Arama sonuçları

‘Göreve dönen öğretmene maaşının faizini de ödeyin’

‘Göreve dönen öğretmene maaşının faizini de ödeyin’

‘Göreve dönen öğretmene maaşının faizini de ödeyin.’ BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Afyon’da görev yapan bir öğretmen, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişiminden bir buçuk ay sonra, “FETÖ iltisakı” iddiasıyla görevinden uzaklaştırıldı. Üç yıla yakın bir süre mesleğini yapamayan öğretmen hakkında Ocak 2019’da beraat kararı verildi. Öğretmene, mesleğinden uzak kaldığı 31 aylık süreç için maaşının üçte ikisi ödendi. Maaşının kesilen kısmı ise Şubat 2019’da öğretmenin hesabına yatırıldı.

ENFLASYON FARKI YANSITILMADI

İadesi gerçekleşen maaşların yasal faizi, enflasyon farkının yanısıra ek ders ücretleri ve eğitim öğretim ödeneği ise ödenmedi. Toplamda 31 ay görevinden uzak kalan öğretmen, maaşının yasal faizi ve enflasyon farkı ile ek ders ücretlerinin de kendisine ödenmesi istemiyle Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuruda bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun görüş talebi üzerine, öğretmenin fiilen görev yapamayacak durumda olduğu dönemlerin ek ders ücretlerinin ödenemeyeceğini belirtti. Bakanlıktan iletilen görüş yazısında, geriye dönük ödeme işlemlerinde gecikme faizi uygulanacağı yönünde bir yasal mevzuat da bulunmadığı kaydedildi.

Başvuruyu inceleyen Kamu Denetçisi, OHAL Kararnamaleri’nin tüm hüküm ve sonuçlarının yayım tarihinden itibaren ortadan kalkmış sayılacağını ve görevinden çıkarılan kamu çalışanının göreve yeniden başladığı tarihe kadar geçen süredeki tüm haklarının ödeneceğini hüküm altına aldığını vurguladı. Kamu Denetçisi’nin görüşleri doğrultusunda dosyaya ilişkin nihai kararını veren Başdenetçi de öğretmenin ek ders ücretleri ile eğitim öğretim yılı hazırlık ödeneğinin ödenmesi talebinin reddine, maaşının yasal faizinin ise ödenmesi talebinin ise kabulüne hükmetti. KDK, mağduriyetin ortadan kaldırılması için tavsiye kararını MEB’e gönderdi.

10-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş