Arama sonuçları

Her 10 gençten yaklaşık 3'ünün dijital okuryazarlık seviyesi yüksek

Her 10 gençten yaklaşık 3'ünün dijital okuryazarlık seviyesi yüksek

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, "Gelenekselden Dijitale Medya ve Gençlik Zirvesi"nin açılış konuşmasını yaptı. Şahin, geleneksel medya düzeninde doğan, radyonun sesi ve gazete kağıdının kokusuyla büyüyen nesiller olduklarını, sonrasında siyah beyaz televizyonlarla tanışıp renkli televizyon günlerini hızla geçip internet dünyasına adım attıklarını dile getirdi. Şahin, yeni medya araçlarının ve akıllı cihazların hayata girmesiyle müthiş dönüşümün zirve yaptığına işaret etti.

Şahin, belli bir yaşın üzerindekiler bu baş döndüren teknolojik gelişmelere uyum sağlamaya çalışırken, Teknofest kuşağının akıllı cihazların ekranı üzerine doğduğunu söylemenin mümkün olduğunu ifade etti. Şahin, daha konuşamayan, 1 yaşını bile doldurmayan bebeklerin dokunmatik ekranların parmak kaydırma hareketlerini uygulayabildiklerini aktardı.

"HER 10 GENÇTEN YAKLAŞIK 3'ÜNÜN DİJİTAL OKURYAZARLIK SEVİYESİ YÜKSEK"

Şahin, RTÜK'ün "Gençlerin Medya Kullanımı ve Dijital Okuryazarlık Araştırması" ile ilgili şunları kaydetti:

"Araştırma, ülkemizde yaşayan 15-21 yaş grubundaki gençlerin medya araçlarını kullanması, dijital okuryazarlık ve ekran bağımlılığı düzeyleri konularını ele alan bir çalışmanın ürünüdür. Gençlerin dijital okuryazarlığına yönelik yapılan çalışma neticesinde araştırmaya katılanların yüzde 35,6'sının az, yüzde 35'inin orta ve yüzde 29,4'ünün yüksek dijital okuryazarlık seviyesinde olduğu tespit edilmiştir. Hal böyleyken her 10 gençten yaklaşık 3'ünün dijital okuryazarlık seviyesinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Araştırmamızda alt sosyoekonomik gruplara mensup ailelerin çocuklarının dijital bağımlılığının daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Ailelerin bu hususa ilişkin farkındalığının artması ve çocuklarının karşılaşabileceği risklere karşı dikkatli olmaları son derece önemlidir.

"TELEVİZYON 7'DEN 70'E HERKES ÜZERİNDE ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR"

Araştırmaya göre 15-21 yaş grubundaki gençlerin yüzde 76,3'ü televizyon izliyorken, yüzde 23,7'si televizyon izlememektedir. Televizyonun 7'den 70'e herkes üzerinde etkisini sürdürdüğünü memnuniyetle görmekteyiz. Günümüzde sadece izleme şekillerinde farklılık görüyoruz. Yapımlar farklı ekranlardan takip edilebiliyorken, televizyon yayınları yüzde 88,1 oranıyla televizyondan izlenmekte, yani televizyonlar hala daha gücünü ve çekici halini korumakta."

"RTÜK'ÜN KIRMIZI ÇİZGİSİ ÇOCUK VE GENÇLER"

Şahin, RTÜK'ün kırmızı çizgisinin çocuk ve gençler olduğunun altını çizdi.

30-11-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş