Arama sonuçları

İİT kadınlara yönelik kısıtlamalar nedeniyle Afganistan'a heyet gönderecek

İİT kadınlara yönelik kısıtlamalar nedeniyle Afganistan'a heyet gönderecek

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), kadınların eğitim ve çalışma gibi temel haklardan mahrum bırakılmasına karşı Taliban ile diyalog için Afganistan'a alimlerden oluşan bir heyet göndermeye hazırlanıyor.

İİT'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Teşkilatın Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki merkezinde düzenlenen toplantıda Taliban yönetiminin kadınlara yönelik kısıtlamaları ele alındı.

Toplantıda konuşan İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, Afganistan'daki gelişmeleri üzüntüyle izlediklerini belirtti.

KISITLAMALARI GÖRÜŞECEKLER

İİT ve Uluslararası İslam Fıkıh Akademisinin Afganistan'a alimlerden oluşan bir heyet göndermeyi planladığını söyleyen Taha, söz konusu heyetin Taliban ile eğitim ve çalışma alanında kadınlara getirilen kısıtlamaları görüşmeyi amaçladığını söyledi.

Daha önce Afganistan'a gönderilen özel temsilci aracılığıyla Taliban yönetimine kız çocuklarıneğitimiyle ilgili vaatlerini yerine getirmenin önemini hatırlattıklarını dile getiren Taha, bu konuyu çözüme kavuşturmanın Kabil yönetimi ile İİT üyesi ülkeler arasındaki işbirliğini artıracağını ifade etti.

Taliban'a kadınlarla ilgili kararlarını gözden geçirme çağrısında bulunan Taha, Afgan kadınların yerel ve uluslararası kuruluşlardaki çalışmalarının yasaklanmasından insani yardım faaliyetlerinin de etkileneceğine dikkati çekti.

Genel Sekreter Taha ayrıca İİT'nin özel temsilci üzerinden Afganistan'daki Taliban'la diyaloğu sürdüreceğini aktardı.

TALİBAN'IN KADINLARLA İLGİLİ KARARLARI

Taliban Geçici Hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı, 20 Aralık'ta Afganistan'daki tüm kamu ve özel üniversitelere gönderdiği talimatla kız öğrencilerin eğitimlerine ikinci bir duyuruya kadar ara verildiğini duyurmuştu.

Taliban, 24 Aralık’ta da sivil toplum kuruluşlarının (STK) kadın personel çalıştırmasını ikinci bir duyuruya kadar askıya almıştı.

Taliban geçici hükümetinin Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Abdurrahman Habib, Bakanlığın söz konusu kararı ülkedeki tüm STK'lere gönderdiğini ve bu karara uyulması gerektiğini söylemişti.

Kadın personelin işlerine son vermeyen STK'lerin lisanslarının iptal edileceği kaydedilmişti.

11-01-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş