Arama sonuçları

Grip aşısı ancak puanı tutana var

Grip aşısı ancak puanı tutana var

Grip aşısı ancak puanı tutana var. Kesin rakamlar yok ama 1 milyon 300 bin civarında grip aşının hazır olacağı belirtiliyor. Grip aşısının kimlere yapılacağı e-nabız sistemine yüklendi. Ancak aşı yaptıracak ‘riskli gruplar’ tartışmasına neden oldu.

Sağlık Bakanlığı tüm dünyada üretim kapasitesi sınırlı olduğu için grip aşının belli zaman diliminde peyder pey temin edileceğini belirterek, “Belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür" açıklaması yaptı. Buna göre de grip aşısı alabilecek kişiler Sağlık Bakanlığı'nın e-nabız sistemine yüklendi. e-Nabız sisteminde yüksek riskli grupta olduğu belirtilen kişiler aile sağlığı merkezinde grip aşılarını yaptırabilecek. Bakanlığın açıklamasında şunlar yer alıyor:

GRİP AŞISI ANCAK PUANI TUTANA VAR

1-Vatandaşlarımız risk durumlarını E-nabız sistemi üzerinden öğrenebileceklerdir.

2- İlgili aşı, hekimler tarafından sadece Reçetem Sistemi üzerinden yazılacaktır. Manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacaktır.

3- İlgili aşı yalnızca serbest eczanelerce temin edilecektir. Eczanenin Reçetem Sistemi’ne reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi’nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacaktır.

BAKAN KOCA: YAN ETKİSİ AZ OLACAK AŞI

Grip aşısı konusunda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şöyle dedi:

"Geçen yıla göre en az iki kat oranında aşının tedarik ediliyor olduğunu, bunu üç milyon, hatta daha fazlasına çıkartmak için gayret içinde olduğumuzu söylemek istiyorum. Türkiye'de yan etkisi az olan aşıyı uygulamayı düşünüyoruz. Muhtemelen aralıkta 5 milyon gibi bir aşılamayı yapabiliriz."

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR RİSK GRUBUNDA DEĞİL

Ancak e-nabızda bilgilerini kontrol eden başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıkları bulunanlar kendilerini “riskli grupta” bulamadı. Yani aşı yapılmayacaklar arasında yer aldılar. Bu da çeşitli tepkilere neden oluyor. Bir başka eleştiri konusu da grip aşısı olabilmek için “puan toplama” zorunluluğu. Buna göre her hastalık için 1 puan veriliyor. 5 puanı olanlar riskli grupta olup, grip aşısı yaptırma hakkına sahip oluyor.

24-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş