Arama sonuçları

'İsrail'in çocuklara karşı işlediği suçlar' raporu BM'ye ulaştı

 'İsrail'in çocuklara karşı işlediği suçlar' raporu BM'ye ulaştı

Filistin, Birleşmiş Milletler (BM) Silahlı Çatışmalarda Çocuklar Özel Temsilcisi Virginia Gamba'ya "İsrail güçlerinin çocuklara yönelik suçları" hakkında ayrıntılı bir rapor sundu.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, BM yetkilisi Gamba, Ramallah ziyareti kapsamında, Dışişleri Bakanı Riyad Maliki'yle bir araya geldi.

KASITLI İŞLENEN SUÇLAR

Maliki, BM yetkilisine ,"İsrail işgal güçleri tarafından Filistinli çocuklara karşı kasıtlı şekilde işlenen yaygın suçlara" ilişkin hazırlanan ayrıntılı raporu sundu.

Raporda "çocukların katledilmesi ve sakatlanması, okulların ve hastanelerin hedef alınması, çocukların askere alınması, cinsel saldırı, çocukların kaçırılması, insani ve tıbbi yardımların ulaşmasının engellenmesi" gibi BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) çocuklar ve silahlı çatışmalara ilişkin 1612 sayılı kararında (2005) belirtilen suçlara yer verildi.

Filistinli Bakan Maliki, Gamba'nın ziyaretinin "işgal güçleri ve yerleşimci milislerin sivil Filistinlilere; özellikle de çocuklara karşı işlediği suçların boyutunu doğrudan görmek için bir fırsat" olduğunu vurguladı.

2022'NİN BAŞINDAN BU YANA 52 ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine sabah saatlerinde düzenlediği baskında, 15 yaşındaki Filistinli Cena Zekarine'nin hayatını kaybetmesini hatırlatan Maliki, İsrail'in yılın başından bu yana 52 çocuğu öldürdüğünü ifade etti.

"İSRAİL'İN ÇOCUKLAR ALEYHİNDE İŞLEDİĞİ SUÇLAR DURDURULMALI"

Maliki, BM yetkilisi Gamba'dan "İsrail'e Filistinli çocuklar aleyhinde işlediği ağır suçları sonlandırma çağrısında bulunmasını" istedi.

BMGK başta olmak üzere uluslararası toplumu, "yükümlülüklerini yerine getirmeye; çocuklar da dahil olmak üzere Filistin halkının, okulların ve hastanelerin korunmasını sağlamak için gerekli önlemleri almaya" çağıran Filistin Dışişleri Bakan Riyad Maliki, BM'nin her yıl yayımladığı, silahlı çatışmalarda çocukların haklarını ihlal eden aktörler ve devletlerin yer aldığı "utanç listesine" İsrail'in, ordusunun ve yerleşimcilerin eklenmesini talep etti.

BM yetkilisi Virginia Gamba ise görüşmede, Filistin devletiyle yürüttüğü işbirliğine ve Filistinli çocukların korunması çerçevesinde sarf edilen çabaların koordinasyonuna değindi.

Filistinli çocuklar aleyhinde her gün işlenen suçların farkında olduğunu belirten Gamba, bu suçlardan üzüntü duyduğunu ifade etti.

Gamba çalışmalarının merkezinde çatışma bölgelerindeki çocukların himaye edilmesi olduğuna işaret ederek, bunun bölgeye son ziyareti olmayacağını aktardı.

Filistin'e dün gelen BM yetkilisi Gamba'nın ziyaretinin 16 Aralık'a kadar devam edeceği belirtiliyor.

İSRAİL ORDUSUNDAN CENİN'E BASKIN

İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği baskında, 15 yaşındaki Filistinli Cena Zekarine hayatını kaybetmişti.

Filistin Kızılay örgütünden yapılan açıklamada da Cenin'de İsrail askerlerinin saldırısında yaralanan 3 gencin bölgedeki İbni Sina Hastanesinde tedavi altına alındığı belirtilmişti.

İsrail ordusu ise Cenin'de 3 "şüpheliyi" gözaltına almak için "operasyon" yürüttüğünü ve bölgedeki silahlı gruplarla çatışma çıktığını açıklamıştı.

"Bir Filistinlinin öldürüldüğüne ilişkin iddiaların soruşturulduğu" kaydedilen açıklamada, Batı Şeria genelinde 18 kişinin gözaltına alındığı aktarılmıştı.

13-12-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş