Arama sonuçları

İşinizi kurmak için nasıl destek bulursunuz?

İşinizi kurmak için nasıl destek bulursunuz?

Kendi işinizin patronu mu olmak istiyorsunuz? Ya da bir iş kurmak istiyorsunuz ama nereden başlayacağınızı mı bilmiyorsunuz? Sermayeniz var ama desteğe mi ihtiyaç duyuyorsunuz? O zaman KOSGEB’in Girişimcilik Desteği tam size göre. Çünkü KOSGEB girişimcilere 50 bin TL hibe, 100 bin TL geri ödemeli kredi desteğinde bulunuyor. Peki bu hibeden yararlanmak için ne yapılmalı.

İşte 10 soruda KOSGEB Girişimci Desteği’ni nasıl alacağınızın ayrıntıları:

1-KOSGEB NEDİR?
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı bir kurum olan KOSGEB’in açılımı; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı. KOSGEB, Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki rolünü ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini artırmak ve sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla kuruldu.

2- KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ NEDİR, KİM YARARLANABİLİR?
KOSGEB Girişimcilik Desteği, girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması için uygulanan bir program. Bu programdan girişimci olup ilk kez kendi işini kurmak isteyenler yararlanabiliyor. KOSGEB hibe ve kredilerinden yararlanmak için hali hazırda her hangi bir işletme sahibi veya başka bir şirkette ortaklığınız olmaması gerekiyor. Ayrıca son 1 yıl içerisinde her hangi bir şirket açılış-kapanışı yapmamanız gerekiyor. 

3-KOSGEB GİRİŞİMCİLERE NE KADAR DESTEK VERİYOR?
Hibe yani geri ödemesiz 50 bin TL, 100 bin TL geri ödemeli destek veriliyor.

4- 50 BİN TL’LİK DESTEĞE BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?
KOSGEB desteğinden yararlanabilmek için öncelikle Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’nin alınması gerekiyor. Bu eğitimler tamamen ücretsiz. Tek yapmanız gereken yaşadığınız yerdeki İş Kur ile bağlantıya geçmek. Nüfus cüzdanı fotokopisi ile İş Kur’a başvurup KOSGEB Girişimcilik Eğitiminden yararlanmak istediğinizi söyleyin. İş Kur görevlisi kaydınızı yapıp, sizi KOSGEB ile işbirliği içinde olan, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi veren kurumlara ve üniversitelere yönlendirecek. İş Kur’dan aldığınız belgeyle, evinize işinize en yakın olan kurumu seçip oraya başvurunuzu yapacaksınız. Sizinle küçük bir mülakat yaptıktan sonra en yakın tarihli kursa kaydınızı yapacaklar. 

5- UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ NE KADAR SÜRÜYOR?
Eğitimler 09.00-17.00 saatleri arasında, tam gün şeklinde toplam 70 saat yani 10 gün sürüyor. Kursa gidebilmek için 2 haftanızı ayırmanız gerekiyor. 

6- KURSTA NE ÖĞRETİYORLAR?
Kursun temel amacı, kurulan bir işin kısa sürede batmasını önlemek ve işin başarılı olması için girişimcilere temel bilgileri verebilmek. Kursta bir iş fikri nasıl bulunur, bir işi kurarken nelere dikkat edilmesi gerekir, pazar araştırması, kurulum sermayesi, işletim sermayesi nasıl hesaplanır, iş akış planları ve iş planı nasıl yapılır gibi konularda eğitim veriliyor. Bir iş kurmak istiyorsanız bu eğitim sayesinde önünüzü daha rahat görebilecek, daha emin adımlarla ilerleyebileceksiniz.

7- EĞİTİMDEN SONRA KOSGEB PARA VERECEK Mİ?
Hayır, KOSGEB size para vermeyecek. Önce siz kendi sermayenizle işinizi kuracaksınız, sonra KOSGEB’e başvurup kursta gördüğünüz ve hazırladığınız iş planını sunacaksınız. İş planınız kabul edilirse yaptığınız harcamaların faturalarını sunup destekten faydalanacaksınız. 

8- KOSGEB’E DESTEK İÇİN NASIL BAŞVURU YAPACAĞIM?
Girişimcilik Eğitimi aldıktan sonra kendi sermayenizle şirketinizi kurun. Dikkat edin KOSGEB desteğinden faydalanabilmek işinizin desteklenen sektörler içerisinde olması gerekiyor. Bir muhasebeciyle anlaşın, sizinle birlikte noterde şirket kurulumunu yapacak, vergi dairesine başvuracak, bankada şirketiniz adına hesap açacaksınız. Bir mağaza ya da atölye ne tür bir iş yeri açıyor olursanız olun dikkat etmeniz gereken nokta şirketinizin kurulumundan dükkanın açılmasına kadar geçen her süreçte faturalandırmaların şirketinizin adına yapılmış olması gerekli. Ayrıca kurduğunuz iş kolunda KOSGEB hangi harcamaların faturasını ödüyorsa o kalemlere ilişkin faturalarınızı kestirin. Ödenmeyen kalemler için ayrı bir fatura kestirin, işlemleriniz daha kolay olur.

9- ŞİRKETİ KURDUM, İŞYERİ AÇTIM SONRAKİ ADIM NEDİR?
Şimdi yapmanız gereken kurstan aldığınız Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Sertifikası ile birlikte KOSGEB’in internet sayfasına girip veri tabanına kayıt olmak ve KOBİ Beyannamesini doldurmak. Bu belgeyi doldurduktan sonra çıktısını alıp KOSGEB İl Müdürlüğü’ne götürüp onaylanmak üzere teslim edin. Belgeleriniz onaylandıktan sonra sizden istenen diğer belgeleri ve faturaları götürüp teslim edin. Başvurunuz incelendikten sonra kurula sevk ediliyor. Kurullar belirlenen tarihler veya oluşan başvuru sayılarına göre belirleniyor ve sizi görüşme yapmaya çağırıyorlar. Kurulda şirketiniz ve iş planınız hakkında bir sunum yapıyorsunuz.  Eğer kurul başvurunuzu onaylarsa Destek Programı kapsamına alınıyorsunuz. Kuruluş dönemi masrafları, aldığınız makine techizat ofis donanımına ilişkin faturalarınızı asıllarıyla birlikte sunup ödeme talep ediyorsunuz.  KOSGEB görevlileri hem faturalarınızın sahte olup olmadığını hem de iş yerinizi kontrol edecekler. Her şey uygun bulunursa hibe ödemesi 2 ila 6 ay içinde yapılıyor. 

10- KOSGEB 50 BİN TL’NİN TÜMÜNÜ VERİYOR MU?
50 bin TL üst limit. Bu 50 bin TL’lik hibenin 2.000 TL’si kuruluş giderleri için, 18 bin TL’si 2 yıllık süreç içinde alacağınız makine, teçhizat, ofis donanımı için, 30 bin TL’si ise kira ve eleman giderleri için veriliyor. İşinizi kurarken ne kadar harcama yaparsanız o harcamanın yüzde 70’ini geri alıyorsunuz. Yani diyelim işi kurarken 50 bin TL harcadınız. Bu 50 bin TL’nin tamamını değil, yalnızca yüzde 80’nini geri alıyorsunuz. Diyelim 100 bin TL harcama yaptınız. Üst limit olan 50 bin TL’yi alırsınız.

Hazırlayan: Tülay ŞUBATLI 
www.istekadinlar.com 

13-04-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş