Arama sonuçları

Hem öğretmen hem bir veli değerlendirdi: Uzaktan ‘gerginlik’

Hem öğretmen hem bir veli değerlendirdi: Uzaktan ‘gerginlik’

Hem öğretmen hem bir veli değerlendirdi: Uzaktan ‘gerginlik’. Uzaktan eğitim dün tartışmalarıyla başladı. İdam sahnesi ile araya ilahilerin konması çok tartışıldı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da bu görüntüleri onaylamadığını ‘hata’ ile yayına konduğunu söyledi.

 

Biz de kendisi hem bir veli hem de öğretmen olan bir arkadaşımızdan uzaktan eğitimi değerlendirmesini ve notlarını almasını istedik. ‘Uzaktan gerilim’ diye tanımladığı süreci ve dikkat çeken noktaları bakın nasıl kaleme aldı:

 

HEM ÖĞRETMEN HEM BİN VELİ DEĞERLENDİRDİ: UZAKTAN ‘GERGİNLİK’

Uzaktan eğitimin ilk gününde birçok veli erkenden kalkarak çocukları için hazırlanan videoları beklemeye başladılar. Veliler öğrencilerden daha çok heyecanlıydı. Özellikle ilkokul seviyesindeki öğrencilerin velileri çok heyecanlıydı. Çünkü onlar evdeydi ve sanki çocuklarının öğretmeni olarak bir rol üstlendiklerini hissediyorlardı. Bu nedenle sabahın erken saatlerinde whatsapp gruplarından eleştiriler, öğrencinin okullarıyla ilgili yorumlar havada uçuşmaya başladı. Özellikle çocuğu özel okulda okuyan veliler kendilerine önerilen internet sitelerindeki videoları yetersiz bulduğunu dile getirdiler. Bunun en önemli nedenleri bazı okulların müfredatlarının MEB’in önerdikleriyle örtüşmemesiydi. Ana derslerde yaşanan bu sıkıntıyı bazı okullar kendi internet sitelerinde hazırladıkları çalışma kağıtlarını öğrencilere ulaştırmak yoluyla çözmeye çalıştı. Böylece öğrenci hem konuyu pekiştirecek hem de bilmediği bir konuyla karşılaşmayacaktı. Aslında bu sağlıklı bir yöntemdir çünkü sadece video izlemek yeterli değildir. Bu bilginin ölçümünün de yapılması açısından çocukların ellerine kağıt kalem almalarında fayda vardı.

SİTELERİN ÇOĞUNA GİREMEDİLER

Aslında bugün velilerin kafası karışıktı önerilen internet sitelerinin çoğuna yoğunluktan giremediler, ya da o kadar çok öneri olunca kafaları karıştı ve bir yol gösterici bulma çabasına giriştiler.

Bu arada minicik çocukları önerilen sitelerden çizgi film izlemeye çalışmaları, o sitelerdeki eğitici oyunları oynamaları da veliler tarafından eleştiriye neden oldu. Ancak çocuklara sorduğumuzda bu durumdan onlar mutlu görünüyordu.

Küçük sınıfların aksine ortaokul ve lise seviyesinde çalışmaların daha iyi işlediğini görmek mümkündü. Çünkü kontrolü çoğunlukla o seviyelerdeki öğrenciler ele aldılar. Belirlenen saatlerde MEB’in videolarını izlediler. Hatta aralarında whatsapp grubu oluşturarak öğretmenleriyle soru çözümleri yapanlar da vardır.

SINAVLARA GİRECEK GRUP

Sınava girecek öğrenci grupları ( 8. Sınıf ve 12.sınıf) aslında en sakin gruptu denilebilir. Çünkü konular ve bu konularla ilgili kaynakları doğrultusunda çalışmaya devam ettiler.

Şu süreçte beğenilmeyen konu anlatımları, “tüm gün sadece iki ders mi olacak” diyenler, kendi okulunun farklı uygulamalarını bekleyenler. Hatta EBA konu anlatımlarında en iyi anlatan öğretmenler bile velilerin bugünkü gündemiydi.

Ama önümüzde uzun bir yol var. Eğitim ilmek ilmek işlenen bir süreçtir. Eğitim öğretim çalışmaları sosyal bir ortamda gerçekleşir. Çocuklar öğretmeni kadar arkadaşından ve içinde yaşadığı toplumdan da etkilenir. Bugünden sonra akış daha sakin ilerleyecek gibi görünüyor çünkü daha önce uzaktan eğitimin ne olduğuyla ilgili hiçbir fikri olmayan öğrenciler ve veliler görerek ve bugünü yaşayarak bir çıkarımda bulundu. Yarınla ilgili bir yol haritası çizdi.

24-03-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş