Arama sonuçları

Kariyer planlaması için nasıl bir yol izlenmeli?

Kariyer planlaması için nasıl bir yol izlenmeli?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanları 4 Ağustos’ta açıklanacak. Ardından da gençler için üniversite tercih süreci başlayacak. Bu gençlerin aklındaki soru da kariyer planlamasının nasıl yapılması gerektiği oluyor. Peki kariyer planlaması için hangi soruları sormak gerekiyor?

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Klinik Psikolog Gülşah Ergin, meslek seçiminin insan hayatındaki en önemli kararlardan biri olduğuna dikkat çekerek, doğru bir seçim için önce kişinin yeteneklerine, sonra kişilik özelliklerine ve daha sonra da ilgi alanlarına bakmak gerektiğini belirtti. 

HANGİ SORULARI SORMAK GEREKİYOR?

Ergin, şöyle dedi: “Sadece bunlar da değil; kişinin değerlerine, hayallerine de bakmak lazım. Yetenekler kişinin kolay öğrendiği ve kolaylıkla yapabildiği alanları açıklar. Kişilik özellikleri kişinin ne şekilde mutlu olabileceğini gösterir. İlgi kişinin daha fazla öğrenmeye meraklı olduğu alanlara işaret eder. Değerler, kişinin yaptığı işin sonucunda ne elde etmek istediğidir. Hayaller ise tutkulardır. Doğru meslek seçimi kişinin tüm bu yanlarını dikkate almayı gerektirir.

KARİYER PLANLAMASI BİR YOLCULUK

Kariyer planlaması bir yolculuk. Bugün daha 18’ini doldurmamış gençlerden gelecekte “tam da ne olmak istediğini” belirleyebilmesini beklemek ne gerçekçi ne de sağlıklı. Kişi, bunu süreç içerisinde kendini keşfederken bulmalı. İş sadece bölüm seçmekle olmuyor. Onlarca bölümün bir de onlarca alt dalı var. Kişi kendisini sorgulamaya devam etmeli, değişimini izlemeli, üniversitede okurken farklı alanlarda stajlar yapmalı, projelere katılmalı vb. Kendisine uygun olmadığını gördüğü alanları elemeli, uygun olduğunu gördüklerini tutmalı ve o alanlarda biraz daha fazla deneyim kazanmanın fırsatlarını yaratabilmek için çabalamalı. Bunların hepsini daha üniversitedeyken yapmalı. Üstelik bunların çoğunu, büyük bir ihtimalle, gönüllü olarak yapması gerekeceği gerçeğini de kabul etmeli. Ancak böyle olur sağlıklı bir “Kariyer Planlaması.”

Ergin, gelişen ve değişen dünyada, dün adını bile duymadığımız ama bugün popülerlikleri giderek artan yüzlerce yeni meslek olduğuna dikkat çekti.

13-07-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş