İşte en zengin üniversiteler
ABD'nin başta Harvard olmak üzere özel üniversiteleri sadece verdikleri eğitimleri ve araştırmalarıyla değil finansal gelirleri ile isterlerse ünlü markaları satın alacak durumda. Örneğin Harvard Üniversitesi'nin finansal gücü Nokia'yı alabilecek kuvvette. Yale Üniversitesi ise ABD'nin mağazalar zinciri olan Macy's mağazasını neredeyse iki kez satın alabilecek durumda.Bu arada Harvard Üniversitesi'nin Yale Üniversitesi'nden 13 milyon daha fazla gelir sağladığını ve "en zengin üniversite" olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Business Insider ABD özel üniversitelerinin "zenginliklerini" araştırdı ve en zengin 20 yükseköğretim kurumunu belirledi. Bu sıralama yapılan bağışlar ve kurumların sahip oldukları imkanlar baz alınarak gerçekleştirildi.
İşte ABD'nin en zengin üniversiteleri:
1- HARVARD ÜNİVERSİTESİ (Harvard University)
Yıllık bağış miktarı: 36.43 milyar $
Toplam eğitim maliyeti: 62.250 $
ABD'nin en zengin üniversitesi Harvard Üniversitesi'nin mezunları arasında bugüne kadar 47 Nobel Ödülü sahibi, 32 devlet başkanı ve 48 Pulitzer Ödülü sahibi var. Ayrıca Harvard, dünyanın en büyük akademik kütüphanesine sahip.2020 kayıtları için başvuruların sadece yüzde 5 öğrenci kabul eden Harvard lisans programı, dünyaca ünlü işletme ve hukuk programlarında en üst sırada yer alıyor. Harvard öğrencilerinin yüzde 65'ine burs yardımı sağlıyor.
2-YALE ÜNİVERSİTESİ (Yale University)
Bağış miktarı: 23.86 milyar $
Toplam eğitim maliyeti: 63.970 $
Başvuranların yüzde 6'sını kabul eden Yale Üniversitesi, 80’in üzerinde branşta eğitim veriyor. Geçen sene kuruma öğrencilerin yeni ürünlerinin patentlerini alması ve yeni geliştirilmiş teknolojiler için lisans araştırma bursu kapsamında bir milyon dolar bağış yapıldı.. Yale Üniversitesi birçok öğrenciye yüzde 100 burs veriyor. 2015'te mezun olan öğrencilerin yüzde 83'ü borçsuz mezun oldu. William Howard Taft, Gerald Ford, Bill Clinton, George H.W. Bush, George W. Bush olmak üzere 5 ABD başkanı bu üniversiteden mezun oldu.
3- STANFORD ÜNİVERSİTESİ (Stanford University)
Bağış miktarı: 21.47 milyar $
Toplam eğitim maliyeti: 62.801 $
Stanford Üniversitesi, Silikon Vadisi'nin doğumunu "kendi elleriyle yaptı" diye tanımlanır. Bilgisayar bilimleri üniversitenin en popüler alanı iken, son zamanlarda kız öğrenciler arasında da en popüler bölüm haline geldi. Stanford, 8 bin dönümlük bir araziye sahip ve kampusta sanat enstitüleri, bilim ve mühendislik kürsüleri dahil 700 bina bulunuyor. Üniversite 2020 kayıtları için başvuranların sadece yüzde 5'ini kabul ederek bugüne kadarki en düşün kayıt oranına ulaştı.
4- PRINCETON ÜNİVERSİTESİ (Princeton University)
Bağış miktarı: 20.58 milyar $
Toplam eğitim maliyeti: 58.965 $
Princeton Üniversitesi ülkenin en zengin dördüncü yükseköğretim kurumu. Aynı zamanda da ülkenin en eski dördüncü üniversitesi. Princeton Üniversitesi, 1746 yılında kuruldu. Saygın araştırma üniversitesi öğrencilerinin yaklaşık olarak yüzde 60'ına finansal yardım ile birlikte 36 anadala ve disiplinlerarası 50 programa katılmalarına olanak sağlıyor. Geçtiğimiz sene, Princeton Üniversitesi lisans programına başvuranların sadece yüzde 7'sini kabul etti.
5-MASSACHUSETTS TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ (Massachusetts Institute of Technology- MIT)
Bağış miktarı:12.43 milyar $
Toplam eğitim maliyeti: 61.030 $
MIT adıyla da bilinen Massachusetts Institute of Technology ülkenin en iyi mühendislik okulu olarak tanınır. Birçok MIT mezunu, Google, Oracle, McKinsey & Company, and Morgan Stanley gibi seçkin şirketlerde çalışıyor.
6- PENNSYLVANIA ÜNİVERSİTESİ (University of Pennsylvania)
Bağış miktarı: 9.58 milyar $
Toplam eğitim maliyeti: 64.200 $
Ülkenin en seçici okullarından biri olan Pennsylvania Üniversitesi, başvuranların sadece yüzde 9'unu kabul ediyor. Prestijli okul elektrik mühendisliğinden uluslararası ilişkilere kadar 100'den fazla lisans anadal, yandal imkanı sunuyor. Ancak, Wharton School sayesinde okul en çok işletme programlarında tercih ediliyor ve dünyanın en iyi işletme okullarından biri olarak gösteriliyor.
7-COLUMBIA ÜNİVERSİTESİ (Columbia University)
Bağış miktarı: 9.22 milyar $
Toplam eğitim maliyeti: 66.604 $
Columbia Üniversitesi mezunları arasından 82 Nobel ödüllü insan ve bu Nobel ödüllülerin arasından da iki ABD başkanı çıkardı. ABD'deki en iyi sekiz üniversitenin oluşturduğu birlik arasında yer alan üniversite (The Ivy League) hukuk fakültesi, işletme, mühendislik ve tıp fakültelerinin yanında çeşitli prestijli lisans programlarına da sahip. Girilmesi en zor okullardan biri olan Columbia, 2016'da başvuranların sadece yüzde 6'sını kabul etti.
8-NOTRE DAME ÜNİVERSİTESİ (University of Notre Dame)
Bağış miktarı: 8.19 milyar $
Toplam eğitim maliyeti: 62.461 $
Tarihi Katolik Enstitüsü, öğretimde ve burs olanaklarında sağladığı imkanlarla mükemmelliğin simgesi olarak kabul edilir. Okulun en eski ve en büyük fakültesi olan Sanat ve Edebiyat Fakültesi, 20 yüksek lisans programına ek olarak 50'den fazla lisans anadalı ve ikincil dalı ile 20 akademik departmana sahip. Bugüne kadar, 23 Notre Dame Fakültesi, Amerikan Fen Edebiyat Akademisi'ne seçildi.
9-NORTHWESTERN ÜNİVERSİTESİ (Northwestern University)
Bağış miktarı: 7.5 milyar $
Toplam eğitim maliyeti:65.519 $
Nortwestern Üniversitesi’nde öğrenciler disiplinlerarası programlardan ve araştırma olanaklarından yararlanabiliyor. Örneğin Knight Lab'de editörlerle, gazetecilerle, tasarımcılarla gazeteciliği harmanlayabilirler ve teknolojiyi kullanarak geleneksel haber kaynaklarını yeniliklerle yaratabilirler. Lisans araştırmaları ofisinde öğrencilere projelerinde ve saha çalışma programlarında yardımcı olabilirler.
10-DUKE ÜNİVERSİTESİ (Duke University)
Bağış miktarı: 7.04 milyar $
Toplam eğitim maliyeti: 63.999 $
Duke Üniversitesi öğrencilerinin yüzde 90'ı atletizm alanında Ulusal Spor Kolej Birliği’nde (NCAA) en yüksek mezuniyet oranına sahiptir. Ayrıca erkekler 2015 NCAA basketbol turnuvası dahil olmak üzere 33 ayrı ve milli takım şampiyonluklarını kazanmış bir okuldur. Ülkenin en iyi 10 inovatif çözümler üreten okullarından biri olarak görülür.Okul, akademik olarak da güçlü bir konumda bulunmaktadır. Öğrenciler 3D yazıcı ve sanal gerçekliği Duke Innovation Co-Lab'de keşfedebilir ya da akıllı tahtalara ve grup eğitim odalarına eğitim ve öğretim merkezinden ulaşabilir.
11- EMORY ÜNİVERSİTESİ (Emory University)
Bağış miktarı: 6.98 milyar $
Toplam eğitim maliyeti:61.344 $
Emory Üniversitesi, dört lisans, yedi yüksek lisans ve mesleki okullarla birlikte üst sıralarda bakım ve işletme programlarına sahip. Aynı zamanda Nobel ödüllü eski başkan Jimmy Carter'ın adının verildiği The Carter Center'da barış ve insan haklarının gelişimi hakkında eğitim veriliyor.
12-WASHINGTON ÜNİVERSİTESİ ST. LOUIS (Washington University in St. Louis)
Bağış miktarı: 6.72 milyar $
Toplam eğitim maliyeti:66.376 $
St. Louis'te bulunan Washington Üniversitesi, 80’den fazla ülke ve ABD'de bulunan tüm eyaletleri de kapsayan çeşitli öğrenci gruplarından gençleri buluşturuyor. Lisans öğrencilerinin dörtte üçü birden fazla anadal programında öğrenim görüyor. Ayrıca, okul 50'den fazla ülkeyi kapsayan yurtdışı programlarına başvuru imkânı da sunuyor.
13-CHICAGO ÜNİVERSİTESİ (University of Chicago)
Bağış miktarı: 6.54 milyar $
Toplam eğitim maliyeti:67.572 $
1890 yılında kurulan Chicago Üniversitesi, ABD'de lisans programı olarak uluslararası ilişkiler ve executive MBA programını başlatan ilk üniversite oldu. Yaklaşık olarak 6 bin öğrenciye lisans eğitimi veren üniversite, 51 anadal ve 33 yan branş ile eğitim hayatına devam ediyor. Biyolojik kimya, Slav dili ve edebiyatı, tiyatro ve sahne performans eğitimi en önemli programları arasında yer alıyor. Yıllık 100 milyon dolarlık finansal destek alan Chicago Üniversitesi, dünyada işletme okulları arasında en iyi ikinci okul olarak gösteriliyor.
14-RICE ÜNİVERSİTESİ (Rice University)
Bağış miktarı: 5.55 milyar $
Toplam eğitim maliyeti:56.316 $
Güçlü bilim ve mühendislik programlarıyla bilinen Rice Üniversitesi, lisans eğitiminde araştırmacılığı ve öğrencilerdeki liderlik yönünü ortaya çıkartmayı amaçlıyor.
15-CORNELL ÜNİVERSİTESİ (Cornell University)
Bağış miktarı: 4.65 milyar $
Toplam eğitim maliyeti:63.606 $
Cornell Üniversitesi, başvuruların yüzde 14'ünü kabul ediyor. Öğrenciler 80'i aşkın alanda öğrenim görebilir ve binden fazla öğrenci organizasyonuna katılabilir.
16-GÜNEY KALİFORNİYA ÜNİVERSİTESİ (University of Southern California)
Bağış miktarı: 4.59 milyar $
Toplam eğitim maliyeti:64.694 $
Bu üniversite diğerlerinden ayırt edilecek belli alanlara sahip. Özellikle de eğlence endüstrisinde, 1929'dan bu yana en az bir Güney Kaliforniya öğrencisi her yıl Akademi ödüllerine aday gösterildi. Üniversitenin diğer başarılı olduğu alan ise en az 5 farklı üst düzey lisans programı sunan işletme programı. Bunlar arasında halkla ilişkiler yüksek lisans programına ek olarak, lisansta muhasebe, emlak ve girişimcilik gibi programlar mevcut. Geçen yıl üniversite öğrencilerine 300 milyon dolardan fazla finansal destek sağladı.
17-DARTMOUTH KOLEJİ (Dartmouth College)
Bağış miktarı: 4.47 milyar $
Toplam eğitim maliyeti: 65.133 $
Dartmouth'un -dört defaya mahsus olmak üzere 10 haftalık dönemlerden oluşan- kendine has takvimi bulunuyor. Bu takvim sayesinde öğrenciler kapsamlı dil programlarından, San Diego'dan Milano'ya uzanan anlaşmalı enstitülerde değişim programlarından ve öğrencilerin Güney Amerika'da biyoloji ve Londra'da tiyatro olmak üzere kendi dallarında uzmanlaşabilecekleri yurtdışı öğrenci programlarından yararlanabilme imkânına sahip.
18- VANDERBILT ÜNİVERSİTESİ (Vanderbilt University)
Bağış miktarı: 4.05 milyar $
Toplam eğitim maliyeti: 62.320 $
Vanderbilt Üniversitesi, Princeton Review tarafından yapılan araştırmada en mutlu öğrencilerin olduğu okul olarak listenin en tepesinde yer alıyor. 200'e aşkın müzik mekanı ile çevrelenmiş kampus,öğrencilere keşfedecekleri muazzam bir oyun alanı sunuyor. Üniversitenin sunduğu imkânlar bununla sınırlı değil. Öğrencilerinin yüzde 40’ıbugüne kadar üniversitenin 6 kıtada 36 farklı ülkede bulunan 120’den fazla programıyla yurtdışı eğitim imkanından yararlandı.
19- NEW YORK ÜNİVERSİTESİ (New York University)
Bağış miktarı: 3.44 milyar $
Toplam eğitim maliyeti:66.022 $
ABD'nin en büyük özel araştırma üniversitesi olarak kabul edilen New York Üniversitesi 40 binden fazla öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Bu sayı sadece ABD'den gelen öğrencileri değil, -Abu Dhabi ve Shangai dahil olmak üzere- dünyanın dört bir tarafından gelen öğrencileri de içeriyor. Tanınmış ünlülerin de mezun olduğu Tisch Güzel Sanatlar Fakültesi, Martin Scorsese ve Alec Baldwin'e de ev sahipliği yaptı. Ayrıca Stern İşletme Okulu da dünyanın en iyi 20 işletme okulu arasında yer alıyor.
20- JOHNS HOPKINS ÜNİVERSİTESİ (John Hopkins University)
Bağış miktarı: 3.39 milyar $
Toplam eğitim maliyeti:63.529 $
9 okul ve 240’tan fazla programıyla, John Hopkins Üniversitesi öğrencilere biyofizikten klasik müzik eğitimine kadar geniş seçenekleri ile sayısız programda eğitim alma imkânı sunuyor. Özellikle biyomedikal ve çevre mühendisliği en gözde programlar arasında yer alıyor. Eğitim ve araştırma hastanesine paralel olarak eğitim veren tıp fakültesi ülkenin en iyi tıp eğitimi veren merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.
07-05-2016