Kanal İstanbul, lise kitaplarına girdi

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, 10. sınıf coğrafya kitabında 'Kanal İstanbul'a yer verildiğini belirtti. Nefes'te yer alan habere göre, iktidar ile muhalefet arasındaki Kanal İstanbul tartışmaları devam ederken, CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, 10. sınıf coğrafya ders kitabında projenin propagandasının yapıldığını açıkladı. Tanal, ders kitabında projenin 'gerçekleşmek üzere olan' bir proje gibi anlatıldığını belirtti.
"KANAL GÜVENLİ ALGISI YARATILIYOR"
Tanal, kitapta yer alan açıklamalara dair şu maddeleri sıraladı:
- Kitapta ne yazıyor? "Kanal İstanbul projesi hazırlanmıştır" ifadesiyle başlanıyor, "Açılacak kanalın 50 km uzunluğunda, 120 m genişliğinde ve 50 m derinliğinde olması planlanmaktadır" deniyor.
- Projenin güzergâhı haritayla birlikte verilerek, uygulanmakta olan bir devlet yatırımı gibi gösteriliyor.
- "İstanbul Boğazı tehlikeli, Kanal İstanbul güvenli" algısı yaratılıyor.
- Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne sadece geçiş hakkı bağlamında değiniliyor, jeopolitik riskler ve hukuki tartışmalar yok sayılıyor.
- Bilimsel itirazlar, halkın karşı çıkışı, çevresel yıkım, deprem riski hiç yer almıyor.
- Kitapta "bitmiştir" denmiyor, ancak kullanılan anlatım dili ve harita destekli görsellerle, Kanal İstanbul sanki olmuş-bitmiş ya da gerçekleşecekmiş gibi sunuluyor.
"EĞİTİM ÜZERİNDEN SİYASİ PROPAGANDA"
Tanal, AKP projesinin ders kitaplarında yer almasının bilimsel tarafsızlığın çöküşü olduğunu, Anayasa'nın 42. maddesine aykırı olduğunu ve eğitim sistemi üzerinden siyasi propaganda yapıldığını ifade etti:
- Bu açıkça: Bilimsel tarafsızlığın çöküşüdür. Anayasa’nın 42. maddesine aykırıdır. Eğitim sistemi üzerinden siyasi propaganda yapılmasıdır!
- Kanal İstanbul yok ama algısı kitaplarda var! Devletin eğitim sistemi, yandaş projelerin tanıtım broşürü haline getirilmiştir! Çocuklarımıza gerçekleri değil, iktidarın rüyalarını ezberletmek istiyorlar!
Bu ülkenin evlatlarına yalanla değil, bilimle yaklaşın!
EĞİTİMCİLERDEN TEPKİ: SİYASİ BİR DAYATMA
Uygulamaya tepki gösteren Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, iktidarın, lise kitapları üzerinden kendi siyasi propagandasını yaptığını söylerken, iktidarın kendi kültürel dönüşümünü ders kitapları üzerinden sağladığını belirtti. Özbay, "Bunun için çocuklarımızı kullanmayı bile düşünebilen, eğitimi araçsallaştıran bir anlayışla karşı karşıyayız" diye konuştu.
Hürriyetçi Eğitim-Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu da ders kitabında öğrencilere okutulan Kanal İstanbul projesine karşı şu sözlerle tepki gösterdi:
- Kanal İstanbul'u coğrafya kitaplarına konu yapmak bilimsel değil, siyasi bir dayatmadır. Coğrafya bilimi; doğal süreçleri, insan-doğa ilişkilerini ve objektif gerçekleri inceler. Henüz tamamlanmamış, çevresel ve sosyal etkileri ciddi tartışmalar yaratan Kanal İstanbul projesinin ders kitaplarına konu olarak eklenmesi, bilimsellikten sapmak ve çocuklara siyasi bir projeyi normalleştirmeye çalışmaktır. Eğitim; propaganda alanı değil, akıl ve eleştirel düşüncenin yeşereceği bir zemin olmalıdır.
28-04-2025