Arama sonuçları

Hatırlatma dozu tartışması: Kaç doz aşı gerekiyor?

Hatırlatma dozu tartışması: Kaç doz aşı gerekiyor?

Sağlık Bakanı Fahrettin  Koca’nın aşılarla ilgili yaptığı “hatırlatma dozu” uyarıları tartışmaları da beraberinde getirdi. Koca,  Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “başarılı şekilde sürdürdüğümüz aşı programını toplumsal bağışıklıkla sonuçlandırmakta” diyerek, hastanelerdeki aktif vakaların yüzde 90'a yakın bir bölümünün aşı olmamış ya da aşısı tamamlanmamış kişiler olduğunu söyledi. Koca, aşısı tamamlanmış olduğu halde hastalığa yakalanarak hastanede tedavi görenler yüzde 10 dolaylarında olduğunu belirterek, "aşısı tamamlanmış kişilerin", 2 doz inaktif aşı olup, ikinci doz aşısından 3 ay sonra hatırlatma dozunu da yaptıran veya son 6 ay içinde iki doz mRNA aşısı olan kişiler olduğuna dikkati çekmişti.

Koca şöyle demişti: “Bilgilerimiz, inaktif aşıdan 3 ay sonra yapılan hatırlatma dozunun koruyuculuğu çok önemli ölçüde artırdığını göstermektedir. 3 doz aşı olmuş vatandaşlarımızın vaka sayıları içindeki oranı yüzde 2'den daha azdır. "

HATIRLATMA DOZU NEDİR?

Bakan Koca, mRNA aşısı olanların hatırlatma dozuna ne zaman ihtiyaç duyacağına ilişkin de şu bilgileri paylaştı:

"2 doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımızın da ikinci doz üzerinden 5-6 ay geçtikten sonra hatırlatma dozuna ihtiyaç duyacakları öngörülmektedir. Bunun en önemli örneklerinden biri 18 yaş üzeri nüfusunun tamamını aşılamış bulunan İsrail'de 2. doz uygulamasından 6 ay sonra vaka sayılarının hızla artış göstermesidir. Yaklaşık 8 milyon nüfusta günlük 10 bin civarında vaka görülmesi, bizim nüfusumuza oranlandığında günde 100 bin vakaya karşılık gelmektedir. Türkiye'de hatırlatma dozu ihtiyacı tespit edilerek uygulamaya erkenden başlanmış, olası 100 bin vakalık etki 20 bin civarında günlük vaka ile sınırlanmıştır."

TÜM AŞILAR SINIRLI SÜREYLE KORUYOR

Tüm parametrelerin hatırlatma dozu uygulamasının virüse karşı korunmada son derece önemli olduğunu gösterdiğine işaret eden Koca, şöyle devam etti: "Ülkemizde hatırlatma dozu zamanı gelen yaklaşık 6 milyon vatandaşımız bulunmaktadır. Vakit kaybetmeden hatırlatma dozunuzu olmanızı istirham ediyoruz. Görünen o ki, tüm aşı türlerinin sınırlı süreyle koruyuculuğu yüksek seyrediyor. Tam bağışıklık sağlanana kadar aşılarımızı olarak kendimizi ve sevdiklerimizi koruma altına alalım."

HATIRLATMA DOZU TARTIŞMASI

Koca’nın açıklamaları sosyal medyada tartışılmaya başlandı. Hatırlatma dozunun “kaç doza kadar süreceğini” soran kullanıcılar, “Sonsuza kadar hatırlatma dozu yapılacak. Demek ki aşılar korumuyor” dedi.

09-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş