Arama sonuçları

Gençler finansal özgürlük peşinde

Gençler finansal özgürlük peşinde

Küresel çapta birbiri ardına deneyimlenen zorlu süreçler, bireylerin alım gücünün önemli ölçüde azalmasını beraberinde getirirken, yüksek enflasyonist ortamda ek gelir arayışının artmasıyla başta gençler olmak üzere toplumda "finansal özgürlüğü" yakalama çabası da yaygınlaştı.

Bir taraftan jeopolitik riskler bir taraftan salgınla değişen dünya düzeni... İnsanlık, hem bilinmeyen güçlerle hem de birbiriyle savaşırken birer birer ortaya çıkan ekonomik etkiler yaşam koşullarını giderek zorlaştırıyor.

GELİRİMİ NASIL ARTIRIRIM?

Özellikle enflasyonist etkilerin, gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlara yansımasıyla alışkın olunan standartların korunma çabası, 7'den 70'e tüm kesimlerin "Gelirimi nasıl artırırım?" sorusuyla yüzleşmesini beraberinde getiriyor.

Bu durum, bir kesimin kripto paralar gibi riskli varlıklara yatırım yaparak ek gelir yaratma arayışının hızlanmasına neden olsa da başta gençler olmak üzere toplumda geleceği hedefleyerek borsada uzun vadeli yatırıma yönelenlerin sayısı da azımsanamayacak derecede artış göstermiş durumda.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 2019'da 1 milyon 154 bin 349 olan borsa yatırımcısı sayısı, salgın döneminde hızla yükseldi ve Mart 2022 itibarıyla 2 milyon 380 bini aştı. Yatırımcı sayısındaki artışa en büyük katkıyı 15-30 yaş arası bireylerin vermesi dikkati çekti.

BORSADAKİ GENÇ KATILIMCILAR

Salgın öncesi yaklaşık 65 bin düzeyinde bulunan borsadaki 15-30 yaş yatırımcı sayısı, geçen ay sonunda 330 bine dayandı. Söz konusu genç kitlenin portföylerinin toplam değeri ise aynı dönemde 1 milyar 398 milyon lira seviyesinden 11 milyar 719 milyon liraya çıktı.

Bu da 2019'dan bu yana geçen süreçte borsadaki genç yatırımcıların sayısının 5, portföy toplamlarının ise 8 katına çıktığına işaret etti.

GENÇ KUŞAKLARIN İŞ HAYATINA VE EMEKLİLİĞE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞİYOR

Analistler, geleneksel olarak Türk yatırımcılarının borsaya mesafeli olduğunu, ancak salgın sonrası dünya çapında değişen ekonomik ortam, teknolojinin yaygınlaşması ve sosyal medya kullanımının artmasıyla toplumda bu trendin tersine döndüğünü gözlemlediklerini söyledi.

Son yıllarda borsada yatırımcı sayısının artmasının sermaye piyasaları açısından umut verdiğini vurgulayan analistler, burada kritik unsurun; spekülasyondan uzak durularak, günlük getiri gayesi gütmeden uzun vadeli yatırımlara yönelme olduğunu ifade etti.

Analistler, özellikle yeni kuşakların iş hayatına ve emekliliğe bakış açısının da değiştiğine işaret ederek, "finansal özgürlük" yakalamak isteyen gençlerin, getirisi az ya da belirsiz de olsa sevdikleri işte çalışabilme serbestliğini kazanmak istediklerini kaydetti.

Henüz okul veya çalışma hayatının başında borsa ile tanışan gençler olduğu gibi, daha doğduğu andan itibaren çocuğunun gelecekteki eğitim masrafları için borsada birikime başlayan ailelerin de bulunduğunu anlatan analistler, finansal okur-yazarlığın yaygınlaşmasının bu alandaki bilinçlenmenin daha fazla artmasına katkı sağlayacağını belirtti.

"UZUN VADELİ YATIRIM ÖZ DİSİPLİNİ GEİŞTİRİR"

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Başkan Yardımcısı Attila Köksal, 2019'dan bu yana borsada yatırımcı sayısının önemli ölçüde arttığını belirtti. Köksal, mevduat faizleri ve sabit getirili sermaye piyasası araçlarının getirilerinin enflasyonun oldukça gerisinde kalmasının vatandaşları önce döviz ve altına, ardından hisse senetlerine yönlendirdiğini söyledi.

Son dönemde yerli yatırımcıların teknik analize dayalı kısa vadeli işlem yapanlar ile uzun vadeli temettü yatırımcıları olmak üzere iki ana grupta toplandığını aktaran Köksal, şöyle dedi: "Özellikle temettü yatırımcılığı ve finansal özgürlük söylemlerinin yatırımcılar arasında yaygınlaşması oldukça önemli. İyi seçilmiş hisse senetlerine zamana yayılan, risklerin ayrıştırıldığı yatırımlar yapmak uzun vadede genelde iyi sonuçlar doğurur. Uzun vadeli yatırım kavramı ise bireylerdeki öz disiplini geliştirir, onları kısa vadeli piyasa tahminlerinden uzak tutar."

FİNANSAL ÖZGÜRLÜK RÜZGARI VAR

Tuncay Turşucu Araştırma Danışmanlık AŞ Kurucusu​​​​​​​ Tuncay Turşucu, "finansal özgürlük" kavramının öneminin giderek daha iyi anlaşıldığını, özellikle bu yıl çok ciddi bir rüzgar olduğunu söyledi.

Turşucu, kendisinin ebeveynlere ve gençlere borsa hesabı açıp, temettü ve büyüme hisselerini biriktirmeleri için teşvik edici birçok çalışma yaptığını anlattı. Turşucu şöyle dedi:

HEMEN ZENGİN OLMAK İSTİYORLAR

"Gençler arasında şunu da görüyorum; hemen para artsın ve zengin olayım istiyorlar. Mesleki olarak da kısa sürede bir yere gelmek istiyoruz ama bu işler sabır ve çalışmak gerektiriyor. Biz temettü yatırımını gençlere bugün rahat etsinler diye değil, 50'li yaşlara geldiklerinde daha özgür bir yaşam kursunlar diye öneriyoruz.

YATIRIMCILIK, SABIR GEREKTİRİR

Yatırım Stratejisti Tunç Şatıroğlu, son dönemde küresel çapta yaşanan krizler neticesinde oluşan karamsarlığın insanları daha fazla risk almaya yönlendirdiğini söyledi.

Bu durumun özellikle salgın sonrası kripto paralara yönelimi artırdığını anlatan Şatıroğlu, "Öyle gençler var ki; kriptoya yatırdığı para 100 katına çıkacak diye gerçekçi olmayan hayaller peşinde. Bu yanlış bir bakış açısı" diye konuştu.

29-04-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş