Arama sonuçları

İzmir Amerikan Koleji: Puanları nedir? Hangi öğrencilere burs veriyor?

İzmir Amerikan Koleji: Puanları nedir? Hangi öğrencilere burs veriyor?

İzmir Amerikan Koleji: Puanları nedir? Hangi öğrencilere burs veriyor? Özel İzmir Amerikan Koleji 1878 yılında Amerikan Bord Heyeti tarafından kuruldu. Uzun yıllar, kız koleji olarak hizmet veren okul, 1986 yılında karma eğitime geçti. Yatılı okuma şansı da var.

İZMİR AMERİKAN KOLEJİ: PUANI NEDİR? HANGİ ÖĞRENCİLERE BURS VERİYOR?

İzmir Amerikan Koleji (ACI) Müdürü Didem Erpulat pervinkaplancom instagram yayınına katılarak sorularımızı yanıtladı

İLK ÖN KAYIT TABAN PUANI NEDİR?

446 ile açılışı yaptık.

TOPLAM KONTENJAN VE YATILILIK KONTENJANI NEDİR?

Bu yıl kız-erkek toplam kontenjanımız 180, geçen yıl ile aynı kontenjan oldu. Yatılılıkta ise kız yatılı 12, erkek yatılı 21 olarak belirlendi. Yatılılıkta puan esas alınıyor; kimin puanı yüksek ise onun kaydı alınıyor ve kontenjan dolduğunda yatılılık kayıtları da kapatılıyor.

GEÇEN YILIN YÜZDELİK DİLİMİ NEDİR?

Bizim yüksek kontenjanımız var, geçen yıl yüzde 5, bir önceki yıl yüzde 4 ile kapadık. Ortalama yüzde 2.5 diyebiliriz.

HAZIRLIK SINIFI  ZORUNLU MU?

Hazırlık sınıfımız zorunlu. Bizim için hazırlık sınıfı çok önemli; hem İngilizce eğitime adım atılıyor hem de onları yeniden öğrenci kimliğine hazırlıyor, Amerikan Koleji kültürünü yaşatıyoruz. Türkiye’nin birçok farklı ilinden, bölgesinden gelenler var, onların kaynaşması, adaptasyonu açısından da hazırlık sınıfı önemli bir adım oluyor. Yoğun İngilizcenin yanı sıra matematik, fen, Türkçe derslerini de alıyorlar. Ayrıca ikinci yabancı dile de hazırlık sınıfında başlıyorlar; Almanca, Fransızca ve İspanyolcadan birini seçmek zorundalar. Amaç, bu dillerle ilgili DELF, Goethe Zertifikat ve DELE sınavlarında en yüksek başarıyı elde ederek o dilin sertifikasını almak. Hatta bu sertifikalar ile Fransa’ya, Almanya’ya kabul alan öğrencilerimiz de oldu.

UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNİ NASIL GEÇİRDİNİZ?

Uzaktan eğitime geçişte zorlanmadık, çünkü bizim teknolojik altyapımız zaten vardı,  öğrencilerle bu süreci çok başarılı ve rahat bir şekilde geçirdik. Öğretmenlerimize eğitim verdik. Birebir dersler, sunumlar yapıldı.  Çok başarıyla müfredat tamamlandı. Bu tecrübe bize çok şey kattı. Öğrencilerden çok olumlu geri bildirimler aldık. Tabii en büyük arzumuz öğrencilerimizle kampusumuza kavuşmak. Ancak uzaktan eğitim olursa bu sürece de hazırız.

ÖĞRETMEN SAYISINIZ NEDİR?

120 öğretmenimiz var. Yabancı öğretmenlerimizin sayısı 23.

HANGİ İLLERDEN YATILI ÖĞRENCİ GELİYOR?

Türkiye’nin dört bir yanından öğrencimiz var. 2009’dan bu yana kız, 2011’den itibaren erkek yatılı programlarımız var. Kızlarda toplam 58,  erkeklerde 71 yatılı öğrencimiz var. İzmir’e okumak için gelen çok sayıda öğrenci var. İzmir göç alıyor diyebilirim. Önce çocuğu gönderiyorlar, sonra tüm aile İzmir’e geliyor. Türkiye’nin 28 ilinden öğrencimiz var. Giderek farklı illerden öğrencimiz oluyor. Sadece Anadolu’dan değil, İstanbul’dan da çok sayıda öğrencimiz var. Bursa ve Antalya’dan çok fazla öğrenci bizi tercih ediyor. Ege bölgesi, Diyarbakır, Bartın, Samsun ve daha pek çok farklı il ve kültürden öğrencimiz kampusumuzda eğitimine devam ediyor.

PANDEMİ YATILILIK TERCİHLERİNİ ETKİLER Mİ?

Etkilemez diye umut ediyorum. Şu ana kadar yatılı okuyan öğrencilerimizde vazgeçmek istediklerine yönelik bir talep almadık. Yatılılık programımızı da güçlendirdik, Sağlık Bakanlığı’nın kriterlerine göre altyapı güçlendirme çalışmalarımızı yaptık.

YATILI OKUMAK ÖĞRENCİYE NE KAZANDIRIYOR?

Büyük bir özgüven, küçük yaşta gelip sorunlarını kendileri çözme becerisi kazanıyorlar. Ütü yapan erkek öğrencilerimiz var, çok olgunlaştıklarını, dayanışma içinde yaşadıklarını söylüyorlar. Yatılı çocuklar okulu çok sahipleniyorlar. Yurda çıkana kadar bahçedeler, kulüplere çok katılıyorlar, kampüsün tüm olanaklarından yararlanıyorlar. Yatılılık dayanışma getiriyor, aile oluyorlar. Örneğin ben okuldan geç çıkarım, her gün bir öğrenci bana uğrar, sohbet ederiz, diyalogları da çok güçleniyor yatılı öğrencilerin.

ULUSLARARASI BAKALORYA (IB) DİPLOMASININ ÖZELLİĞİ NEDİR?

İsteyen her öğrenci IB programını seçebilir. Biz 10’uncu sınıfa kadar öğrencilerimize gerekli açıklamaları yapıyoruz. 10’uncu sınıf sonunda seçim yapıyorlar. IB, akademik olarak çok güçlü bir program. Analiz, sentez, bireysel, grupça proje yönetimi becerileri kazandırıyor. Okulun büyük bir kısmı, hatta son dönemlerde tamamına yakını IB Diploma Programını seçiyor. Amerika başta olmak üzere yurtdışındaki birçok üniversite için çok avantajlı.  Ama artık Türkiye’de özellikle bazı vakıf üniversiteleri de IB programının önemini biliyor ve IB diploması olan öğrencilere burs başta olmak üzere birçok avantaj sunuyor.

BURS OLANAKLARI NEDİR?

Bursluluk okul hayatımızın çok önemli bir parçası. Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV), lisede en çok burs veren kurumların başında geliyor. Biz de Vakfımızın desteğiyle İzmir Amerikan Koleji’nde öğrencilerimizi farklı burs alternatifleriyle destekliyoruz. Öncelikle ‘giriş başarı bursumuz’ var.  Birinci ön kayıt döneminde okulumuza başvuran en yüksek puana sahip ilk 6 öğrencimizin, ilk 3’üne yüzde 100, sonraki ikisine yüzde 80 ve altıncısına da yüzde 50 oranında başarı bursu veriyoruz. Bu burslar bir disiplin suçu olmazsa ve öğrencinin ortalaması belli bir notun altına düşmezse mezuniyete kadar devam ediyor. Bunun dışında başarı, ihtiyaca dayalı mali destek burslarımız var. Başarılı ve ailesinin mali durumu yetersiz olan öğrenciler bu burslara ön kayıt sırasında online olarak başvurabiliyor. Bu öğrencilere farklı oranlarda burs desteği veriliyor. Aynı zamanda okulumuzun mezun derneğinin de burs desteği var. Bunların dışında ise çok yönlü bireyler yetiştirme ilkemiz doğrultusunda Spor, Sanat ve Bilim Bursu da veriyoruz. Bu bursların kriterleri var. İnternet sitemizden bu kriterleri öğrenebilirler. Öğrenciler spor, sanat ve bilim bursu için gerekli kriterlere uymaları durumunda yüzde 50 burs alabiliyor ve hatta bunun yanı sıra ihtiyaç bursuna da başvurabiliyor, uygun görülmesi durumunda yüzde 100 burslu okuyabiliyor.

MEZUNLARIN ÜNİVERSİTE YERLEŞME ORANLARI NEDİR?

Mezunlarımızın hem yurt içi hem yurt dışı üniversite başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu yıl 159 mezun verdik. Öğrencilerimizin büyük çoğunluğu yurt dışı üniversitelerine başvuruyor ve hepsi kabul alıyor. Hatta birden fazla kabul alıyorlar. Harvard, Yale gibi üniversitelere yüzde 100 burslu öğrenciler gönderdik. Bu sene öğrencilerimiz toplamda 6,8 milyon dolar burs kazandı. Okul birincimiz Columbia’ya gidiyor, bir kızımız Yale Üniversitesi’nden tam burs aldı. Hem yurt dışına başvuran hem yurt içinde üniversite sınavlarına giren öğrencilerimiz var. Onların da YKS’de güzel başarılara imza atacağına inanıyoruz.

YKS İÇİN ÖZEL KURS VAR MI?

Aslında öğrencilerimizi 9’uncu sınıftan itibaren üniversite sınavına hazırlıyoruz. 9. sınıftan itibaren YKS’ye yönelik sorular çözdürüyoruz. 11 ve 12’inci sınıfta da hafta sonu kurslarımız var. Dershanelerin kapanmasının ardından İzmir’deki saygın ve tecrübeli öğretmenlerimizle birlikte öğrencilerimize ders vermeye başladık.

İZMİR AMERİKAN’DAN ÜSKÜDAR AMERİKAN’A GEÇİŞ VAR MI?

Hayır, okullar arasında geçiş yok.

OKULDA KULÜP VE SOSYAL YAŞAM NASIL?

İzmir Amerikan Koleji’nin en önemli geleneklerinden biridir okuldaki sosyal yaşam. Okulumuzun sosyal etkinlikleri çok fazla. 100’ün üzerinde kulübümüz, farklı alanlarda 16 spor takımımız var. Öğrencilerimiz, son yıllarda çok ilginç fikirlerle gelip kendi kulüplerini açıyorlar. Bu alanda giderek artan bir sayımız var.

25-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş