Arama sonuçları

Kadın üniversiteleri: Akademik birimleri oluşturulacak

Kadın üniversiteleri: Akademik birimleri oluşturulacak

Kadın üniversiteleri: Akademik birimleri oluşturulacak. Japonya’daki kadın üniversitelerinin Türkiye’de kurulması için harekete geçiliyor ve akademik birimlerinin oluşturulması için çalışmalar başlıyor.

Eğitimde 2021 yılı hedefleri belirlendi. Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında 2021 yılı için neler yapılacağı da belirlenmiş oldu. Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşanan pandemi süreci ve gelişecek yeni durumlara göre Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) çıkan  yapılacaklar listesi gibi YÖK için de yerine getirileceklerin neler olduğu sıralandı.

Buna göre bir süre önce tartışılmaya başlanan Japonya'daki kadın üniversiteleri örnek alınarak, bu üniversitelerin Türkiye’de kurulması için harekete geçilecek.

Programda YÖK’ün yapacakları listesinde yer alan kadın üniversiteleri için Japonya’daki örnekler incelenerek, bir rapor hazırlanacak. Kız öğrencilerin Türkiye'de farklı derecelerde yükseköğretime katılımları değerlendirilecek, sorun bulunan alanlar saptanacak ve buna yönelik çözüm önerileri geliştirilecek. Kurulması planlanan kadın üniversitesinin akademik birimlerinin oluşturulmasına yönelik çalışmalar başlatılacak.

FİKRİ MÜLKİYET DOÇENTLİK ALANI OLDU

Fikri mülkiyet ile ilgili maddelerin de yer aldığı planda fikri mülkiyet haklarının, temel bilimler, ekonomi, işletme, mimarlık, mühendislik, iletişim, güzel sanatlar fakültelerinde lisans ve lisansüstü düzeyde ders programına alınması konusu yükseköğretim kurumları tarafından değerlendirilecek. Ayrıca yükseköğretim kurumlarında Fikri Mülkiyet Hukuku bilim alanı doçentlik alanı olarak tanımlandı.

KADIN ÜNİVERSİTELERİ NEDİR?

Kadın üniversiteleri ilk kez 2019 Haziran ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Japonya’yı ziyareti sırasında dile getirildi. Erdoğan G20 Liderler Zirvesi için gittiği Japonya’da Mukogawa Kadın Üniversitesi'nden Fahri Doktora Unvanı aldığı törende Japonya’daki 800 üniversitenin 80’inin kadın üniversitesi olduğunu söyleyerek, “Ülkemde de bunun adımını atacağız” demişti. Bu ziyaretin ardından Türkiye’de de YÖK’ten bu konuda çalışma yapmasını istemişti.

Kadın üniversitelerinin kurulması On Birinci Kalkınma Planı’na girmiş, 2023 yılına kadar Türkiye’de sadece kadınların gidebileceği kadın üniversitelerinin kurulacağı ifade edilmişti. Bu kez akademik birimlerinin kurulması çalışmalarının yapılması 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na girdi.

27-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş