerin büyük çoğunluğunun değişimden yana olduğunu gösterdi. Gençlerin, yüzde 72’si yapılacak seçimlerde yeni bir cumhurbaşkanı görmek istediklerini söylüyor.

BUPAR Araştırma Danışmanlık, 17-24 yaş arasındaki 2 bin 780 kişiyle yüz yüze araştırma yaptı. 100 gencin 30’nun ailesinin desteği olmadan geçinemediğini gösteren araştırmaya göre 100 gencin 70’i ise “Kendinizi genel olarak mutlu hissediyor musunuz’’ sorusuna ise yüzde 70 “hayır’’ yanıtını verdi.

KİME OY VERECEKLER?
 

İlk defa oy kullanacak gençlerin yüzde 65’i Millet İttifakı’na oy vereceğini söylerken, Cumhur İttifakı’na oy verecek yeni seçmen oranı yüzde 23 oldu. Yüzde 12’si ise diğer partiler ve ittifak dışı partilere oy vereceğini belirtti.

“Yapılacak ilk Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar seçilmesini mi istersiniz yoksa yeni biri mi Cumhurbaşkanı olsun?’’ sorusuna verdikleri yanıt gençlerin yeni bir cumhurbaşkanı istediklerini ortaya koydu.

Gençlerin yüzde 72’si “yeni biri Cumhurbaşkanı olsun” derken yüzde 20.5’i “Recep Tayyip Erdoğan olsun” dedi. Yüzde 7.5’lik bir kesim ise “Kararsız” olduğunu belirtti.

Bu arada lise öğrencilerinin yüzde 77’si yurtdışında okumak istediğini dile getirmesi ise önümüzdeki yıllarda da beyin göçünün artacağını gösteriyor.

EĞİTİM, SEÇİMİ BELİRLEYECEK

Bu arada Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM’in “Siyasi Partilerin Eğitim Vaatlerinin Seçmen Tercihlerindeki Rolü Araştırması” sonuçları da seçimin kaderini eğitimin belirleyeceğini gösteriyor. Saha çalışmaları KONDA Araştırma ve Danışmanlık tarafından yapılan araştırma, Türkiye’deki seçmen nüfusunu temsil edecek 3 bin kişiyle gerçekleşti. 2023 seçimlerinde oy kullanacak 18-24 yaş aralığındaki gençlerin oy verme davranışları ve eğitim vaatleri arasındaki etkileşimi de inceledi.

EĞİTİME ÖNCELİK İSTİYORLAR

Saha çalışmaları KONDA Araştırma ve Danışmanlık tarafından yapılan araştırma, Türkiye’deki seçmen nüfusunu temsil edecek 3 bin kişiyle gerçekleşti. 2023 seçimlerinde oy kullanacak 18-24 yaş aralığındaki her iki gençten biri eğitim sistemine öncelik verilmesini istiyor.

Seçmenin oy verirken tercihini nasıl yaptığına bakıldığında ise 18-24 yaş arasındaki her iki gençten biri yüzde 54’ü hiçbir siyasi partinin kendisini temsil etmediğini düşünen veya seçim döneminde siyasi parti çalışmalarına bakarak oy verenlerden oluşuyor.

SEÇİM VAATLERİYLE OYU DEĞİŞEBİLENLERİN ORANI YÜZDE 45

Araştırma kapsamında seçmenin oyunun seçim vaatleriyle değişip değişmediği soruluyor.

Türkiye genelinin yüzde 45’inin seçim vaatleriyle oyu değişebilirken, 18-24 yaş aralığında bu oran yüzde 57 olarak görülüyor.

Her seçim aynı partiye/lidere oy verdiğini belirtenlerin arasında bile seçim vaatlerine göre oy verdiği partiyi değiştirme potansiyeli olanlar bulunuyor. Oy değiştirme konusunda daha az esnek olan taraftar ve liderci seçmen gruplarında dahi her beş kişiden en az biri seçim vaatleriyle oyunun değişebileceğini ifade ediyor.

10 ÖĞRENCİDEN 7’SİNİN TERCİHİNİ SEÇİM VAADİ ETKİLİYOR

Seçim vaatleriyle oy tercihini değiştirmeye en yakın grup ise öğrenciler. Her 10 öğrenciden yaklaşık 7’si oy tercihinin seçim vaatleriyle değişebileceğini ifade ediyor. Meslek gruplarına göre incelendiğinde ise beyaz yaka çalışanların yüzde 48’inin; işçi, esnaf ve çiftçinin yüzde 40’ının; emekçilerin yüzde 35’inin; ev kadınlarının yüzde 41’inin, işsizlerin ise yüzde 50’sinin seçim vaatlerine göre oyunun değişebileceği görülüyor.

YÜZDE 56’SI EĞİTİMİ DÜZELTECEK SİYASETÇİ İÇİN OYUNU DEĞİŞTİRİYOR

Araştırmada cevap aranan bir diğer soru ise “Toplum eğitimi düzelteceğine inandığı siyasetçi için oyunu değiştirebilir mi?” oluyor. Toplumun yüzde 56’sı, gençlerin ise yüzde 67’si eğitimi düzelteceğine inandığı siyasetçi için oyunu değiştirebileceğini söylüyor.

12-06-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş