Arama sonuçları

Kadrolu da ücretli de aynı işi yapıyor

Kadrolu da ücretli de aynı işi yapıyor

Kadrolu da ücretli de aynı işi yapıyor. BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), özel eğitim kurumlarında çalışan ücretli öğretmenlerin ders ücretlerinin yüzde 25 artırılmasına ilişkin tavsiye kararı aldı. Ücretli öğretmenlerin de kadrolu öğretmenlerle eşit ücret alması gerektiğinin altını çizen kararda, Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılması istendi.

KDK, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim gördüğü kurumlarda görevli ücretli öğretmenlerin de kadrolu öğretmenlerle aynı haklardan yararlanmasına yönelik önemli bir karara imza attı. Özel eğitim kurumunda çalışan bir ücretli öğretmenin başvurusu üzerine alınan tavsiye kararında, ücretli öğretmenlere de kadrolu öğretmenler gibi yüzde 25 artırımlı ödeme yapılması gerektiği belirtildi.

YETKİ MALİYE BAKANLIĞI’NDA

Mersin’de bir özel eğitim kurumunda ücretli statüsünde çalışan öğretmen, ek ders ücretlerinin kadrolu-ücretli ayrımı olmadan ödenmesi gerektiğini belirterek KDK’ye başvurdu. KDK, başvurucunun talebine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bilgi talep etti. MEB, mali hükümler konusunda ortaya çıkan sorunları çözme ve tereddütleri giderme yetkisinin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğunu bildirdi. MEB’den KDK’ye gönderilen yazıda, başvuruya yönelik farklı bir uygulama yapılabilmesinin yasal olarak mümkün olmadığı kaydedildi.

Başvuruyu görüşen KDK, kadrolu ve ücretli öğretmenlerin farklı unvanları da olsa kurumlarda aynı sorumluluğa sahip olduğunun altını çizdi. Eşit işe, eşit olmayan ücret verilmesinin çalışanın motivasyonunu olumsuz etkilediğinin altını çizen KDK üyeleri, ödemelerde kadrolu-ücretli ayrımına gidilmesinin Anayasa’nın, “Eşit işe eşit ücret” ilkesine aykırı olduğunu vurguladı.

KANUNDA DEĞİŞİKLİK TAVSİYESİ

KDK, otizmli çocukların eğitim gördüğü okullarda görev yapan ücretli öğretmenin başvurusuyla ilgili, Devlet Memurları Kanunu’nun 176’ncı maddesinde değişiklik yapılması yönünde tavsiye kararı aldı. Kararda, ücretli öğretmenlere de kadrolu öğretmenler gibi yüzde 25 artırımlı ek ders ücreti ödenmesi gerektiği ifade edildi. Kararın otuz gün içinde yerine getirilmesi için MEB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bilgilendirildi.

29-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş