Arama sonuçları

Işık’ta eğitim modelleri: Melez, harmanlanmış, yeni normal ve yüz yüze

Işık’ta eğitim modelleri: Melez, harmanlanmış, yeni normal ve yüz yüze

Işık’ta eğitim modelleri: Melez, harmanlanmış, yeni normal ve yüz yüze.  ‘Önce iyi insan yetiştirir’ ilkesiyle 134 yıldır eğitim faaliyetini sürdüren ve 5 yerleşkede okul öncesinden üniversiteye kadar eğitim veren FMV Işık Okulları, 2020-2021 eğitim öğretim yılına 4 farklı eğitim modeli ile giriyor. Yeni Normal Yüz Yüze Eğitim, Harmanlanmış Eğitim, Melez Eğitim, Uzaktan Eğitim olmak üzere 4 eğitim modelinin çalışmalarını tamamlayan kurum öğrencilerine bu modellere eğitim verecek.

COVID-19 salgın sürecinde eğitim öğretimde farklı alternatifler günreme geldi. Okullar da bu süreçte ve yeni öğretim yılı için farklı eğitim modelleri kullanacak. FMV Işık Okulları da yeni öğretim yılında 4 farklı eğitim modeli uygulayacak.

IŞIK’TA EĞİTİM MODELLERİ: MELEZ, HARMANLANMIŞ, YENİ NORMAL VE YÜZ YÜZE

Salgının seyrine bağlı olarak, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın alacağı kararlarla birlikte FMV Işık Okullarında da hangi eğitim modelinin uygulanacağı süreç içinde belirlenecek. Okulda tüm senaryolar için teknolojik donanım ve altyapı yatırımları tamamlanarak, yerleşkelerde öğrenci, öğretmen ve çalışanların sağlığının korunmasına yönelik gerekli önlemler alındı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karara istinaden, FMV Işık Okulları’nda da uzaktan eğitim geçtiğimiz 31 Ağustos’ta başladı ve 21 Eylül’e kadar sürecek. Yüz yüze eğitim ise yine 31 Ağustos’ta anaokulları ile 5 Eylül’de de 8. ve 12. Sınıflarda destek programlarıyla devam ediyor.

Bu arada teknolojik destekli uzaktan eğitime 3 yıl önce başlayan kurum geçtiğimiz mart ayında uzaktan eğitime geçilmesiyle bu avantajını kullandı. Aynı zamanda yeni öğretim yılı için de sınıftan canlı yayın ortamı için de hazırlıklarını tamamladı. İnternet alt yapısı güçlendirildi,  bütün sınıflar için HD kamera, öğretmenler için ders anlatımı esnasında kullanabilecekleri bluetooth yaka mikrofonu ve dizüstü bilgisayarlara ek olarak, özel grafik ağırlıklı tabletler gibi dijital altyapı da hazırlandı. Yeni eğitim öğretim yılının yol haritasının belirlenmesinde öğretmen, öğrenci ve velilerle yapılan anketler de kullanıldı.

TEMİZ OKUL BELGESİ İÇİN

MEB ve Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) eğitim kurumları için hazırlamış olduğu “Okulum Temiz Belgesi” için de gereken önlemler alındı. Salgına karşı Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterlerin yerine getirilmesi İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimliği ve Pandemi Ekibi ile okul doktorlarının danışmanlığında gerçekleştiriliyor.

ÖĞRENCİNİN ATEŞİ ÖLÇÜLECEK

Yüz yüze eğitime geçildiğinde ise servis kullanan öğrencilerin ateşleri servislerde, kullanmayan öğrencilerin ateşleri okul girişlerinde ölçülecek. Tüm çalışanların ateş ölçümleri de yerleşke girişlerinde yapılacak. Gerekli durumlarda kullanılmak üzere izolasyon odaları hazırlanan okulda, bina girişlerine hijyen paspasları yerleştirildi.

Okulların içinde ve yerleşkelerde hijyen noktaları oluşturularak bu noktalarda pedallı el dezenfektanları hazırlandı. Bulaş riskine karşın yerleşkelere zorunlu haller dışında ziyaretçi kabul edilmeyecek. Tüm öğretmenler maske ve siperlik, tüm öğrenciler de Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönlendirmeleri doğrultusunda yaş gruplarına göre cerrahi maske takacaklar. Tüm yerleşkelerde tam zamanlı çalışan okul doktorları ve hemşirelerden oluşan sağlık birimleri bulunuyor. Virüsle ilgili bilgilendirici poster, maske kullanımı ve hijyene dikkat çeken uyarı posterleri okulun görünür yerlerine asıldı. Tüm çalışanlara da eğitim verildi. Okulun temizliği de salgın önlemlerine göre yapılıyor.

ÖĞRENCİLER BİRBİRİNE KARIŞMAYACAK

Öğrencilerin, sınıflarda yerleri belli ve gruplar karıştırılmayacak. Her teneffüs sonrası kapı kolları, musluklar ve tuvaletler dezenfekte edilecek. Sınıf ve koridorlar havalandırılacak, kullanılmış maske ve eldiven gibi tıbbi malzemeler, yerleşkeler içerisinde bulunan özel, üstü kapalı ve pedallı, maske ve eldiven atık kutulara atılarak kurallara uygun imha edilecek. . Tüm lavabolarda sensörlü musluk, sensörlü dezenfektan cihazı, pedallı dezenfektan standı, fotoselli sıvı sabunluk, sıcak buhar temizlik makinesi ve fotoselli havlu kağıtlığı uygulamasına geçildi.  Yerleşkelerde, UVC-Ultraviyole İyonik Hava Temizleyici cihazı ile musluk suyu ve rafine edilmemiş tuz kullanılarak %99,9 sterilizasyon sağlayan Hypo Clean Dezenfeksiyon cihazı kullanılmaya başlandı.

VELİ GÖRÜŞMELERİ ONLİNE OLACAK

COVID-19 salgını sürecinde, veli görüşmeleri online olarak gerçekleştirilecek. Yemekhaneler, öğrenci sayısının sosyal mesafeye uygunluğu açısından dönüşümlü kullanılacak, açık büfe kaldırılarak, tüm malzemeler hijyen koşullarına göre hazırlanacak. Okulda çalışan tüm personel, işlerinin ve çalışma alanlarının gerektirdiği kişisel koruyucu ekipmanları kullanmakta.

İŞTE ‘KORONA EĞİTİMİ’ MODELLERİ

Yeni Normal Yüz Yüze Eğitim Modeli

Öğrencilerin tamamının okula gelerek, derslerin sınıfta hijyen ve sosyal mesafe kuralları doğrultusundaki yeni düzenlemelere göre yapıldığı model.

  • Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi onayı ile yapılır.
  • Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) eğitim kurumları için hazırlamış olduğu “Okulum Temiz Belgesi” standartlarına göre gerekli önlemler alınır.
  • Okul toplumu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı Yönetici, Öğretmen, Veli ve Öğrenci Bilgilendirme Rehberleri esaslarına göre hareket ederler.
  • CIS (Uluslararası Okullar Birliği-Council of International Schools) ve IB (Uluslararası Bakalorya- International Baccalaureate) standartları yerine getirilir.
  • Veliler, okul yönetimi tarafından kendilerine iletilen “Veli Bilgilendirme Formu ve Taahhütnamesi”ni imzalar.
  • Zenginleştirilmiş MEB müfredatı, CIS (Uluslararası Okullar Birliği-Council of International Schools), IB DP Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (IB-International Baccalaureate Diploma Programme), IB PYP (Primary Years Programme) ve AP Programı (Advanced Placement) müfredat standartları takip edilir.
  • Sınıflar ve etkinlikler küresel salgın şartlarına göre düzenlenir. Uygulamalı derslerin ve grup etkinliklerinin içeriği ve uygulama şekli yeniden tasarlanır. Okula giriş çıkışların yanı sıra, okul içi günlük akış belirlenmiş şemalar ve kurallar çerçevesinde değiştirilmeden uygulanır.
  • Desteğe gereksinim duyan öğrencilere bireysel akademik ve tüm öğrencilere rehberlik desteği verilir ve farklılaştırılmış eğitim öğretim uygulamalarına devam edilir.
  • Okul sonrası ve hafta sonu akademik destek programları yeni şartlara uygun olarak yürütülür.

HARMANLANMIŞ EĞİTİM MODELİ NEDİR?

Yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitimin belli oranlarda, bir arada uygulandığı model.

  • Öğrenciler öğretim sürecine haftanın bazı günlerinde okulda yüz yüze, bazı günlerinde ise evlerinde evlerinden katılırlar.
  • Evden eğitim sürecine katılan öğrenciler kendileri için oluşturulmuş çevrim içi (öğretmenle eş zamanlı ve/veya öğretmen rehberliğinde serbest zamanlı) dersleri ve etkinlikleri takip ederler.

Öğretmenle eş zamanlı ders/etkinlikler: Çevrim içi video konferans (Zoom, Google Meet, vb.) yoluyla öğrenci ve öğretmenlerin eş zamanlı olarak etkileşim sağladığı ders ve etkinliklerdir. Planlanmış bir zamanda ve sürede gerçekleşen ders/etkinlik akışında öğrencilere, anlık soru sorma, cevaplama, sunum yapma, yorum yapma, grup çalışması yapma, vb. fırsatları sunulur.

Öğretmen rehberliğinde serbest zamanlı ders/etkinlikler: Öğretmenler tarafından tasarlanmış ve dijital platformlar üzerinden görevlendirilmiş içeriklere, öğrencilerin erişim sağladığı, eş zamanlı olmayan, kendi hızlarına ve zamanlamalarına göre öğretmenlerinin rehberliği ve yönlendirmeleri eşliğinde öğrenmenin gerçekleştiği etkinliklerdir. Öğrenciler bu öğrenme yoluyla ödevlerini, pekiştirme çalışmalarını, ders anlatımlarını, tasarım ve uygulamaları, etkinlikleri bireysel olarak tamamlarlar.

MELEZ EĞİTİM MODELİ NEDİR?

Yarı yüz yüze ile yarı uzaktan eğitimin bir arada uygulandığı eğitim modeli. Öğrencilerin bir kısmı okulda yüz yüze eğitim yaparken, bir kısmı evde video konferans yoluyla sınıfa bağlanarak sınıflara yerleştirilmiş olan kameralar desteği ile eş zamanlı olarak eğitim alırlar.

  • Her sınıfın öğrenci sayısı azaltılır. Öğrenciler haftalık dönüşümlerle iki grup halinde yüz yüze eğitime katılırlar.
  • Temel amaç sınıftaki öğrenci sayısını azaltmaktır.
  • Eş zamanlı ve serbest zamanlı derslerin haftalık ders saati sayıları ve ders saati süreleri düzeylerdeki öğrencilerin yaş özelliklerine göre değişkenlik gösterir.
  • Haftalık ders saati örgün eğitime eş ya da örgün eğitimden yüksek olacak şekilde tasarlanır.

UZAKTAN EĞİTİM MODELİ NEDİR?

  • Öğrencilerin tamamının evden eğitim aldığı modeldir.
  • Dersler öğretmenlerle çevrim içi eş zamanlı ve/veya öğretmen rehberliğinde serbest zamanlı olarak yapılır.
  • Anaokulları için esas amaç çocukların sosyal-duygusal gelişimlerini desteklemek ve okul düzenine uyumlarını sürdürmektir.
  • Örgün eğitimdeki ders saatlerine uyumlu bir program uygulanır.
  • Öğretmenler kendilerine verilen ders programı uyarınca dersleri video konferans yoluyla etkileşimli olarak gerçekleştirirler.
  • Öğretmen rehberliğinde serbest zamanlı çalışmalar ile öğrencinin öğrenmesi pekiştirilir.
  • Gerekli durumlarda önceden çekilen video dersler de programda yer alır.
  • Ödev, çalışmalar ve içerik paylaşımları Google Classroom ve k12.net sistemi üzerinden öğrenci ve veli ile paylaşılır.
  • Öğrencilerin devamsızlıkları takip edilerek k12.net sistemine işlenir, veli bilgilendirilir.
  • Uzaktan eğitim sürecinde sosyal ve kültürel etkinliklere de yer verilir.
  • Kullanılan eğitim teknolojileri araçlarının belirlenmesinde, ders içi uygulamaların oluşturulması ve ders dışı etkinliklerin planlanmasında öğrencilerin sosyal gelişimlerinin desteklenmesi de göz önünde bulundurulur.
  • Akademik Koç öğretmenleri 8 ve 12. sınıf öğrencilerine hedef belirleme ve gerçekleştirme konusunda destek olurlar.

11-09-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş