Arama sonuçları

Kadıköy Anadolu Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

Kadıköy Anadolu Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

Kadıköy Anadolu Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Maarif Koleji olarak da tanınan Kadıköy Anadolu Lisesi İngilizce eğitim veren bir yıl hazırlık olan Anadolu liselerinden birisi. 1955 yılında Türkiye'nin 7 ilinde açılan Maarif Kolejleri projesi kapsamında açıldı. İstanbul'daki tek Maarif Koleji olan okul “Maarif Vekaleti Kadıköy Koleji” adı ile Kadıköy’de eğitime başladı. 1975 yılında diğer Maarif Kolejleri ile birlikte Anadolu Lisesi statüsüne geçti ve adı Kadıköy Anadolu Lisesi oldu.

İlk yıllarda sadece erkek yatılı okulu iken, 1964­-65 eğitim yılından itibaren kız ve erkek gündüzlü öğrenciler de alınmaya başladı. 1968 yılında okulun pansiyonu açıldı. 

Kadıköy Anadolu Lisesi Müdürü Ali Fuat Güney konuk olduğu pervinkaplancom instagram yayınında sorularımızı yanıtladı.

KADIKÖY ANADOLU LİSESİ: HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

Bu yıl Kadıköy Anadolu Lisesi’nin kontenjanı 66 kişi artarak, 240’dan 306’ya çıktı. Sınıflar kaç kişilik olacak ve kaç hazırlık sınıfı açacaksınız?

Kadıköy Anadolu Lisesi (Kadıköy Maarif Koleji) malumunuz ülkemizin tarihi ve köklü okullarından biridir. Proje okullar arasında; yerleşkesinin genişliği, imkanları ve öğrenci sayısı bakımından en büyük okullarından biridir. Hazırlıkta ciddi sayıda öğrenciyi almaktadır. Bu bakımdan son yıllarda 8 şube 240 öğrencimiz okulumuz eğitimine katılmaktaydı. Bu yıl ki özel durum, mezun olan öğrencilerin sayısının çokluğu nedeniyle Bakanlığımız proje okullardaki sınıf öğrenci sayılarını 34 ve 40’a çıkardı. Biz de daha çok öğrencimizin okul imkânlarından faydalanmasını sağlamak için 1 şube eklemeyi uygun gördük. Tüm şubelerimiz “Hazırlık Sınıfı”dır. Dolayısıyla 34 kişiden oluşan 9 Hazırlık şubesinde toplam 306 öğrencimizi bu yıl eğitim öğretimimize katmış olacağız. 

YÜZDELİK DİLİMLERİ NEDİR?

2018 ve 2019 yıllarında hazırlık sınıfına en son giren öğrencilerin puanları ve yüzdelik dilimleri nedir?

Son 3 yılın verilerini ben size aktarmak istiyorum.

  Yıl    Taban Puan  Yüzdelik Dilimi

2019       484.3765              0.70

2018       426.6014              0.93

2017       493.2493              1.05

En son giren öğrencimizin alanına göre yanlış sayısını 3 ile 5 yanlış arasında söyleyebilirim.

NAKİL DÖNEMİNDE PUANLAR NE OLUR?

İlk merkezi yerleştirmenin ardından ilkinde değil, ama ikinci nakil döneminde yaklaşık 5 puan yükselme görüyoruz. Bu yıl kontenjan artmasına rağmen öğrenci sayısındaki artışı da dikkate aldığımızda yine aynı tablo olabilir mi?

İlk sıralarda tercih edilen bizim tarz köklü okullarda bu durum olabilmektedir. İlk yerleştirmeden sonra çok fazla değişim genelde olmamaktadır. Değişik nedenlerle en fazla 10’lu sayıda bir kontenjanda ek yerleştirme gözükmektedir. Bu dar bir puan aralığında aşağı ya da yukarı yönlü olabilmektedir. Okulumuzu hedefleyen çok kıymetli gençlerimize ve tüm öğrencilerimize tavsiyem, ihtimal dahilindeki hedeflerini son yerleştirmeye kadar takip etmeleridir.

HAZIRLIK SINIFI ATLANIR MI?

Hazırlık zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü?

Yönetmelik yönünden zorunlu değildir. Yeterlilik sınavıyla hazırlık atlanarak 9.sınıfa geçiş sağlanabilmektedir. Fakat pedagojik ve akademik yönden çok önermemekteyiz. Gençlerimizin akranlarıyla eğitim görmesi, dil eğitimini daha da yukarı taşıyarak native speaker seviyesine çekmeleri, lise programlarını uygulamalarıyla koşuşturur tarzda değil de rahat ve çok yönlü kazanımlarla gerçekleştirmeleri ve ÖSYM’nin YKS sınavlarına çok daha yetkin ve zihinsel gelişimini tamamlamış girmeleri için Hazırlığı okumalarının kıymetli olduğunu düşünmekteyiz.

HAFTADA KAÇ SAAT İNGİLİZCE VAR?

Okulumuz ilk ve çok değerli Maarif Kolejlerinden biridir. Kuruluş vizyon ve misyonu özellikle uluslararası alanda görev alacak yetkinlikte bürokrat, akademisyen, ekonomist yetiştirmek vardır. Ve mezunlarından hem sayı olarak hem de yaptığı görev bakımından çok kıymetli büyükelçi ordusu ve bürokrat vardır.  Tüm bu bilgileri şunun için verdim. Kadıköy Anadolu Lisesinin ilk kurulduğu günden günümüze en güçlü ve ayırt edici yönlerinden biri “dil eğitimi” olmuştur. Uzunca bir dönem 2 yıl Hazırlık eğitimi de verilmiştir.

Gençlerimiz Hazırlıkta 20 saat (12 saat Main Course, 6 saat skills, 2 saat native speaker (İngiliz asıllı ve vatandaşı öğretmenden) ders almaktadırlar. Ayrıca her sınıfımızın 4 saatlik DYK destek eğitimi ile pratikleri güçlendirilmektedir. TOEFL, ILS ve YDS kursları ile 1. Yabancı dil eğitimleri daha da güçlendirilmektedir.

İKİNCİ YABANCI DİL NEDİR?

2. Yabancı dil Almancadır. 2. Yabancı dilin de iyi bir düzeyde öğrenimini çok önemsemekteyiz. 10. Sınıf sonuna kadar kurslarla destekleyerek sertifika alım düzeyine getirmekteyiz. Hazırlıkta 4 saat ders, 4 saat kurs olmak üzere 8 saat öğretim verilmektedir. 9. ve 10. Sınıfta 2’şer saat ders 4’er saat kurs olmak üzere 6 saat, 11 ve 12. sınıflarda 2’şer saat öğretim vermekteyiz. Ayrıca Okulumuzda Kadıköy Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerinden destek alarak İspanyolca, Çince, Japonca, Rusça gibi 3. dil öğrenimleri de vermekteyiz.

UZAKTAN EĞİTİM SÜRERSE

Uzaktan eğitimin önümüzdeki öğretim yılında da süreceği anlaşılıyor. Velilerin de çok merak ettiği bir soru var ki; uzaktan eğitimde yabancı dil nasıl öğrenilecek? Bu yıl hazırlık öğrencileri dil eğitimlerinde ne yaptılar?

Yüz yüze eğitim, fayda ve doğruluk yönünden tabi ki olması gerekendir ve önceliğimizdir. Uzaktan Eğitimle mecburiyet doğrultusunda karşılaştık. Günlük 6 satlik programlarla ve çok başarılı bir şekilde okulumuzda uygulanmıştır. Öğretmen ve öğrencilerimizin geneli anlatımlarını dijital dokümanlarla güçlendirerek, eksikliği minimize ederek bu eğitim sürecini dilde ve diğer alanlarda gerçekleştirdi;  hatta bazı şubelerimiz yaz döneminde de uzaktan eğitimle dil öğrenimlerini sürdürmektedir. Yabancı dil kadromuz yıllarca hazırlık eğitimi uygulayan çok yetkin bir kadro olduğu için uzaktan eğitimde de dil eğitimi gençlerimize başarıyla verilmiştir.  

Bakanlığımız, öğrencilerimizin eğitimlerini okullarında yüz yüze almasını çok arzulamaktadır. Biz de aynı hissiyatla hareket etmekteyiz. Fakat sürecin belirsizliği nedeniyle vardiyalı (ikili) eğitime ya da tamamen uzaktan eğitime hazırlığımızı da yapmış bulunmaktayız. Okulumuzda bir sınıfımızı özel çekimler için dijital-teknolojik sınıf haline getirdik. Öğretmenlerimiz ve zümremiz dijital materyal ve dokümanlarını şimdiden hazırlamaktadır. Ayrıca her öğretmenimize grafik tabletler sağlanmakta ve kapalı devre platformlar oluşturularak her yönüyle uzaktan eğitim hazırlığımızı yapmaktayız. Eğitimi yüz yüze yapsak da dijital eğitim ve EBA platformu artık eğitim öğretimimizin temel unsurlarından biri olmuştur.

KAÇ ÖĞRETMEN VAR?

Okulumuzda 16 ayrı branşta 92 öğretmen 5 yönetici olmak üzere 97 Eğitim öğretim çalışanı bulunmaktadır. Native speaker alanında yabancı öğretmenimiz vardır. Hazırlık ve 9. Sınıfta 2’şer saat native speaker eğitimi tüm sınıflarımıza sağlanmaktadır.

YATILI ÖĞRENCİ KONTENJANI NEDİR?

Pansiyon binalarımız çelik kontriksiyon yapılı 2 katlı 3 yıllık binalardır. Odalarımızda 4’er öğrenci kalmaktadır. Kız Hazırlıkta (Parasız-paralı) 24, Erkek Yatılı Hazırlıkta (Parasız-paralı) 32 kontenjanımız bulunmaktadır. Hem kız hem de erkek yatılımız vardır.

PANDEMİ ETKİLİ OLUR MU?

Pandeminin yatılılık başvurularını nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz? İstanbul dışından gelen öğrenci sayısında düşüşe neden olur mu?

Salgın (pandemi) süreci bu yıl içinde inşallah hem ülkemizin hem de tüm insanlığın gündeminden çıkacaktır. Okulumuz 5 yıl olduğu ve gençlerimiz 5 yıllık eğitim öğretim planlaması yaptığı için il dışından gelen öğrencilerde çok değişim olacağını düşünmüyorum. Nitekim bu süreçten dolayı ara sınıflarımızdan kız ya da erkek pansiyonumuzdan ayrılan olmamıştır. Köklü tarihi okulda okuma arzusu ön dinamik olacaktır kanaatindeyim.

Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? Bunların kaçı yatılı okuyor?

1194 öğrencimizden 306 öğrencimizi mezun verdik, yine 306 öğrenci alacağız. Toplam 1194 öğrenci mevcudumuz olacaktır. Bu öğrencilerin kız erkek sayısı neredeyse eşittir. Yurtta kız-erkek toplam 225 öğrenci yatılı okumaktadır. Yatılı öğrencilerimizin hepsi il dışından gelmektedir. Kadıköy Anadolu Lisesi olarak Türkiye’mizin 7 bölgesinden ve 50’nin üzerinde ilden öğrenciyi bir arada okutmaktan büyük mutluluk duymaktayız. Maarif geleneğinin güçlü kardeşliği hep Türkiye mozaiği olmuştur.

Yatılı öğrenciler için burs sistemi var mı?

Parasız yatılılar, devlet parasız yatılı bursundan faydalanmaktadır. Bunun yanında imkânı olmayan öğrencilerimize (ister yatılı ister gündüzlü olsun) Okul Aile Birliğimiz, sivil STK’larımız burs desteği oluşturmaktadır.

KAL DİPLOMASININ ÖZELLİĞİ NEDİR?

Kadıköy Anadolu Lisesi milli müfredatla eğitim veren bir okuldur. Yabancı diller hariç tüm dersler Türkçe görülmektedir. Abitur yapan okullar ise anlaşmalı ülke müfredatına tabidirler. Hazırlık ve sonrasındaki alınan dil eğitimini, 9.sınıftan 12. sınıfa kadar akademik ve yks eğitimleri ve başarıları gençlerimizi Türkiye’nin devlet ya da özel en iyi üniversitelerinde eğitim almasını sağlamaktadır. Ayrıca yurt dışı isteği olan öğrencilerimiz de dünyanın her bölgesinde en iyi üniversitelerde burslu okuma imkanına sahip olmaktadır. Okulumuz öğrencilerinin yurt içi ve yurt dışı yerleşimleri bunu net göstermektedir. Bu nedenle okulumuzdaki üst seviyedeki akademik eğitim, dil, soyal etkinlik ve kültürel faaliyetleri sonrası aldıkları diploma ve sertifikalar onları en kıymetli üniversite ve bölümlere gitmesini sağlamaktadır.

ULUSLARARASI PROGRAM VAR MI?

AP için başvuruda bulunmuştunuz. Bununla ilgili gelişmeleri aktarabilir misiniz?

Yurtdışı diploma ve eğitim için AP programını okulumuzda uygulayacağız. Başvuru süreci devam etmektedir. Bu yıl içinde sonuçlanacak ve öğrencilerimiz bu olanaktan faydalanacaklardır.

Öğrenciler 1 yıl Kanada’ya gidiyordu. Bunda değişiklik var mı? Devam ediyorsa öğrencilere sağladığı avantajlar nedir?

Kadıköy Anadolu Lisesinin uygulamalarından biri de dil eğitimini pekiştirmek ve yurt dışı eğitim imkânlarını genişletmek için protokoller yapması ve öğrencilerimize seçenekler oluşturmasıdır. Kanada protokolümüz devam etmektedir. Ayrıca ABD ve AB ülkelerine de aynı imkanlarla kültürler arası eğitim programı ve üniversite eğitim  imkanı oluşturulmaktadır.

EĞİTİMİ DESTEKLEYEN AKADEMİK ÇALIŞMALAR NEDİR?

Okulunuzda eğitimi destekleyen akademik çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz. Uluslararası ve ulusal bilim olimpiyat çalışmaları ve projeler yapılmakta mıdır?

Okulumuz öğrencileri 0,11 ile 0,70’lik dilimden geldiği için her ne kadar Anadolu Lisesi türü bir okul olsak da sayısal alandaki öğrencilerimizi Fen Lisesi, eşit ağırlık alanındaki öğrencilerimizi Sosyal Bilimler Lisesi programlarıyla desteklemekteyiz. Bu anlamda laboratuar çalışmaları (her branşta 2’şer laboratuar var) atölye çalışmaları, konferans ve sempozyum etkinlikleri çok önemlidir.

Matematik, fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar ve felsefe olimpiyatı takımlarımızda 100’e yakın öğrencimizle uluslararası ve ulusal bilim olimpiyatlarına hazırlanılmaktadır. TÜBİTAK’ İstanbul Bilim Olimpiyatları, Londra British vb uluslararası olimpiyatlar ve özel bilim olimpiyatları yarışmalarına katılım sağlanılmakta, büyük başarılar elde edilmektedir.

Proje Hazırlama dersi ve proje döngüsü eğitim çalışmaları ile öğrencilerimize 9. ve 10. sınıf proje ödevlerini bilimsel proje ayarında yaptırmaya çalışmaktayız. Projelerimiz bölge ve ulusal çapta sergilere katılmakta ve ciddi başarılar elde edilmektedir. Bir önceki yıl Bakan Danışmanımız Gökhan Yücel Bey’in sunum katkılarıyla proje hazırlama eğitimlerinde çok değerli çalışmalar yaptık. Ortaöğretim Genel  Müdürlüğümüze ve Bakan Danışmanımız Sayın Gökhan Yücel Bey’e okulumuz adına şükranlarımı bir kez daha sunmak isterim.

OKULUN SOSYAL YAŞAMI, KULÜPLER ETKİN Mİ?

Kadıköy Anadolu Lisesi kurulduğu günden beri en güçlü yanlarından biri akademik eğitim ve dil eğitiminin yanında sosyal, kültürel, sanatsal, sportif alanlardaki aktifliği ve çok yönlülüğü olmuştur. Akademik alan, bilişim, ile birlikte tüm bu alanlarda 56 Sosyal Kulüple çok aktif bir süreç geçirmekteyiz. MUN, EYP, CİP, GönüllüKAL, Kızılay, ECT, KAL TT, KAL Dans, Müzikal, KALKoro, KAL Folklor, KAL Robotik, MUKAL, Kodlama Yazılım, Maker-İHATA,Sinema, Fotoğrafçılık, Gastronomi Kulübü sadece bu kulüplerden bazılarıdır. Yılda 100’lü rakamların çok üstünde faaliyetle yarı üniversite gibi çalışan, işleyen bir eğitim uygulama sürecimiz vardır.

Yine spor alanı, akıl oyunları okulumuzun güçlü olduğu ve çok önemsediği alanlardır. Basketbol, Voleybol, Futbol, Hentbol gibi Takım sporlarında hem kız hem erkek takımlarımız, Yelken, Kros, Yüzme, Golf, Masa ve Kort Tenisi, Kayak, dağcılık, Bisiklet, Eskrim gibi tüm dallarda gençlerimiz etkin olmaktadır.

KAL The Fest Bilim-Kültür-Sanat Etkinlikleri, Sporfest Etkinliği, Kal Müzik Grupları Konseri, Bilim Şenliği, Fark Yaratanlar Ödülleri, Folklor ve Tiyatro şenlikleri, MUN, EYP, Girişimcilik ve İnovasyon okulumuzun her yıl başarıyla yaptıkları etkinliklerdendir.  

MEZUNLARIN YURTDIŞI ÜNİVERSİTELERE BAŞVURULARI

Mezunlarınızın yüzde kaçı yurtdışındaki üniversitelere gidiyor? İlk sırada hangi ülkeler yer alıyor?

Her yıl 15-20 arası öğrencimiz. (%10’a yakın) yurtdışını tercih eder ve büyük çoğunluğu Burslu eğitim hakkıyla okur. ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Hollanda, İtalya gibi ülkelerdeki önemli üniversiteler yoğunlukla tercih edilmektedir. Ama öğrencilerimizin büyük çoğunluğu lisansını Türkiye’nin büyük üniversitelerinde tamamlayıp yüksek lisans ve doktorada yurt dışını tercih etmektedirler ve bizce iyi bir eğitim ve hızlı uzmanlaşma için doğru bir yöntemdir. Gönlü yurt dışında üniversite okumakta olan 20’ye yakın öğrencimiz-bu oran genelde aynıdır- lisansını Amerika ve Avrupa kıtasında nadiren Asya kıtasında okuma yönünde kullanmaktadır.

YKS YERLEŞME ORANLARI NEDİR?

2019 YKS verileri bu noktada çok aydınlatıcı olacaktır. İlk 100’de 9, ilk 1000’de 70 civarı derece çıkartan öğrencilerimizin 104’ü mühendislik, 70’i  Tıp ve dişçilik (50 Tıp), 43’ü Hukuk ve Siyasi, iktisadi Bilimler (20 hukuk), 32’si Fen-Edebiyat Bilimleri, 3’ü Eğitim Bilimlerini tercih etmişlerdir. Boğaziçi Üniversitesine 50, ODTÜ, BİLKENT, Koç, Sabancı Üniversitesi gibi üniversitelere 20 ya da 20’ye yakın kazanımlar olmuştur. İTÜ’ye (28) yine en fazla öğrenci gönderen okullardanız.

YKS HAZIRLIK KURSU VAR MI?

YKS Hazırlık sürecini biz 4 yıllık süreç olarak görmekteyiz. 9. ve 10. sınıflarda TYT’nin sağlam temelleri ders ve kurslarla atılırken 11. ve 12. sınıflarda TYT tamamlama AYT’yi etkin öğrenme sürecini öğrencilerimizle gerçekleştiriyoruz.  9. ve 10. Sınıfta Ders Bazlı (DYK) kursları; 11. ve 12. sınıflarda Üniversite Hazırlık Bazlı Kurslar (YKS) yapmaktayız.  

ÖĞRENCİLERİN DEVLET-ÖZEL MEZUNİYETİ

Geçen sene okula giren 240 öğrencinin yaklaşım %30 civarı direkt devlet okulundan %30’u 7. ya da 8. Sınıfta özele geçenlerden, yüzde 40’ının ise direkt özel okullardan geldiğini söyleyebilirim.

OKUL HANGİ KİMLİKLERİ KAZANDIRIYOR?

Okul öğrencilere hangi kimlikleri kazandırıyor? Köklü okullarda dayanışma kültürü oluyor.

Bu soru için özellikle teşekkür etmek istiyorum. Kadıköy Anadolu Lisesi 23 yıllık eğitimci hayatımda benim 5. gözdemdir. 1997’de Remzi Bayraktar TML ile başladığım mesleğime 2002 Üsküdar Lisesi, 2006 Atatürk Fen Lisesi ve 2015 Kabataş Erkek Lisesi’nde görev yaptım. Hepsi benim için çok kıymetlidir. Fakat son dört okulum köklü ve kültürü olan okullar olmuştur. Bu okulların taşıdığı vizyon ve misyonu çok kıymetlidir. Aidiyet ve güçlü bağları çok değerlidir. Gelişen çağ doğrultusunda hem eğitim yönünden hem de değer yönünden gelenek ve değerlerinin dönüşümü ve gelişimi bu okulları yarı üniversite ve dünya okulu değeri kazandıran özellikler olmaktadır. Bu anlamda bu okullarımızda doğru ve olumlu evirilmeyle gelenek, kültür ve değerlerin yerinin çok büyük olduğunu düşünmekteyim. 1955’te kurulan Kadıköy Anadolu Lisesi  hazırlıklı okulumuzdan biri olması, tarihi-köklü bir geleneğe kültüre sahip olması, 20 bin civarı çok kıymetli mezunu, 35 dönümlük geniş yerleşkesi, öğrencilerimizin kendini ifade etmek istediği tüm özgün imkanlara sahip olması, 550 anıt ağacı, polenli yolu, çamlığı ile Kadıköy Moda’da yeni gelecek öğrencilerini heyecanla bekliyor. Amacı Fark Yaratmak olan okulumuz eğitimde hep bir adım ötesini amaçlamaktadır.

22-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş