Arama sonuçları

İlk öğrencilerini hemşirelik ile diş hekimliğine alacak

İlk öğrencilerini hemşirelik ile diş hekimliğine alacak

İlk öğrencilerini hemşirelik ile diş hekimliğine alacak. Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi bu yıl ilk öğrencilerini alacak vakıf üniversitesi. Üniversitede hangi fakülteler ve programlar var? Burslu nasıl okunur? Kimlere özel burs verilecek? Pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz üniversitenin kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı Talip Emiroğlu sorularımızı yanıtladı.

2009 yılında kurulan Avrupa Meslek Yüksekokulunuz Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’ne dönüştü ve ilk kez lisans öğrencilerini alacak. Kontenjanlarınız nedir hangi fakülteleriniz var bizi bilgilendirebilir misiniz?

İLK ÖĞRENCİLERİNİ HEMŞİRELİK VE DİŞ HEKİMLİĞİNE ALACAK

11 yıldır yükseköğretim de öğrenci yetiştiriyorduk. Bu yıl itibarı ile hem şehir hem de isim değiştirerek Kocaeli’nde Üniversiteye dönüştük.  Yine Sağlık temasını önde tutarak Üniversitemizi açmış olduk. Bu yıl itibarı ile Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve 13 programımızın olduğu Meslek Yüksekokulumuza öğrenci alacağız. Gelecek sağlıkta olduğu için ileriki yıllarda da Tıp, Eczacılık gibi bölümlere de öğrenci alacağız. Bölümlerimizin 60 kontenjanı bulunuyor.

Bu yıl Meslek Yüksekokulumuzda Türkiye’de ilk defa öğrenci alacak bir bölüm açtık. Programımızın adı Engelliler için Destek Programı olarak geçiyor ve Engelli bireyler için gölge öğretmenler yetiştireceğiz. 9 milyon engelli vatandaşın olduğu bir ülkede maalesef 500 bin -600 bin öğrenciye okuma imkânı sağlanabiliyor. Ortadaki büyük bir açık var. Bu açığı giderebilmek amacıyla bir rapor hazırladık ve YÖK’e sunduk. YÖK de bu raporumuza olumlu cevap vererek programı açmamıza izin verdi. Bölümün bu anlamda büyük bir açığı kapatacağını düşünüyoruz.

ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN HANGİ BURSLAR VAR?

Engelli Öğrencilerin yararlanabileceği burslardan bahsedebilir misiniz?

ÖSYM burslarına ek olarak, Talip Emiroğlu Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından engelli öğrencilere kontenjanın yüzde 10’u kadar tam burs veriyoruz. Böylece üniversitelerimize alınacak öğrencilerin yüzde 25’i tam burslu oluyor.

Üniversitenin adını baktığımızda Sağlık ve Teknoloji vurgusu bulunuyor. Gelecekte de Sağlık ve Teknoloji ağırlıklı bölümler mi açılacak?

Devlet üniversitelerinin gerçekleri daha farklı ama vakıf üniversiteleri tematik olmalarını daha doğru buluyorum. Tema belirleyip ona göre ilerlemenin özellikle vakıf üniversitelerini daha başarılı ve alanında yetkin yapacağını düşünüyorum. Günümüze baktığınızda sağlık dijitalleşti, biz de artık sağlık teknolojilerini üreten öğrenciler yetiştirmeye başlamalıyız. Öğreten ve üreten üniversite olmamız gerekiyor. Bu sebeple Üniversitemizde AR-GE ve İnovasyon çalışmalarını önceliğimiz haline getireceğiz ve imkanlarımızı zorlayıp öğrencilerimize bu alanda daha fazla destek vereceğiz.

SAĞLIK PROGRAMLARINA İLGİ ARTAR MI?

COVID-19 sürecinin sağlık programlarına ilgiyi artıracağını düşünüyor musunuz?

Mart ayından bu yana tüm dünyada pandemi konuşuldu. Hekimlerimizin başarısını, toplumun sağlık çalışanlarına olan saygısını öğrenciler ve aileleri de bizzat gördü ve bunlar hem insanlarımızı hem de öğrencilerimizi etkiledi. Bu durumun öğrencilerimizin tercihinde uzun bir süre etkili olacağını düşünüyorum.

Avrupa yakasından ve şehir dışından gelecek öğrenciler için Kocaeli uzak olarak kabul ediliyor. Konaklama ve mesafe üzerine ne söylemek istersiniz?

Kocaeli’nde okuyacak öğrencilerimiz hem Kocaeli gibi daha sakin ve güvenli bir şehirde okuyacaklar hem de İstanbul istedikleri zaman gidebilecekleri kadar yakın bir mesafede olacak. Aslında İstanbul’un kalabalığına karışmak zorunda kalmadan Kocaeli’nde eğitim görebilecekler. Bakıldığında Kocaeli öğrenciler için İstanbul’dan daha hesaplı olacak çünkü İstanbul’la karşılaştırıldığında yurt ücretleri ve yaşam çok daha ucuz. Bunun yanında her bütçeye uygun konaklama imkânları var. İstanbul’dan gelmek isteyen öğrencilerimizde servislerimizi kullanabilecekler.

İSTANBUL’DAKİ MYO KAPANACAK MI?

İstanbul’da kurulan ve eğitim veren Meslek Yüksekokulu kapanacak mı?

Eğitimine İstanbul’da başlamış öğrencilerimiz, yani bu yıl 2. sınıfa geçen öğrencilerimiz eğitimlerini İstanbul’da bitirecekler. Ama bu yıl yerleşecek öğrencilerimiz Kocaeli’nde eğitime başlayacaklar.  İstanbul’da bu yıl 2. sınıfı okuyan öğrencilerimiz mezun olduktan sonra tamamıyla İstanbul’u kapatacağız. Avrupa Meslek Yüksekokulu Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi adı altında Kocaeli’nde eğitim verecek.

Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nin yerleşkesi nerede?

Bu yıl öğrencilerimiz İzmit merkez binamızda eğitim görecekler. Asıl kampüsümüzde Başiskele’de olacak ve seneye açılacak. Gelecek yıl itibarı ile kampüsümüz içinde kendi yurtlarımız da olacak.

Pandemi sürecinde birçok aile gelir kaybına uğradı, vakıf üniversiteleri krizden ve boş kontenjanlardan yakınıyor, özel öğretim kurumlarında bir kriz yaşanıyor, böyle bir ortamda vakıf üniversitesi kurmaya nasıl karar verdiniz? Üstelik KKTC’de başka bir üniversiteniz varken.

Meslek Yüksekokulumuzun Üniversiteye dönüşmesi için hazırlıklara maddi ve manevi olarak 5 yıl önce başladık. Bu sebeple bir anda verilen bir karar değil, planlanmış bir süreçti.

Yeni akademik dönemin online yapılması durumunda hazırlıklarınız neler?

Eğitim online olarak devam ederse endişe edilecek bir durumun olduğunu düşünmüyorum. Olumlu yandan bakıldığında öğrenciler tek başlarına bilgiye ulaşma girişiminde bulundular. Pandemi öncesinde günde 8 saat olan eğitim aslında süreçle birlikte 24 saate yayıldı. Daha önce “öğretmen odaklı” olan eğitimden “öğrenci odaklı” eğitime geçildi. Öğrenciler yurtiçi ve dışında farklı okullardaki derslere katılabildi. Süreç zor olmasına rağmen bu anamda ufkumuzu açtı.

10-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş