Arama sonuçları

İstanbul'da 189 bin okul öncesi öğrenci bir öğün yemek yiyecek

İstanbul'da 189 bin okul öncesi öğrenci bir öğün yemek yiyecek

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, kentteki resmi anaokullarında okul öncesi yaklaşık 189 bin öğrencinin 6 Şubat'tan itibaren bir öğün yemeği okullarında ücretsiz yiyebileceğini bildirdi.

Yazıcı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, 2022-2023 eğitim öğretim yılının ilk dönemini değerlendirerek Milli Eğitim Bakanlığı'nın ikinci dönem hayata geçireceği yeni uygulama ve projeleri anlattı.

OKULLAR ARASINDA EŞİTLİK

Yazıcı, "10 Bin Okul Projesi" kapsamında, temel eğitim okullarındaki mevcut genel iyileştirme çalışmalarıyla okullar arasındaki imkan eşitliklerini artırma ve genele yayma konusunda önemli bir çalışma yürütüldüğüne işaret etti.  Yazıcı, projeyle yaz boyunca okul öncesinden ortaokullara kadar temel eğitim okullarında çok yönlü iyileştirme çalışmaları yapıldığını ve temel eğitim okullarına ilk defa bütçe sağlandığını belirtti.

Yazıcı, İstanbul için de yaklaşık 20 milyar lira civarında yeni eğitim yatırımlarının planlandığını söyledi. Yazıcı, geçen dönem yaklaşık 50 bin öğretmenden 10 bininin İstanbul'a atanmasıyla kentte yeni eğitim öğretim yılına güçlü bir başlangıç yapıldığını dile getirdi.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ

Yazıcı, temel eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak kademenin okul öncesi eğitim olduğunu, bu bağlamda Türkiye genelinde 3 bin anaokulu oluşturma projesi kapsamında, İstanbul'da bin anaokulu açmanın hedeflendiğini vurguladı. Yazıcı, bu çalışmayla şu an itibarıyla kentte 1010 bağımsız anaokulu oluşturulduğunu kaydetti.

Yazıcı, bu bağlamda 1 Eylül 2022'de 2 bin 400 okul öncesi öğretmeninin İstanbul'a atandığına dikkati çekti.

ÜCRETSİZ YEMEK VERİLECEK

Yazıcı, Bakanlığın okul öncesi eğitimdeki bu gelişimi ikinci dönem çok yeni bir uygulamayla destekleyeceğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Resmi okullarda okul öncesinde 3, 4, 5 yaştaki yaklaşık 189 bin öğrencimiz okulda yemek yiyecekler. Tabii bağımsız anaokullarımızda yemek hizmetimiz devam ediyordu ama bu yemek hizmetimizi devletimiz tamamen ücretsiz olarak çocuklarımıza ikinci dönem ulaştırmış olacak. Gerek bağımsız anaokulları gerekse hangi tür veya düzeydeki okul bünyesinde olursa olsun bütün öğrencilerimiz ikinci dönem 6 Şubat'tan itibaren bir öğün okullarında yemeklerini yiyecekler. Normal eğitim yapan okullarımızda öğlen yemeği olarak, ikili eğitim yapan okullarımızda da günün ortasında çocuklarımıza sunulmuş olacak. Bu yemek hizmetinde sunum imkanı olan okulların kendisine bizzat bütçe aktarılması noktasında gerekli çalışmalar yapıldı. Okullarımız kendi mutfaklarında bunların üretimlerini yapacaklar, öğrencilerimize sunacaklar. Diğer alanda ise yiyecek, içecek alanı olan meslek liselerimizde aynı şekilde üretimlerini gerçekleştirip, bu okullarımıza sunmuş olacaklar. Yine öğretmenevlerimizde, yani okulların bulunduğu konumlara göre en uygun, en rahatlıkla bunun üretebileceği yerleri belirledik."

EĞİTİM PROGRAMI BAŞLATILDI

Yazıcı, okullardaki personellere ve isteyen velilere yönelik okul öncesindeki öğrencilerin yemeklerinin hazırlanması, yemek menüsü ve sağlıklı beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken hususları kapsayan bir eğitim programı başlatıldığını söyledi.

95 TAŞIMALI OKUL

Bakanlığın taşımalı eğitime devam eden öğrencilere de ücretsiz yemek imkanını sağlama noktasında bir çalışma yürüttüğüne işaret eden Yazıcı, şöyle dedi: "İstanbul'da 95 taşımalı okulumuz var. 7 ilçemizde bu çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu okullardaki öğrencilerimizde yüzde 100'e yakın bir artırımla ikinci döneme başlıyoruz. Mevcut olan taşımalı eğitim kapsamında yemek yiyen 4 bin 500 öğrencimiz, 9 bin civarında yüzde 100 artışla yemek hizmetinden yararlanmış olacaklar. Yemek uygulamasına bu öğrencilerimiz de dahil edilmiş olacak. Türkiye genelinde 5 milyon öğrencimiz için ücretsiz yemek uygulaması gerçekleşmiş olacak."

OKULDAN UZAK ÖĞRENCİLER

Yazıcı, "Eğitimle Yeniden Buluşma" Projesi kapsamında okula devamsızlık, kayıt dışı olma veya herhangi bir nedenle okuldan uzak kalan öğrencileri yeniden eğitime kazandırmak için çözüm bulmaya çalıştıklarını belirtti. Yazıcı, eğitim çağındaki çocuklara örgün eğitim, öğrenim çağının dışına çıkan öğrencilere de mesleki eğitim merkezi ve açık öğretim seçeneğini sunduklarını anlattı.

Ara dönemde ilk defa Kış Okulu uygulamasının yapıldığına işaret eden Yazıcı, şöyle dedi: "9 atölyede, bilim sanat merkezlerinde robotik kodlamadan yazılıma, müzikten görsel sanatlara kadar birçok alanda eğitimlerimiz, dramalar ve benzer uygulamaların hepsi çocuklarımızla buluştu. İlk defa hayata geçen verimli bir uygulama da oydu. İkinci döneme çocuklarımızın daha heyecanla başlamalarına da vesile olacak."

28 KÖY YAŞAM MERKEZİ

Köy yaşam merkezlerinde de çalışmaların sürdüğüne değinen Yazıcı, İstanbul'daki yerleşim yerlerinde 28 köy yaşam merkezinin hayata geçtiğini, bu merkezlerde okul öncesinden yetişkin eğitimlerine kadar birçok kademeyi sistem içerisinde ele aldıklarını söyledi.

Yazıcı, Bakanlığın odaklandığı okul öncesi eğitim ve mesleki eğitimin yanı sıra bir diğer konunun da öğretmenlerin sürekli eğitimi olduğunu dile getirerek, yarıyıl tatilinde de isteyen öğretmenlere bu eğitimlerin devam ettiğini kaydetti.

İkinci döneme ilişkin konuşan Yazıcı, şunları anlattı: "Öğrencilerimiz, okullarına dinlenmiş olarak, belki gezerek, aileleriyle nitelikli zaman geçirerek, ama bir yandan Kış Okulu'na devam ederek hazırlanmış oldular. İkinci dönem yine İstanbul'umuzda 3 milyon öğrencimizle bir arada olacağız. Öğretmenlerimiz, personelimiz, velilerimiz hep beraber büyük bir aile olarak eğitimimize başlayacağız."

15 HASTANE SINIFI AÇILDI

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yazıcı, hastane sınıflarına ilişkin bir soru üzerine, İl Sağlık Müdürlüğü'yle "Öğretmenim Elimden Tut Projesi"ni başlattıklarını belirterek, bu kapsamda 15 hastanede hastane sınıfı açtıklarını söyledi.

Türkiye genelinde ise 22 ilde 51 hastane sınıfının olduğuna vurgu yapan Yazıcı, bu projeyle ailelerin, çocuklarının iyileşeceklerine dair umutlarının arttığını ve onlara moral sağladığını söyledi.

400 ÖĞRETMEN GÖNÜLLÜ OLDU

Yazıcı, İstanbul'da hastane sınıflarında görev yapmak üzere 400 gönüllü öğretmene eğitim verdiklerini ifade etti.

Yeniden Okulla Buluşma Projesi'nde kentte gelinen durumla ilgili bir soru üzerine Yazıcı, 3'te ikisi ortaöğretim, 3'te biri temel eğitim düzeyinde olmak üzere yaklaşık 20 bin öğrencinin yeniden eğitime kazandırılması için çalıştıklarını söyledi.

Yazıcı, anaokulları ve ana sınıflarıyla ilgili bir soru üzerine ise, İstanbul'un her ilçesinde özel eğitim anaokulu açtıklarını kaydetti.

31-01-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş