Arama sonuçları

Her okula iklim uzmanı öğretmen

Her okula iklim uzmanı öğretmen

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR) Direktörü Nikhil Seth, Türkiye’de ilkokul müfredatının iklim değişikliği konusunda yeterli olmadığı eleştirileriyle ilgili şöyle dedi: “Bu dünya çapında bir sorun. İngiltere’de bu konu üzerinde çalışmalara yeni başladık. Kitapların yanı sıra her sınıfta iklim konusunda bilgili bir öğretmen olmasını planlıyoruz.

ÖĞRETMENLERİ BİLGİLENDİRMEK

Müfredattaki değişiklikleri yapabilmek, öğretmenleri iklim konusunda bilgilendirmek ve tüm bunları bir araya toplayıp ders kitaplarına ekleyerek aktif hale getirmek uzun bir süreç. Birçok ülke ile iş birliği yapıyoruz ve umarım Türkiye’deki okullara da iklim konusunda uzman öğretmenleri kazandırmayı başarabiliriz."

 

HER BİREYİN KİŞİSEL GÜNDEMİ OLMALI

Küresel konulara geçebilmek ve küresel vatandaş olabilmek adına eğitim çok kıymetli diye düşünüyorum. 1991’den beri iklim değişikliği üzerine çalışıyoruz. İklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini aynı konunun iki parçası olarak görmek lazım. ‘Değişim başkasına aittir’ ya da ‘her şeyi bir devlet başkanı yapmalı’ diye düşünmemek lazım. Her birimizin kişisel gündemleri olmalı.

SORUNLAR VE ÇÖZÜMLER BİRBİRİNE BAĞLI

Sürdürülebilir kalkınmadan bahsediyoruz. Mesela yoksulluk diyoruz. Yoksulluğu gidermek için ne yaptığınıza bakmanız lazım. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri her birimizin kişisel sürdürülebilir kalkınma hedefidir aslında.
Örneğin herhangi bir toplumda kadınların içinde bulunduğu durumları düzeltirseniz sürdürülebilir kalkınma yolunda çok şeyi çözmüş olursunuz. Sorunları birbirinden ayırıp izole edemezsiniz.

TEK BAŞINA PARİS ANTLAŞMASI YETMEZ

Paris Antlaşması ya da Glasgow süreçleri… Bunlar evet, dinamik ve umut vaadeden süreçler. Ancak içinde bulunduğumuz acil durumdan bizi kurtaracak mı? Hayır. Bu dramatik tablo karşısında eyleme geçmek ve birlikte hareket etmek yani daha fazlasını yapmak gerekiyor.

AĞAÇLARA SARILMAK ORMANI KORUMAZ

Öğrenciler, meslek grupları ve üniversiteler birlikte çalışmayı öğrenmeli. 20 yıl önce ağaçlara sarılmak ormanları korumaz demiştim. İnsanlar ormanlara muhtaçlar. Neden muhtaç olduğunu öğrenmektense neden ağaçlar kesiliyor sorusuna yanıt bulmak gerekiyor. Gençlerin aktivist olması güzel ama bir arada olmak ve bilinçli adımlarla ilerlemek gerekli ki istediğimiz etkiyi görebilelim. Bu problemi çözmek için üniversitelerin daha disiplinli ve çok yönlü çalışmalar yapması gerekiyor.”

BM SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARI

1-Yoksulluğa son
2-Açlığa son
3- Sağlıklı ve kaliteli yaşam
4- Nitelikli eğitim
5- Toplumsal cinsiyet eşitliği
6- Temiz su ve sanitasyon
7- Erişilebilir ve temiz enerji
8- İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme
9- Sanayide yenilikçilik ve uygun altyapı
10- Eşitsizliklerin azaltılması
11-Sürdürülebilir şehirler ve topluluklar
12-Sorumlu üretim ve tüketim
13- İklim eylemi
14-Sudaki yaşam
15- Karasal yaşam
16- Barış, adalet ve güçlü kurumlar
17- Amaçlar için ortaklıklar

10-12-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş