Arama sonuçları

İBB yurtları: Kahvaltı ve yemek dahil ücret aylık 600 TL

İBB yurtları: Kahvaltı ve yemek dahil ücret aylık 600 TL

Üniversite tercihi yaparken belirleyici olan noktalardan birisi de barınma oluyor. Özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde öğrencilerin en büyük sıkıntısını barınma oluşturuyor. Birçok öğrencinin tercihini de bu durum etkiliyor. Ünivesite eğitimini İstanbul’da almak iseteyn öğrencilerin barınma sorunları için bir çözüm de üstelik son derece ekonomik bir çözüm İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) geldi. Üstelik İBB, kurum tarihinde ilk kez bir yurt açıyor. Bu yurtların kontenjanı ne olacak? Kimler başvurabilecek? Hem yurtlarla ilgili bilgileri hem de öğrencilere verilen destekleri pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı anlattı.

İşte Yazıcı’nın sorularımıza verdiği yanıtlar:

-Üniversiteli olacak gençler için güzel bir haber geldi sizden. Öğrencilerin üniversite sınavından sonra bir başka sınavları da barınma sorununu çözmek oluyor. İlk kez İBB yurt açıyor. Bu kurum için ne ifade ediyor ve yurt açma kararı nasıl alındı?

BAŞKAN İMAMOĞLU’NUN SEÇİM VAATİ

Üniversiteli gençler için yurt, Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaatlerinden birisiydi, bu vaat gerçekleşmiş oldu. İstanbul’da il dışından gelen öğrencilerin en büyük sıkıntıları barınmaydı. Üstelik en pahalı karşılanan ihtiyaçlarından birisiydi. İstanbul’da eğitimini sürdüren 575 bin genç için barınma konusunda bir imkanı da İBB sağlamış oldu. Daha önce bildiğiniz gibi bazı vakıflar üzerinden destekler yoluyla  böyle bir hizmet yürütülüyordu ama bunun doğru olmadığını biliyorduk. O vakıflarla yürütülen süreç gelir gelmez sonlandırıldı ve İBB kontroünde bu imkanın sağlanması yönünde adımlar atıldı. Bu adımların sonucunda da yurtlar tamamlandı. 3 yurdumuz için ruhsat almış ve hizmete hazır hale getirdiğimizi duyurmak isteriz.

HANGİ İLÇELERDE VAR

- Bize kaç yurt ve hangi ilçelerde açılacağı bilgisini verebilir misiniz?

İki kız yurdu Avcılar’da ve Beyoğlu Örnektepe’de bir yurt daha. Bu döneme değil ama ikinci dönem için de Gaziosmanpaşa’da bir erkek yurdunu da hizmete açmaya hazırlanıyoruz. Kız öğrenci yurtları eylül ayında hizmet vermeye başlayacak.

BİNALAR YAPILDI MI?

-Binalar kiralandı mı, İBB kendisi mi inşaa etti? Belli vakıf ve dernekler için yaptırılan binaları belediye geri almıştı. Bunlar geri alınan binalar mı?

Bunlardan iki tanesi şu anda Avcılar’da olan iki bina kız öğrenci yurdu olanlar kiralık binalar. Örnekte’deki belediyenin binası. Gaziosmanpaşa’daki yapımı süren bina şahsa ait ve kiralandı, inşaası sürüyor. Vakıflara verilen yurtların çoğu da kiralıktı, dolayısıyla o sözleşmelerin feshedildi. Avcılar’daki bu binalardan birisi de vakıflardan boşaltılan binalardan birisi.

YURT YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ

Ayrıca Bağcılar ve Küçükçekmece’de de iki yurt inşaatımız da sürüyor. Bu konuda yetinmeyeceğiz. 3 tane yurt açtık diyerek yetinmeyeceğiz, olabildiğince yurdu öğrencilerimizin hizmetine sunacağız.

YURTLARIN KONTENJANI NE OLACAK?

-Yurtların kontenjanı ne olacak?

Şu anda 3 yurtta 650 kapasite  kız öğrenciler için Gaziosmanpaşa’daki yurtta da 350 kapasiteyi erkek öğrenciler için ayırdık. Öncelik kızlarda, kız öğrenciler için pozitif ayrımcılık yapmaya çalışıyoruz. Hem istihdam, hem yurt konusunda.

YURTLARIN GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANACAK?

-Aynı zamanda yurtların güvenliği de çok önemli. Çok sayıda öğrenci bazı dernek ve vakıf yurtlarında yaşamını yitirdi, yurtların güvenliği konusunda neler söyleyebilirsiniz?

Güvenliği iki anlamda ele alıyoruz. Fiziki güvenlik; bu belediye görevlileri tarafından 24 saat, 7 gün bizim güvenlikçilerimiz tarafından sağlanacak. İkincisi sözünü ettiğiniz olaylar, acı olaylar yangına işaret ediyor. O konuda çok hassasız. Yaşanan acı olayları biliyoruz.

ODALAR KAÇ KİŞİLİK OLACAK?

-Yurtlarda odalar kaç kişilik olacak? Pandemiye göre nasıl bir düzenleme yapıldı?

Bizim ruhsatımızda yurtlar için kapasite bin kişi. Ama biz bunun 650’sini kullanacağız. Hem pandemi koşulları nedeniyle hem de öğrencilerimizin daha ferah ortamda yaşaması için bu kapasitenin yüzde 65’ini kullanıyor olacağız. En fazla 4 kişilik odalar olacak. En konforlu yurtlardan birisi İBB yurtları olacak. Engelli öğrenciler için de yurtlarımızın giriş katlarında odalar var.

YURTLARIN ÜCRETİ NEDİR?

-Yurtların ücretleri nasıl olacak? Öğrenciler için ekonomik olacak mı?

Kalite ve fiyat açısından en verimli yurtlar olacak. 600 TL aylık ücret olacak. Bunun içinde kahvaltı ve akşam yemeği de dahil olacak. İnternet ve çamaşır hizmeti de bu fiyatın içinde olacak. 

KİMLER BAŞVURACAK?

-Yurt için kimler başvurabilecek? Lisans-ön lisans ayırımı, ilk kez bu yıl yükseköğretim kurumuna yerleşme gibi bir kriterler var mı? Şu anda bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenciler de başvurabilir mi?

Ayırım yok, hepsi başvurabilir. Ama kriterlerden birisi ailesinin İstanbul dışında ikamet ediyor olması. Şehit ve Gazi yakınlarına kontenjan ayrılacak. Örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olması, gelir gibi birçok kritere göre öğrenciler puanlanacak. Özel bir yazılım geliştirdik bu puanlamayı yapabilmek için. Öğrenciler bu kriterlere göre belli puanlar alacaklar. Objektif kritelere göre puanlanacaklar.

NE ZAMAN BAŞLIYOR

-Yurtlara başvurular ne zaman başlıyor ve nasıl yapılacak?

Üniversite yerleştirme sonuçları açıklanır açıklanmaz başvuruları alacağız. 28 Ağustos’tan itibaren başvuruları almaya başlayacağız. İBB sitesi üzerinden bir link koyacağız, başvuruları bu link üzerinden yapabilecekler. 20 Eylül gibi de yerleşmeye hak kazanan öğrencileri duyurmayı planlıyoruz.

EK YERLEŞTİRMEYE KALANLAR

-Bu yıl merkezi yerleştirmenin ardından iki kez ek yerleştirme yapılacak. Ek yerleştirmeyle üniversiteli olanlar da başvurabilecek mi?

Kontenjanımız dolmazsa başvurabilecekler.

PROTESTO  YAPINCA YURTLARI

-Biliyorsunuz öğrenciler protestolara katıldıklarında hem bursları hem de KYK’de yurt haklarını kaybediyor. Sizin de bir yurt yönetmeliğiniz var. Böyle bir kural geçerli olacak mı?

Yönetmeliğimizi bakanlığın yönetmeliğini de esas alarak oluşturduk. Bunu incelediğimizde iyurda alınmama ve yurttan ihraç edilme kriteri olarak yüz kızartıcı suçlar ve devletin bölünmez bütünlüğüne karşı işlenen suçlar var. Biz Boğaziçi protestolarını bu iki suç olarak değerlendiremiyoruz. Yeni yurtlarımız geçen sene açık olsaydı da bu yurttan ihraç edilme nedeni olmayacaktı. Bu sebeple bir ihraç bizim yurtlamızda yaşanmayacak. Aynı durum burs için de geçerli. Başkanımızın Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atamasını protesto eden öğrencilerin KYK bursları kesilmesine ilişkin açıklaması olmuş ve bursları kesilenleri İBB’ye başvurmaya davet etmişti.

KAÇ ÖĞRENCİYE BURS VERİLİYOR?

-Üniversite öğrencilerine karşılıksız burs veriyorsunuz? Kaç öğrenci bu burslardan yararlanıyor? Burs kriterleri nedir?

2019-2020 yılında burs vermeye başladık. İlk yılımızda 30 bine yakın öğrenciye 3 ay, 3 taksit halinde ödenen  3 bin 200 TL burs vermiştik. Bu rakam 94 milyon civarındaydı. 2020-2021 öğretim yılı için 33 bin 763 öğrenciye burs verdik bunun da bütçesel karşılığı 108 milyon TL.

ULAŞIM İÇİN ÖĞRENCİLERİNE

-Ulaşım da tıpkı konaklama gibi öğrenci açısından önemli bir gider kalemi. Ulaşım konusunda öğrenciler için düzenlemeniz nedir?

Bu noktada çok fazla bir enstrümanımız yok. Biliyorsunuz bir İstanbulKart var. Bu kartı öğrenciler için Türkiye’nin en cazip kartlarından biri haline getirdik. Seçim sonrasında 80 TL olan aylık kart bedelini 40 TL yaptık. Bu iki sene içinde oluşan zamlarla bu oran 57.5 TL’ye çıktı. Yine de 5 sene öncesindeki rakamlarla öğrencilerimize hizmet vermeye çalışıyoruz.

KREŞTEN, İSTİHDAMA KADAR

Yurt bizim gençlere, öğrencileri, İstanbul halkına eğitim konusunda verdiğimiz desteklerden bir tanesi. Biz öğrencilerimizi kreşlerden almaya başlıyoruz. İlk kez İBB tarihinde kreşler açıldı, bunların sayısı 20’ye ulaştı. 11 tanesi bitmek üzere. 15’inin inşaatı sürüyor. Kreşlerden aldığımız öğrencileri okullara uğurlarken, okullarda kırtasiye yardımı, eğitim seti yardımı yapıyoruz. Okullarımıza destek oluyoruz, talepler doğrultusunda. Sonra öğrencilerimizi üniversiteye uğurlarken kariyer günleri yapıyoruz. Doğru mesleği seçme konusunda yönlendiyoruz, daha sonra burs konusunda destekliyoruz. Ayrıca bölgesel istihdam ofislerini yaşama geçirdik, mezunlar ile işverenleri buluşturma noktasında hizmet veriyoruz. Geçen sene 20 bin, bu sene 23 kişiyi işe yerleşirmiş durumdayız. Eğitim ve iş hayatına 360 derecelik bir bakışımız var. Bu noktada hizmetlerimizi artırmaya ve çeşitlendirmeye devam edeceğiz.

YURTLAR NEREDE OLACAK?

-Özel İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avcılar Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu 2 – Kiralık

-Özel İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avcılar Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu 1- Kiralık

-Özel İstanbul Büyükşehir Belediyesi Örnektepe Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu – İBB Yapı İşleri Müdürlüğü inşa etti

-Özel İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gaziosmanpaşa Yüksek Öğrenim Erkek Öğrenci Yurdu (Ruhsatı bekleniyor, en geç ikinci döneme hazır olacak.) - Kiralık

20-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş