Arama sonuçları

Gençler kendilerini ‘yalnız’ hissediyor

Gençler kendilerini ‘yalnız’ hissediyor

Toplum kendini giderek yalnız hissediyor. Bu oran gençlerde daha da yükseliyor. 18-24 yaşları arasındaki gençlerin yüzde 40’ı kendilerini ‘sıklıkla yalnız’ hissediyor. Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı ve Method Research Company Pazarlama Direktörü Hale Aslı Kılıç’ın öncülüğünde Türkiye genelinde “Aile ve Yalnızlık” konulu araştırma yapıldı. Çevrimiçi anket yoluyla gerçekleştirilen araştırmaya 81 ilden 18-70 yaş aralığında toplam 6 bin 100 kişi katıldı. 

Araştırmanın çarpıçı sonucu ise yalnızlık duygusunun toplumda geçmiş yıllara göre artışı oldu. Kadınların yüzde 40’ı, erkeklerin ise yüzde 26’sı kendini sıkça yalnız hissettiğini belirtti. Bu oran kadınlarda 2019 yılına göre iki kat arttı. 

GENÇLER YALNIZ HİSSEDİYOR

18-24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 40’ı, kendilerini yalnız hissediyor. Yaş ilerledikçe yalnızlık duygusu azalıyor. 55 yaş üstündeki kişilerin ise yüzde 26’sı kendini sıkça yalnız hissediyor. 25 yaş üstü grupların hepsinde 2021’e göre yalnızlık hissiyatında artış olduğu görüldü. 

EN YALNIZ BÖLGE GÜNEYDOĞU ANADOLU

Coğrafi bölgeler bazında yalnızlık hissi incelediğinde, Güneydoğu Anadolu’da ikamet edenlerin yüzde 40’ının kendini sık sık yalnız hissettiği görüldü. Bu bölgeyi İç Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri yüzde 39 ile takip etti. Marmara Bölgesi yüzde 29 ile, Doğu Anadolu Bölgesi ise yüzde 30 ile en düşük yalnızlık hissiyatına sahip bölgeler olarak saptandı.

GELİR DÜZEYİ ARTTIKÇA YALNIZLIK HİSSİYATI DÜŞTÜ

Araştırmada gelir düzeyinin sosyalleşmek, iletişim kurmak anlamında kişinin yalnızlık hissiyatını etkileyen önemli kriterlerden biri olduğu bulgulandı. Orta tabaka ve fakir olarak kendini tanımlayan grubun yüzde 44’ü, zengin ve orta tabaka üstü grubun ise yüzde 30’unun kendini sıkça yalnız hissettiği görüldü. 

11-12-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş