Arama sonuçları

İngilizce ‘anlama’ becerisi nasıl gelişir?

  İngilizce ‘anlama’ becerisi nasıl gelişir?

İngilizce ‘anlama’ becerisi nasıl gelişir? Türkler İngilizce konuşmada 70 ülke arasında ancak 50'inci sırada yer alıyor. Educaion First (EF) araştırmasına göre yabancı dil olarak İngilizceyi konuşma konusunda iyi puana İsveçliler sahip. Türkiye  70 ülke arasında 50'inci, Avrupa ülkeleri arasında ise Azerbaycan'ın önünde sondan ikinci sırada bulunuyor. Oysa ilkokuldan itibaren bin saatten fazla ders alınıyor. İngilizce konusunda yaşanan sorunlardan biri de okuğunu anlamak.

İngilizce ‘okuduğunu anlamak’, en az okumak kadar önem taşıyor ve buna ‘okuduğunu anlama becerisi’ deniyor.

İNGİLİZCE ‘ANLAMA’ BECERİSİ NASIL GELİŞİR?

Küçük ama etkili yöntemler uygulayarak İngilizce okuduğunu anlama becerisini geliştirmek mümkün. İster otobüste, ister kumsalda olsun okumak için özel bir zaman belirlemek, okurken cep telefonuna mola vermek, ilgi alanına ve seviyeye uygun kitap seçmek, doğru kitabı seçmek için 5 parmak kuralını uygulamak, metni sesli okumak bu yöntemlerden birkaçı.

OKUMA BECERİSİNİ GELİŞTİREBİLMEK İÇİN

 Özel İzmir SEV İlkokulu İngilizce Bölüm Başkanı Moira Simes;  ana dili İngilizce olan insanların bile bilmedikleri kelime olduğunda, metin sıkıcı, çok zor veya çok kolay olduğunda zorluk yaşayabildiğine dikkat çekiyor. Okuma becerisini geliştirmek için öğretmenler, öğrencilerine sürekli okumalarını tavsiye ediyor. Ancak öğrenci okuduğunu anlamadığınızda bu sinir bozucu olabiliyor ve İngilizce okumaktan tamamen vazgeçebiliyor. Oysa bazı küçük ama etkili yöntemler uygulayarak İngilizce okuduğunu anlama becerisini geliştirmek mümkün.

İŞTE İNGİLİZCE İÇİN 5 YOL

Özel İzmir SEV İlkokulu İngilizce Bölüm Başkanı Moira Simes; İngilizce öğrenenlere okuduğunu anlamasına yardım edebilecek 5 adımı sıraladı. Bu 5 yolun sadece İngilizcede okuduğunu anlamaya değil, aynı zamanda ana dilde de okuduğunu anlamaya yardımcı olacağını vurgulayan Simes, “Şunu bilin ki, ne kadar pratik yaparsanız o kadar iyi okuyucular olursunuz” dedi. İşte Simes’in önerileri

 

1-     OKUMAK İÇİN ÖZEL BİR ZAMAN BELİRLEYİN

Vakit geçirmek için her yerde okunabilir. Otobüste, kumsalda, yatakta ya da ders aralarında okunabilir ancak okuduğunu anlamayı geliştirmek için odaklanman gerekir. Kitap okurken rahatsız edilemeyecek, sessiz bir yer bulunmalı. Bu okuma süreci bir alışkanlık haline getirilmeli ve her gün 30 dakika odaklanarak kitap okumaya ayrılmalı. Öğrenci kendini bu özel okuma saatine hazırlamak için yanına not defteri, kalem, sözlük ve içecek bir şeyler alabilir. Tüm elektronik eşyaları bir kenara bırakmalı ve kendisini odaklanarak okumaya hazırlamalı. Öğrencinin kendini okumaya hazırlaması, motive etmekle kalmaz aynı zamanda beynin odaklanmasını ve odaklı kalmasını sağlar.

 

2-     DOĞRU KİTABI SEÇİN

Okunacak kitap seçilirken iki şeye dikkat edilmeli; öğrencinin neye ilgisi olduğu ve okuma seviyesinin ne olduğu. Eğer uzayla ilgili bir kitabı beğenmiyorsa, seçimini o kitaptan yana kullanmamalı. İlgisini çeken bir konuda kitap seçmek hem daha odaklı hem de daha çok okumayı sağlar. Buna ek olarak, seviyenin üzerinde bir kitap seçmek motive etmez; bu yüzden her zaman için seviyeye uygun kitaplar seçilmeli.

 

5 PARMAK KURALI NEDİR?

Doğru kitabı seçmek için 5 parmak kuralı: Öğrenci, 5 parmak kuralını uygulayarak kendine “en uygun” kitabı bulabilir. Bunun için bir kitap seçin, herhangi bir sayfasını açın ve okumaya başlayın:

Eğer bilmediğiniz 1 kelime varsa: O kitap sizin için çok kolay demektir.

Eğer bilmediğiniz 1-2 kelime varsa: O kitap sizin için mükemmel bir seçim demektir.

Eğer bilmediğiniz 2-3 kelime varsa: Okumayı deneyebilirsiniz demektir.

Eğer bilmediğiniz 3-4 kelime varsa: O kitap sizin için çok zor demektir.

 

3-     KENDİNİZE SORULAR SORUN

Okuma öncesinde, süresince ve sonrasında okuduğunu anlamaya yardımcı olacak birkaç şey yapılabilir. Kitabın neyle ilgili olabileceğini anlamak için okumaya başlamadan önce kitabın resimlerine bakılabilir. Bu, hikayeyle ilgili çıkarımlarda bulunmaya ve hikaye hakkında düşünmeye yardımcı olur. Aynı zamanda, kitabı okuduktan sonra özetini çıkarmaya yardımcı olması için de yapılabilir.

İşte okuma öncesinde, süresince ve sonrasında öğrencinin kendisine sorabileceği bazı örnek sorular:

 

Önce:  Kitabın başlığı ne? Paragraflar uzun mu yoksa kısa mı? Kitapta geçen isimlerin bazıları neler? Kalın ya da italik yazılmış kelimeler var mı?

Okuma süresince: Yazar ne demek istiyor?  Şu an ne oluyor? Neden karakterler böyle hissediyor? Karakter ne düşünüyor?

Sonra: Metin ne hakkındaydı?  Kitaptaki anahtar detaylar nelerdi? Aklını karıştıran bir şey var mıydı? Kitapta anlamadığın bir yer oldu mu?

 

4-     AKICILIĞINIZI GELİŞTİRİN

Akıcılığı geliştirmeye ayrılan zaman, okuduğunu anlamaya da yardımcı olur. Kolay kitaplar seçmek, kitabı kendine ya da başkasına sesli okumak ve metni iki kere okumak; okuma akıcılığının hızlanmasına yardımcı olabilir. Akıcılığını geliştirme hem konuşma becerini geliştirir hem okumayı daha eğlenceli ve doğal hale getirir.

 

5-     ÇEŞİTLİ METİN TÜRLERİ OKUYUN

Günümüzde sadece kitaplara değil, çeşitli metinlere de erişim mümkün. Magazinler, bloglar, haberler, e-postalar bunlardan sadece birkaçı. Elinize geçen bir şeyi/her şeyi okumak, İngilizceyi geliştirmeye katkı sağlar; böylelikle daha fazla terminolojiyle ve çeşitli konularda metinlerle karşılaşılmış olur.

 

 

22-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş