Arama sonuçları

Her iki gençten biri yoksulluk riskiyle karşı karşıya

Her iki gençten biri yoksulluk riskiyle karşı karşıya

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi. Genel Kurul'da, gündem dışı konuşmaların ardından siyasi parti gruplarının önerileri ayrı ayrı ele alındı.

Partisinin, "gençlerin yoksulluğuna dair yaşanan sorunların araştırılarak gerekli tedbirlerin belirlenmesi"ne ilişkin verdiği araştırma önergesi üzerinde konuşan İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, bireyin temel ihtiyaçlarını asgari seviyede karşılayamaması ile ortaya çıkan yoksulluğun, toplum katmanları arasında gençleri de kıskacına aldığını ileri sürdü.

"HER ÜÇ GENÇTEN BİRİ İŞ ARIYOR"

Her yaş grubunu farklı açılardan etkileyen yoksulluğun, geleceğin mimarları olarak görünen gençlerin geleceğine mal olduğunu savunan Kabukcuoğlu, şöyle dedi:

"Türkiye istatistik kurumu verilerine göre, 15-24 yaş grubundaki gençlerimiz ülke nüfusunun yüzde 15,4'ünü oluşturmaktadır. Ülkemizde her iki gençten biri yoksulluk riskiyle karşı karşıyadır. Hükümet her ağzını açtığında gençlerden veya üniversiteye devam eden 8,5 milyon nüfustan bahsetmektedir. Gençlerimizin çokluğu gururumuzdur ama hangi gençlik? Her 3 gençten birisi iş arıyor. Üretken olması gereken gençler bu hükümetçe tüketici haline geldi."

HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç da genç yoksulluğunun nedenlerinin araştırılması ve buna çözüm üretmenin TBMM'nin temel görevlerinden birisi olduğunu söyledi.

8,5 MİLYON GENÇ İŞSİZ

Genç işsizlik ve yoksulluk oranının, ülkenin ekonomik eğitim, sosyal politikaları hakkında net bilgi verdiğini ifade eden Oruç, şöyle dedi: "Yapılan araştırmalar sonucuna göre genç erkek işsizler Türkiye'de yüzde 18,3, genç kadınlar yüzde 34 oranında bulunuyor. Yani 8,5 milyona tekabül ediyor bunlar. Bunun tabii ki bir yapısal mesele olduğunun farkındayız. Bu durum kapitalist sistemin yapısal sorunudur."

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da Türkiye'de işsiz gençlerin iş aramayı bıraktığını, umudunu kestiğini ileri sürdü.

Gençlerin ne çalıştığını, ne okuduğunu ne de evde oturduğunu ifade eden Aydın, şunları söyledi: "Belli bir yaşa gelmiş gençler hala baba parası ile hayatını idame ettirmeye çalışıyor. İş bulmaya çıktığında kapılar yüzüne kapanıyor. Her tarafa dağa taşa üniversite yapıldı, yüksekokul yapıldı ancak mezun olan gençlere iş imkanı yaratılmadı. Atanamayan sağlıkçılar, polisler, teknisyenler, öğretmenler sıralamada arka arkaya gelmektedir. CHP'nin millet ittifakı iktidarında önceliği gençler olacak, gelecek olacak."

"KARA BULUTLARINIZI GENÇLERİMİZİN ÜZERİNDEN ÇEKİN"

AK Parti İstanbul Milletvekili Emine Sare Aydın ise "Gençlere yönelik en değerli ve en fazla yatırım AK Parti zamanında yapılmıştır ve yapılmaya devam ediyor. Bir dayanağı olmayan gündem oluşturma ve siyasi skor elde etme kaygısı ile yaptığınız negatif söylemlerin gençlerimize ne kadar zarar verdiğinin farkında bile değilsiniz. Kara bulutlarınızı gençlerimizin üzerinden çekin."

Görüşmelerin ardından İYİ Parti'nin önerisi kabul edilmedi.

HDP'nin "Çocuk yoksulluğu", CHP'nin "Banka sandık emeklilerinin bayram ikramiyeleri" konusundaki önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerileri de kabul edilmedi.

Genel Kurulda, Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

20-04-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş