Arama sonuçları

Kararlara itiraz eden YÖK üyeleri istifaya mı zorlandı?

Kararlara itiraz eden YÖK üyeleri istifaya mı zorlandı?

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, önceki gün TBMM’ye sunduğu soru önergesi ile, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) toplantılarında görüşülmeyen konuların karar altına alındığını ve buna itiraz eden 8 üyenin istifaya zorlandığına dair aldığı duyumlar üzerine bu iddiaları gündeme getirdi.

Karabıyık, bugün 3 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazete’de ise bu iddiaları doğrular nitelikte görevden almaların söz konusu olduğunu söyledi. Karabıyık, 21 kişilik Yükseköğretim Kurulu üyesinden 2’si istifa baskılarının ardından istifa ederken, iddia edilen baskılara karşı çıkan 6 üye ise görevden alındığını hatırlatarak, şöyle dedi:

 “2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 6. Maddesine göre Yükseköğretim Kurulu üyeleri seçiliyor ve 21 üyeden oluşuyor.  Bu kurulun işleyişine bakıldığında, kurul toplantılarından önce o gün gündeme alınacak konular kurul üyelerine bildiriliyor, toplantı esnasında müzakereye açılarak üyelerin görüşleri alınıyor ve karara bağlanıyor. Yani olması gereken usul bu; ancak son dönemde bu şekilde yürümediğinin duyumlarını artık fazlaca almaya başlamıştık.

ÜYELERE VERİLMİYOR YA DA TARTIŞILMIYOR

Şöyle ki, ya gündeme girecek konular daha önceden üyelere verilmiyor ya da çok kısa bir süre önce veriliyor ya da “gündeme alınan konular tartışmaya açık değildir” deyip görüş müzakere alınmıyor.

Şimdi bize ulaşan iddialara göre bir adım daha ileriye gidiliyor o da şu; hiç toplantı gündemine alınmamış konular hakkında toplantı sonrası karar alınıyor ve üyelerin imzasına sunuluyor. Üyelerin alınan karardan önlerine imza gelince bilgisi oluyor. İşte bu son gelişmelerin üzerine sekiz üye bu uygulamaya bu usule itiraz ediyorlar böyle olmaması gerektiğini kendilerinin bilgisi olmadan karar alındığını ya da tartışmaya açılmadığını son dönemde de hiç bilgilerinin olmadan karar alındığını ifade ederek itirazlarını dile getiriyorlar. Bu yönde bir iddia bize ulaştı.

YÖK BAŞKANI’NDAN İSTİFA BASKISI

Kısa bir süre içerisinde YÖK Başkanı’nın kendilerine ‘hemen istifanızı vereceksiniz’ şeklinde bir çağrı ve bir baskı yaptığı da iddia ediliyor. YÖK ve YÖK’ün yürütme kurulu üyeleri var; ancak şu anda devletin her kurumunda olduğu gibi orası da talimatla yürütülüyor ve talimatla ve baskıyla iş yaptırılıyor. Diğer kurumların olduğu gibi YÖK’ün de Başkanı yine aynı şekilde talimatlarla mı hareket ediyor? Üyelere baskı mı yapıyor?

BU NASIL AÇIKLANACAK?

Biz bu duyumu Salı günü almış ve konuyla ilgili önergemizi vermiştik. Soru önergemiz ile ilgili bugün zaten basın açıklaması yapacakken, dün gece hep olduğu gibi bir gece operasyonu ile sekiz üyenin altısı görevden alındığı, iki üyenin ise, henüz basına bilgisi yansımasa da istifa ettiği bilgisi ile uyandık.

Buradan tekrar soruyorum: “Aldığımız duyumlar doğru mudur? 6 üyenin görevlerine son verme sebebi nedir? Bu görevden almalarda farklı bir gerekçe var mıdır?”

YÖK Başkanı bunu nasıl açıklayacak, bu konuda bir talimat almış mıdır? Bunun cevabını YÖK Başkanından öncelikle bekliyoruz.”

 

03-06-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş