Arama sonuçları

İÜ'den, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'a fahri doktora unvanı

İÜ'den, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'a fahri doktora unvanı

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'a, İstanbul Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen törende, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu, Tebbun'a, "insan hakları, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, yolsuzluk ile mücadele, ırkçılık ve nefret söylemleri konusunda attığı adımlar ve Türkiye-Cezayir ilişkilerine sağladığı katkılardan dolayı" fahri doktora unvanı verildiğini belirtti.

FAHRİ DOKTORA UNVANI

Tebbun'a, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Okay ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından diploması takdim edildi, ardından İstanbul Üniversitesi rozeti takıldı.

Tebbun, diploma takdiminden sonra yaptığı konuşmada, İstanbul Üniversitesi çatısı altında bulunmaktan ve fahri doktora unvanına layık görülmekten büyük bir onur ve şeref duyduğunu söyledi.

Tebbun, iki ülke arasında atılan adımların ilişkilere büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

"GERÇEK ÖZGÜRLÜK EĞİTİMLE KAZANILACAK"

Cezayir'in eğitim konusunda sömürgecilik döneminden kaynaklı sıkıntılı bir süreç geçirdiğini dile getiren Tebbun, şunları kaydetti:

"Cezayir işgalden kurtulduktan sonra eğitim savaşımız başladı. Bunu, imamımız Abdülhamid bin Badis başlattı ve onu liderliğinde devam etti. İşgalcileri Cezayir'den çıkaran ilk adımı o atmıştı. İşgalcileri ülkemizden kovan da oydu. Cehalet işgal güçlerinin en büyük silahıdır. İşgalciler, cehaleti ekmek için her türlü yönteme başvururlar. Bunu Cezayir'de yaptılar. Cezayir egemenliğini ve kurtuluşunu kazandığı dönemde okuma yazma bilmeyen Cezayirlilerin sayısı yüzde 90 civarındaydı. Bağımsızlıktan sonra kurulan yönetimin ilk icraatı eğitim oldu. Gerçek özgürlüğün eğitimle kazanılacağını söylediler ve bu mantıkla eğitim için gerekli tüm çalışmaları yaptılar."

Tebbun, işgal sonrasında eğitim faaliyetlerine sıfırdan başladıklarını, hükümetin çocukların ve kızların eğitim almalarını sağlamak için güçlü bir programla yola çıktığını anlattı.

İKİ ÜLKE ARASINDA İŞBİRLİĞİ

Tebbun, Türkiye ile Cezayir üniversiteleri arasında kurulacak iş birliğinin iki ülke ilişkilerine de büyük katkı sağlayacağını vurgulayarak, şöyle dedi: "Cumhurbaşkanı olarak bir karar aldım. Bu kararımı üniversitelere ve rektörlere bildirdim. Tüm üniversitelerimiz diledikleri üniversitelerle iş birliği yapabilir. Kardeş üniversite seçebilir. Bu konuda özgürler. Bunun bilim, ekonomi, demokrasi gibi birçok alanda özgürleşmemizi sağlayacağına inanıyorum."

17-05-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş