Arama sonuçları

'Harem selamlık' isteyen müdür tek örnek değil: Türbanı ilkokulda bile taktırıyorlar

'Harem selamlık' isteyen müdür tek örnek değil: Türbanı ilkokulda bile taktırıyorlar

Okul müdürünün öğrencileri ayrı oturtmak istemesi eğitimde yaşanan onlarca örnekten biri. Bağcılar’daki ilkokullarda türbanlı öğrencilerin çok olduğunu söyleyen Eğitim Senli Özey, “Milli Eğitim engelleyebilir” dedi.

BirGün'de yer alan habere göre, Bursa Osmangazi’de Mithatpaşa Ortaokulu’nda Okul Müdürü Haydar Akın’ın kız ve oğlan çocuklarının ayrı sıralarda oturmasını isteyen bir yazı yazması eğitimde gericilik tartışmalarını yeniden açtı. Okul müdürü kamuoyunun tepkisinin ardından görevden alınsa da bu durum münferit değil. Birçok ilkokulda hâlâ kız çocukları türbanla derslere giriyor. Ayrıca okullarda bu tip uygulamalara imza atan ilk müdür de Akın değil. Daha önce de defalarca bu tip uygulamalar yaşandı.

Mersin’de 2016 yılında İleri Ortaokulu Müdürü Hasan Hüseyin Aygül okulun genel sorunları ve öğretmenlerin çeşitli konulardaki istek ve önerilerinin konuşulduğu toplantıda kız ve erkek öğrencilerin yan yana oturmasının yasaklanacağını söyledi. Müdür açığa alındı.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ DE VAR

Eski Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz ise yayımladığı videolar ve “6 yaşında kız çocuklarıyla evlenilebilir” yorumlarıyla kamuoyunda tepki toplayan Nurettin Yıldız’a tam destek vermişti. Yılmaz Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü döneminde ise öğretmenler ve okul yöneticileri için hizmet içi eğitim kapsamında "Kuran Okuma Kursu" açmıştı. İlçede Bakanlığa bağlı okullarda görev yapan öğretmen ve yöneticiler için ‘fişleme’ niteliği kazanan kurs Meclis gündeminde taşınmıştı. Yılmaz daha sonra İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı’na atanmıştı.

İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde bulunan bir ortaokulda din dersine giren öğretmen ise Alevilere hakaret etmişti. G.B. isimli öğretmen oruçtan bahsederken Muharrem ayında Alevilerin oruç tuttuğunu fakat onların yaptığı yemeğin yenilmeyeceğini söylemişti.

Çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki eğitim merkezlerinde harem selamlık eğitimin önü 2018’de açılmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle çok programlı Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile mesleki eğitim merkezlerinde karma eğitim şartı kaldırılmıştı. MEB ise karma eğitime ilişkin maddenin yargı kararı gereği yürürlükten kaldırıldığını savunmuştu.

Sınıflarında türbanlı öğrenciler olduğunu söyleyen Eğitim Sen İstanbul 9 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev “Benim sınıfımda da bir tane var. Yan sınıfta iki tane. Bağcılar Kocayusuf İlkokulu’nda çalışıyorum. Sadece burada değil Bağcılar’ın genelinde var. Yapılacak bir durum yok. Veli istiyor, gönderiyor. Öğretmen de müdahale edemiyor. Başını açtırma gibi bir uygulama yok. Bu uygulama yönetmelikte yok. Fiili bir durum var. Çok yaygın.”

MİLLİ EĞİTİM ENGELLER

“Milli Eğitim’in tutumuyla, yazısıyla engellenebilir” diyen Özey şöyle devam etti: “Siyasal iktidarın okullardaki yönelimleri sebebiyle okul yönetimleri müdahale etmiyor. Eğitimin dinselleştirilmesi kılık kıyafete de yansıyor. Din derslerinin daha da ağır bir eğitim öğretime gitmesi, seçmeli derslerin dini içeriklerin hâkim olması, laik eğitimin karşısında bir politika izlenmesi bunlara sebep oluyor. Laik bilimsel demokratik eğitim uygulanmadığı için AKP hükümeti es geçtiği için bunlara alan açıyor. Milli eğitimde dini tarikatlar vakıflar valilik üzerinden milli eğitim üzerinden yapmış olduğu protokollerle buralarda seminerler veriliyor. Eğitimin içeriği de laik bilimsel ve demokratik olmaktan çıkarıldı.”

25-03-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş