Arama sonuçları

Gençlerden 'Okuyamıyoruz' isyanı

Gençlerden 'Okuyamıyoruz' isyanı

Gençlerden 'Okuyamıyoruz' isyanı. Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle YÖK'ün üniversiteler için uzaktan eğitim kararı alması, pek çok sorunu da beraberinde getirdi. Sorunlarını "#Okuyamıyoruz!" hashtag'i ile dile getiren öğrencilerin tweet'leri, kısa süre içerisinde Twitter gündeminin zirvesine taşındı.

ÖZEL OKULLAR HALA YURT ÜCRETİ ALIYORLAR

Öğrenciler, uzaktan eğitim ile ilgili şikayetlerini en çok şikayet edilen 6 ana madde üzerinden paylaştı. Öğrenciler yurtlarda kalmadıkları halde özel yurtların ücret aldığını söylüyor. Yine öğrenciler YÖK'ün "dönem dondurma" çözümünün hakkaniyetsiz olduğunu belirtiyor.

Öğrenciler 6 başlık altında sıraladıkları sorunları şöyle:

 

1) Maddi eşitsizlik nedeniyle iletişim sorunu yaşıyoruz.

Bilgisayar, internet gibi uzaktan eğitim sistemi için gerekli olan maddi donanımlara sahip olamadığımız durumlarda derslere ve ödevlere erişemiyoruz.

2) Eğitime odaklanamıyoruz!

Gerek pandemi sürecinin getirdiği psikolojik sıkıntılar gerekse ev ortamının ders konsantrasyona uygun olmaması sebebiyle eğitime odaklanamıyoruz.

3) Yüksek Öğretim Kurumu’nun “Dönem Dondurma” çözümü hakkaniyetsizdir!

Maddi kaynaklarının eksikliği nedeniyle derse erişimde sıkıntı yaşayan öğrenciler için yarım dönem daha üniversite eğitimine devam etmek ekonomik açıdan imkansızdır.

4) Dersleri anlayamıyoruz!

Derslere ulaşmak için tüm maddi imkanlara sahip olsak bile sınıf ortamında dahi anlamakta güçlük çektiğimiz derslerde, sağlıksız uzaktan eğitim sistemi ile başarılı olmamız beklenemez!

5) Barınma ücretleri iade edilmeli!

Özel yurtlarda, evlerde yaşayıp YÖK’ün aldığı eğitimle uzaktan devam etme kararı sonucu memleketlerine dönen öğrenciler oturmadığı evler, kullanmadığı yurt odaları için para ödemek zorunda bırakılmamalı, ücretleri iade edilmelidir!

6) Vakıf üniversiteleri öğrencilerinin dönemlik ücretlerini iade etmelidir!

Öğrenciler yüz yüze eğitim alamadığından dolayı herhangi bir ücret ödemek zorunda değildir. Vakıf üniversiteleri öğrencilerin dönemlik ücretlerini iade etmelidir.

'10 ÖĞRENCİDEN 3'ÜNÜN BİLGİSAYARI YOK'

Öğrencilerin #Okuyamıyoruz etiketiyle paylaştığı tweet'lerinden bazıları ise şu şekilde:

  • Bilgisayarım bozuldu bozulacak. Nerede nasıl kime yaptıracağım, hangi parayla yaptıracağım? Dersleri nasıl takip edecek, sınavlara nasıl gireceğim, ödevlerimi nasıl hazırlayacağım? Bu belirsizlikle nasıl odaklanacağım?
  • Ailemiz köyde, biz şehirde. Birikiyor kira, su, elektirik, doğalgaz. Tüketilen gıda makarna, kahvalatı yarım yamalak, bağzılarımızın değil bilgisayar telefonu yok, internet şöyle dursun.
  • Öğrenci gençliği olarak; imkanların eşit ve adaletli, eğitimin bilimsel ve ilerici olmasını, eğitim altyapısının kanalize edilmesini, uzaktan eğitim sürecinde alınan eğitimin telafi edilmesini istiyoruz.Taleplerimiz gerçekleşene kadar #okuyamıyoruz etiketinde buluşalım!
  • OECD raporlarına göre, Türkiye'deki 10 Öğrenciden 3'ünün bilgisayarı yok!
  • Maddi/manevi olarak öğrencinin yanında değil, karşısındasınız.
  • Bilgisayarı/interneti olmayan öğrencileri düşünmüyor, bir de utanmadan ‘imkânı olmayan dönemi dondursun’ diye ‘tavsiye’ veriyorsunuz.
  • Çoğu Tıp Fakültesinde online ders uygulaması bile yok ve sıkıştırılmış eğitim adı altında bir"teselli armağanı" uygulanacak stajların normalin yarısından daha az sürdüğü. Öğrenmeden mezun olmak istemiyoruz!
  • Bilgisayarı olmayanlar, telefonu olmayanlar, interneti olmayanlar ve berbat altyapının azizliğine uğrayan öğrenciler okuyamıyor.
  • Birçok öğrenci modemi olmadan bu eğitime katılmaya çalışıyor. Telefonlarından girip internet paketi kullanıyorlar, ama ne kadar süreyle? Üstüne sadaka gibi 1 GB internet dağıtılıyor millete..
  • Eğitime ulaşabilenler bile ne kadar verim alıyor bu derslerden?

25-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş