Arama sonuçları

Haydarpaşa Lisesi: Kontenjanı, yüzdelik dilimi, puanı, üniversite yerleşme oranları nedir?

Haydarpaşa Lisesi: Kontenjanı, yüzdelik dilimi, puanı, üniversite yerleşme oranları nedir?

Haydarpaşa Lisesi, hazırlık sınıfı olan Anadolu liseleri arasında yer alıyor. Peki 2021-2022 eğitim öğretim yılı için lisenin kontenjanı ne oldu? Kaç öğrenci alacak? Yüzdelik dilimi ve puanı nedir? Öğrencilerinin üniversite yerleşme oranları nedir? Merak ettiğiniz soruları pervinkaplancom instagram yayında konuğumuz olan Haydarpaşa Lisesi Müdürü Vahdet Kemal Oral yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

2021-2022 öğretim yılı için kontenjanınız nedir?

2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılında kontenjanımız 4 şube 120 öğrenci olarak belirlenmiştir.

Geçen yıla göre kontenjanda değişiklik oldu mu?

Evet. Geçen yıl 6 şube 272 öğrenci kontenjanımız vardı. Geçen yıl LGS ye giren öğrenci sayısının Türkiye genelinde fazla olması sebebiyle diğer liseler gibi bizde fazla öğrenci aldık. Ancak 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılında hem okulumuzun fiziki kapasitesi hem de bu sene LGS ye giren öğrenci sayısı az olduğu için kontenjanımız düşmüştür.

Sınıf kontenjanlarınız ne olacak?

2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılında sınıf kontenjanımız 30 öğrenci olacak şekilde belirlenmiştir.

HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu?

2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılında okulumuzu en son sıradan kazanan öğrencinin yüzdelik dilimi % 0,89 ve puanı 463, ...’ dır.

İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde okulumuzda, çok küçük değişikliler oldu. İlk merkezi yerleştirme de 0,89 olan yüzdelik dilimimiz nakil dönemi sona erdikten sonra 0,92 olmuştur.0,03 lük yok denecek kadar fark az olmuştur.

HAZIRLIK SINIFI ZORUNLU MU?

Hazırlık zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü?

Okulumuzda Hazırlık Sınıfı zorunludur. Hazırlık Sınıfını atlamak mümkün mü evet mümkün. Ancak bunun için öncelikle 9. Sınıf kontenjanımızda boşluk olması gerekmektedir. Daha sonra öğrencinin, eğitim öğretim sezonu başladığı zaman Türkçe ve İngilizce branşlarından meydana gelen Hazırlık Sınıfı Atlama Sınavına girip, her iki dersten de 70 ve üzeri puan alması gerekmektedir. Bu şartlar meydana geldiğinde öğrenci Hazırlık Sınıfını okumadan 9. Sınıftan itibaren eğitim öğretim hayatına devam edebilir.

UZAKTAN EĞİTİMDE NELER YAPILDI?

Velilerin de çok merak ettiği soruların yanıtlarından birisi de uzaktan eğitimde yabancı dil nasıl öğrenileceği oluyor. Nasıl bir çözüm buldunuz? Hazırlık sınıfı öğrencileri dil eğitimini nasıl aldılar?

Hazırlık sınıfında haftada 20 saat İngilizce dersi var. Sonraki yıllarda haftada 4 saate düşüyor. Hazırlık sınıfında Bahçeşehir Üniversitesinden destek alıyoruz. Yüz yüze eğitim varken, haftada iki saat öğrencilerimiz yabancı öğretmenlerle konuşma dersleri yapıyordu. Ancak bu sene pandemiden dolayı bu desteği alamadık. Biz dil eğitiminde sadece derslerin yeterli olmadığını düşünüyoruz. Öğrencilerin dil becerilerini geliştirmek için sosyal etkinliklerle ve ders dışı çalışmalarla dili yaşamalarını sağlıyoruz. Model Birleşmiş Milletler, İngilizce münazara, İngilizce konuşma kulübü gibi kulüplerimizle dillerinin geliştirilmesini sağlıyoruz. Ayrıca, öğretmenlerimiz online olarak speaking dersleri yapıyor. Öğrencilerimizin konuşma becerilerini artırmak ve kelime hazinelerini geliştirmek için İngilizce oyunlar oynandı. Bahçeşehir Üniversitesinin yabancı diller yüksekokulu ile koordineli olarak çalışmalar pandemi koşulları gözetilerek yürütülüyor ve sene sonunda üniversite öğrencilerine uygulanan İngilizce Yeterlilik Sınavı okulumuz öğrencilerine de yapılması planlandı ve öğrencilerimiz bu sınavdaki başarı durumlarına göre katılım belgesi alıyorlar. Bu katılımda:

SCORE      LEVEL

40-59           A2

60-79           B1

80-100         B2

*BAU ‘nun yaptığı sınavlarda ölçme değerlendirme sonuçlarının  60 ve üzeri olması Hazırlık sınıfının başarıldığının göstergesidir. B1 i başarmak demektir. 80 ve üzeri alanlar (B2) üstün başarı gösterenlerdir.

YABANCI DİL İÇİN PROGRAMLAR

Ayrıca:

Haydarpaşa: İngilizce Hazırlık Sınıfları Alt Zümresinin Müfredat Dışında Etkinlikleri:

1-Okulumuzun online ders platformu olan Microsoft Teams üzerinden öğrencilerin istedikleri bir konuda 3 dakikalık İngilizce konusmalar hazırlayıp sunmaları

2-Okutulan roman/hikayelerin çevrim içi kısa tiyatrolar şeklinde canlandırılması

3-Kısa belgesellerin öğrencilerin sesi ile İngilizce dublaj ile sunulması

4-Öğrencilerin istedikleri/ilgi duydukları konularda(yemek yapma/bir eşyanın geri dönüştürülmesi...vb) videolar hazırlaması 

5-Microsoft Teams toplantı odalarında verilen konuların İngilizce olarak tartışılması

6-Hazırlanan ve sunulan öğrenci çalışmalarının okulumuza ait "Voice of Prep" İnternet uzantılı sitede yayınlanması

7-Her hafta zümre öğretmenlerince hazırlanan,belirli gün ve haftalar temalı hafta sonu ödevlerinin teams ödevler bölümünden paylaşılması

8-Ortak belirlenen çesitli İnternet sitelerinden video dersler işletilmesi 

9-Öğrenci katılımlı eğlenceli online oyunlar oynatılması

10-Her egitim-öğretim yılı sonunda okulumuz ve Bahçeşehir Üniversitesi arasında var olan protokol gereği hazırlık sınıflarına uygulanan İngilizce Yeterlilik sınavının yapılması

11-2021Tübitak 4006 için Romeo&Juliet adında bir proje hazırladılar.

Haftada kaç saat yabancı dil eğitim görülüyor?

Tüm Hazırlığı olan Proje Okullarında olduğu gibi Hazırlık sınıflarımızda haftada 20 saat İngilizce dersi var. Sonraki yıllarda haftada 4 saate düşüyor.

İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat?

Okulumuzda İkinci yabancı dil seçenekleri Almanca, İspanyolca ve Arapça olarak sürdürülmektedir. Hazırlık sınıflarımızda haftada 4 saat, sonraki yıllarda haftada 2 saat olarak sürdürülmektedir.

Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Yabancı öğretmen var mı?

Okulumuzda 56 öğretmenimiz var. Hazırlık sınıflarımızda pandemi sürecinden önce Bahçeşehir Üniversitesinin sağladığı 3 yabancı öğretmen konuşma derslerinde görev alıyordu. Yine aynı şekilde yüz yüze eğitime geçildiğinde bu eğitimlerimiz kaldığı yerden devam edecektir.

YATILILIK OLANAKLARI NEDİR?

Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler için de yatılı olması nedeniyle tercih edilen okullar arasında. Yatılılık olanakları nedir? Bu yıl yatılılık kontenjanı nedir? (Pansiyonu olan okullar için geçerli)

Erkek pansiyonumuz için yıkılıp tekrar yapılma kararı alındı, ancak araya pandemi süreci girdi. Eğitim Vakfımız bahçemizde 24 kişi kapasiteli geçici bir bina yapılmasını sağladı. 

Hem kız hem erkek öğrenciler yatılı okuyabilir mi?

Evet, okulumuzda kız ve erkek öğrenciler için yatılı imkanı var. Okulumuzun kız öğrenci Pansiyonu yapılması için çalışmalar devam etmektedir. Şehir dışından ve uzaktan gelmenin zorluğunu yaşayacak öğrencilerimiz için okulumuzu kazanan kız öğrencilerimiz okulumuza 200-300 metre yakınlıkta aynı validebağ koru alanı içinde bir devlet okulunun kız pansiyonunda kalma imkanı mevcuttur.

PANDEMİ ETKİLİ OLDU MU?

Pandemi yatılılık başvurularını nasıl etkiledi? İstanbul dışından gelen öğrenci sayısında düşüşe neden olur mu? (Pansiyonu olan okullar için geçerli)

Tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan pandemi süreci tüm sektörleri etkilediği gibi eğitim camiasını da olumsuz yönde etkiledi. Ancak, Haydarpaşa Lisesi gibi 87 yıllık bir geçmişe, çok önemli bir camiaya ve önemli bir eğitim kültürüne sahip bir okulun geçen sene olduğu gibi bu sene de yatılılık başvurularının olumsuz etkileneceği kanaatini taşımamaktayız.

Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? Bunların kaçı yatılı okuyor? (Pansiyonu olan okullar için geçerli)

2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılında okulumuzda 792 öğrencimiz aktif olarak eğitimlerini sürdürmektedir. Bu öğrencilerimiz birçok farklı ilden gelmektedirler. Bazılarını saymak gerekirse,  Kocaeli, Düzce, Sakarya, Edirne, Balıkesir, Kayseri, Erzincan, Manisa, Gaziantep, Hatay vb. illerden yatılı öğrencilerimiz bulunmaktadır.

Öğrenciler için özel bir burs sistemi var mı?

Yatılı öğrencilerimizle okul olarak yakından ilgileniyoruz. Eğitim Vakfımız da yatılı öğrencilere ayrı bir özen gösteriyor. Öğrencilerimiz için okulumuzun tüm imkânları ve kullanılarak ve camiamızın da destekleriyle burs verilmektedir. Bu vesileyle öğrencilerimizin her türlü ihtiyacı karşılanmaktadır.

ULUSLARARASI SINAVLARA HAZIRLIK

Okulun diplomasının özelliği nedir?

Okulumuz uluslararası diploma programlarını yakın takip ediyor. Lakin yaptığımız gözlemlerde bu programlara yönelik önemli aksaklıklar tespit ettik. Bu aksaklıkların giderilmesiyle uygulamaların daha verimli olacağını düşündüğümüz durumda dahil olacağız. Öğrencilerimizin IELTS ve TOEFL sınavlarından geçerli notları almalarının okul kabullerinde etkili olduğunu bildiğimizden öğrencilerimizi bu sınavlara hazırlıyoruz. Ayrıca elbette bunun yanında verimliliğine inandığımız uluslararası geçerliliği olan uzaktan çift diploma fırsatı üzerinde çalışıyor, aday öğrencilerimizi bu fırsata dahil etmeyi hedefliyoruz.

ÇİFT DİPLOMA ÇALIŞMASI VAR

Okulda uluslararası değişim programı uygulanıyor mu? (Uygulayan liselere sorulacak)

Üzerinde çalışmakta olduğumuz çift diploma fırsatının yanında pandeminin tüm dünyada etkisini azaltmasıyla birlikte değişim programına imza atmayı hedefliyoruz.

OKULDA SOSYAL YAŞAM NASIL?

Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi?

Okulumuzda sosyal yaşam çok güçlüdür. Örneğin, okulumuzda 30 öğrenci kulübü aktif olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Okulumuzdaki kulüplerin hepsi çok etkin bir şekilde çalışmakta ve bu kulüplerin yürütücülüğünü bizzat öğrenciler yapmaktadır. Öğretmenlerimiz sadece danışmalık ve yol göstericilik yapmaktadır. Okulumuzda öğrenciler kulüpler yer almak için can atmaktadırlar. Tüm öğrenciler çalışmak istediği kulübü kendisi seçmektedir. Zaten okulumuzda ilgi görmeyen veya çalışmalarını yürütemeyen veya fark yaratamayan kulüpler kapatılmakta ve yerlerine öğrencilerin talepleri doğrultusunda yeni kulüpler kurulmaktadır. Okulumuzda kulüp çalışmalarının yanı sıra sene içerisinde, seminerler, konferanslar, akademik-sanatsal-kültürel ve sportif yarışmalar, okul tanıtım günleri gibi çeşitli organizasyonlar yapılmaktadır. Ve bu sayede zaten okulumuz diğer okullar arasında tercih edilme sebebi olarak görülmektedir.

ÜNİVERSİTE YERLEŞME ORANLARI

Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar? YKS yerleşme başarısından söz edebilirsiniz? Dereceye giren öğrenciler varsa anlatabilirler?

Mezunlarımızın %60’ından fazlası mühendislik, mimarlık ve tıp fakültelerine yerleşiyor. Bölüm tercihleri dönem dönem değişiyor tabi. Son yıllara baktığımızda Diş Hekimliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinin tercih edilmesinde artış görüyoruz. Öğrencilerimizin sayısal ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Bir örnek vermek gerekirse 2020 üniversite yerleştirme sonuçlarına göre %73’ü sayısal puanı ile öğrenci kabul eden programlara, %17’si eşit ağırlık puanı ile öğrenci kabul eden programlara yerleşti.

YKS KURSU VAR MI?

YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

6 yıldır kesintisiz devam eden üniversite sınavlarına hazırlık kursumuz var. Ve bu sene 7. yıl için Ağustos ayı sonunda başlamayı planlıyoruz. Yoğun bir ders programı, deneme sınavları, etütler ve öğrenci takibi ile öğrencilerimizi bu kursta YKS sınavlarına en iyi şekilde hazırlıyoruz.

Okul öğrencilere hangi kimlikleri kazandırıyor? Köklü okullarda dayanışma kültürü oluyor.

Atatürk’ün kurduğu bir lise olmanın verdiği misyonla ondan aldığımız ışığı geleceğe taşıyoruz.  Gençlerimizi bu ışığın aydınlığıyla ileri görüşlü yetiştiriyoruz. Bunun yanında yarının önderlerini; 21. Yüzyılın gerektirdiği: eleştirel düşünen, problem çözen, iletişim odaklı, iş birliğine yatkın, yaratıcılık gibi becerilerle donatıyoruz.

NEDEN HAYDARPAŞA LİSESİ?

Neden sizin lisenizi tercih etmeliler?

Akademik kariyerlerine doğru bir başlangıç yaparak köklü kültürümüzün bir parçası olmak için bizi tercih etmeliler. 21. Yüzyıla, onun gerektirdiği tüm becerileri kazanarak geleceğe hazır olmak için bizi seçmeliler.

İstanbul’un gözde semtlerinden birinde, 20 dönüm arazimizde tüm eğitsel donanımızla; öğrencilerimize daha liseden özgür bir yerleşke de  hayatı yaşatıyor olmamız ve okulun konumu. Ulaşım kolaylığı. Öğrencilerin kafasını karıştıracak, onları yanlış yönlendirecek bir ortamın okul dışında olmaması. Okulun tarihi. Önemli mezunlar. Geçmiş, bugün ve geleceği köprüsünü oluşturan  müzesi. Etkili uygulaya da önem veren bütün kriterleri karşılayarak proje okul olması. Okulun öğrenci dostu olması. Öğrenciler için sosyalleşebilecekleri geniş bir yerleşkenin olması. Yatılılık imkanı. Ders çalışma alanları, imkanları, özellikle kütüphane ve yeni  etüt odası. Okulun öğretmen dostu olması. Yenilikçi eğitime uygun öğretmenler odası. Soru çözme odası. Sistem merkezi. Labaratuvarlar. Okulun öğretmen profili. Okulun başarısı. Her sene yükselen bir başarı grafiği. Üniversite başarısı. Projeler o Tübitak vs. Yarışmalardaki derece alan ulusal projeler. Okulun düzenlediği yarışmalar. Ulusal –Uluslar arası yarışmalardaki dereceler. Okul YKS ve Olimpiyat kursu. Kursların net ortalamasının dershaneye giden öğrencilerden yüksek olması gibi saymakla bitmeyen akademik ve fiziki iyileştirmede süreklilik..

 

22-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş