Arama sonuçları

Kariyerinize öğrenciliğinizde başlayın

Kariyerinize öğrenciliğinizde başlayın

Zurich Sigorta CEO'su Yılmaz Yıldız işe alacakları adayların öğrencilik dönemlerinde yaz aylarını nasıl geçirdiklerini sorguladıklarını söyleyerek, “Yaz aylarını tatil yaparak mı, staj yaparak mı geçirdikleri değerlendirdiğimiz konular arasında. Çünkü kariyer mezuniyetle birlikte başlamaz. Öğrencilik dönemlerinde ne yaptığınız da önemlidir. Zorunluluk olmadan yapılan  stajlar, kişinin başarı azmini, hırsını, öğrenme odaklılığını ve kariyerine verdiği önemi gösteriyor” diye konuşuyor.

İşte Yıldız’ın iş ararken sizi bir adım öne geçirecek önerileri ve adayları nasıl seçtiklerinin ipuçları:

ADAYIN MEZUN OLDUОU ÜNİVERSİTE NE KADAR ÖNEMLİ?

Adayın mezun olduğu üniversite veya fakülte önemli bir etken ancak hikayenin odak noktası değil. Adaylar kendini bir “marka” olarak konumlandırmalı ve yarattıkları markanın temsil ettiği değerler ile yetkinliklerini harmanlamayarak kendi hikayelerini oluşturmalı. Adaylar eğitimleri dışında markalarına değer katacak ve hikayelerini dikkat çekici hale getirecek hobilerini, farklı ilgi alanlarını, iş ve staj deneyimlerini, üye olduğu kulüp veya dernekleri, kişisel gelişimine yönelik çalışmalarını, gönüllülük esasına dayalı gerçekleştirdiği etkinliklerini de özgeçmişlerine yansıtmalılar. Yaratılan bir marka olsa da farklı unsurlarla bir hikaye yaratılmaktadır, yani bu konuların hepsi bir bütün olarak değerlendirilmektedir. Sadece bir yetkinliğin iyi olması, özgeçmişin ön plana çıkmasını sağlayacak bir etken değildir. Biz tüm hikayelerden, farklı fikirlere sahip olsa da aynı idealleri paylaşabileceğimiz özgeçmişleri önceliklendiriyoruz.

ADAYIN ÜNİVERSİTEDEKİ AKADEMİK BAޞARISI NOTLARI ÖNEMLİ Mİ?

Genellikle ilk olarak dikkati çeken üniversite ve fakülte oluyor. Daha sonra özgeçmişi detaylıca incelerken adayın notlarını da değerlendiriyoruz. Ancak notlar öncelikli odak noktamız olmuyor, notlardan önce üniversiteyi makul sürede bitirmiş olması bizim için daha öncelikli bir kriter.

VAKIF YA DA DEVLET ÜNİVERSİTESİNDEN MEZUN OLMAK DİKKATE ALINIYOR MU?

Vakıf  ya da devlet üniversiteleri olarak bir ayrım yapmıyoruz fakat burslu okuyan öğrencilerin nereden burs aldıklarını, bursa nasıl hak kazandıklarını soruyoruz.. Bu vesile ile aday hikayesini bize anlatarak kendini daha iyi tanıtma ve ifade etme fırsatı bulduğu için daha avantajlı oluyor. Aynı zamanda burs almaya hak kazanan bir öğrenci olarak fark yaratmış olduğunu bizlere kanıtlamış oluyor. Tabii ki herhangi bir burs kazanmamış olmak bir dezavantaj yaratmıyor.

MEZUN OLDUОU LİSE DİKKATE ALINIYOR MU?

Mezun olduğu okullar, öğrencilik yıllarında kendisine ne kadar yatırım yaptığı, ne kadar başarılı bir öğrenci olduğu, sosyal yönden kendisini hangi alanlarda geliştirdiği, hobileri bütün olarak çok önemli faktörler.

YABANCI DİL BİLMEK OLMAZSA OLMAZ BİR KOޞUL MU?

Pozisyona göre değişmekle beraber, uluslararası bir  şirket olduğumuz için İngilizce bizim için çok önemli. Hem günlük iş akışında yurtdışı ile sürekli irtibatta olduğumuz için hem de şirketimizin kariyer havuzunda değerlendirilmek üzere gelişmeye ve yükselmeye açık gençleri istediğimiz için İngilizce önem kazanıyor.  İngilizce temel önceliğimiz ama aday başka diller de biliyorsa kendisini global kariyer havuzumuzda değerlendirebilmemiz açısından çok daha avantajlı bir konumda oluyor.  

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNDE YER ALMASI BİR KRİTER Mİ?

Evet. Sosyal sorumluluk projelerinin kişilerin içinde yaşadıkları topluma olan duyarlılıklarını ve duygusal zekalarını gösteren önemli faktörler arasında olduğunu düşünüyoruz. Zurich Sigorta olarak biz de sosyal sorumluluk projelerine çok önem veren bir şirketiz; bu doğrultuda bizden farklı düşüncelere sahip olsa da bizimle aynı ideallere sahip ve düşüncelerini aksiyona geçirebilen gençlerle çalışmak bizim için çok önemli..

ÜNİVERSİTE KULÜPLERİNDE AKTİF OLMASI ÖNEMLİ Mİ?

Bizim en önem verdiğimiz kriterlerden biri çünkü kişi sosyal hayatında ne kadar aktif ise çalışma hayatına da bu özelliğini o derece yansıtıyor ve başarılı oluyor. Bu konuyu sadece kulüple de sınırlandırmamak gerekiyor aslında, spor yapıp yapmadığı, hatta bireysel spor mu takım sporu mu yaptığı dahi bizim değerlendirdiğimiz konular arasında. Sorumluluk bilinci gelişmiş, ilişki ve çatışma yönetiminde becerikli, liderlik yetkinliklerine sahip olan gençlerimizin genellikle üniversite kulüplerinde ya da sosyal sorumluluk projelerinde aktif rol alan ve bu tecrübelerini iş dünyasına aktarabilen gençler olduklarını gözlemliyoruz.   

BU DURUMDA SPOR DA SEÇİLME KRİTERLERİ ARASINDA YER ALIYOR DEОİL Mİ?

Spor bizim için en önemli kriterlerden biri. Spor, kişiye disiplinin, özverinin ve azmin ne olduğunu öğretiyor.  Ayrıca kişinin sadece fiziksel sağlığı değil, ruh-beden-akıl sağlığını geliştirmesine yardımcı oluyor. Bireysel ya da takım sporu yapan kişiler farklı yönlerden gelişebiliyorlar ama hangi branş olursa olsun spor, kişiye öz disiplini ve öz saygıyı öğretiyor.  Spor, bizim için önemli kriterlerden biri olduğu için hangi spor dalını yaptığı kadar neden o sporu seçtiği de bizim için o kadar önem taşımaktadır. 

ERASMUS GİBİ DEĞžİŞžİM PROJELERİNE KATILMASI ÖNEMLİ Mİ?

Öğrenci değişim programlarının bireylere farklı tecrübeler ve vizyon kazandırması açısından çok etkili olduğunu düşünüyoruz. Bununla beraber, bu programlara katılmak kişinin öğrencilik hayatı sırasında kendisini ve kariyerini ne kadar ciddiye aldığının da bir göstergesi sayılır. Kariyer, okuldan mezun olduktan sonra başlamaz, öğrenciliğe başladığımız ilkokul sıralarında başlar. Çok küçük yaşlardan bu yana kendimiz için yaptığımız her şey kariyerimiz için bir yol açar, bir iz bırakır. Bu sebeple kendimize yaptığımız her türlü yatırım mutlaka olumlu olarak geri dönecektir.

ZORUNLU OLANLAR DIޞINDA STAJ YAPMAK ÖNEMLİ BİR KRİTER Mİ?

Özellikle daha önce iş deneyimine sahip olmayan adayların staj yapıp yapmadıklarını  sorguluyoruz. Yaz aylarını tatil yaparak mı, staj yaparak mı geçirdikleri değerlendirdiğimiz konular arasında. Mülakatlarda stajın zorunlu olup olmadığını dahi soruyoruz. Zorunlu olmadan, gönüllü olarak  yapılan stajlar, kişinin başarı azmini, hırsını, öğrenme odaklılığını ve kariyerine verdiği önemi gösteriyor. Staj yaptığı kurumda işleyişi öğrenen, profesyonel hayatı deneyimleyen, ciddiyetle çalışan bireyler işe başladıktan sonra daha başarılı oluyorlar.  

CV’DE EN ÇOK NELERE DİKKAT EDİYORSUNUZ?

CV’nin ilk görüldüğü 30 saniye içerisinde ne hissettirdiği çok önemlidir. Kişinin yarattığı markasını anlattığı, etkili bir “reklam filmi” niteliğinde olmalıdır; kısa ama bir o kadar da dikkat çekici.  CV, kişinin eğitimini, iş veya staj deneyimlerini, hobilerini ve ilgi alanlarını  içermeli, geçmiş pozisyonlarda yaptıklarının ilgili pozisyonlarda nasıl yansıyacağının mesajını vermelidir. Ayrıca değişik başarı hikayeleri ve ödülleri de CV’de yer almalı. CV’de nelerin olduğu kadar nelerin olmadığı da incelenmektedir. Bu nedenle çok uzun olmayan, az, öz, sonuç odaklı ama bir o kadar da kişinin hikayesini anlatacak detaylara sahip olmalıdır.

BİR CV’DE YAPILABİLECEK EN BÜYÜK HATA NEDİR?

Çok uzun olması, gereksiz detayların önemli noktaların önüne geçmesi sıklıkla   karşılaştığımız CV hataları. Kişinin yarattığı markayı 30 saniyede anlatabilecek kadar detayın bulunduğu ama net bilgilerin yer aldığı bir CV en idealidir. İş tecrübesine göre değişmekle beraber, kariyerinin başında olan kişilerde 1 sayfayı, sonrasında da 2 sayfayı geçmemelidir.

ULUSLARARASI BİR ޞİRKETTE ÇALIޞABİLMEK İÇİN ÖZELLİKLER NEDİR?

Başarı odaklı, ilişki ve iletişim yetkinlikleri kuvvetli, takım çalışmasına yatkın kişiler her zaman öne çıkıyor. Buna ek olarak iyi bir eğitim almış, yabancı dil bilen, farklı ülkelerde çalışmak ve uluslararası fırsatları değerlendirmek isteyen, küçük yaşlardan itibaren kendi gelişimleri için emek harcamış, seyahat etmeyi ve farklı kültürleri deneyimleyen gençler uluslararası şirketlerde kendilerine yer bulabilir ve profesyonel hayatta hızla var olabilirler.

GENÇLERİN BLOG YA DA WEB SİTESİNE SAHİP OLMASI ÖNEMLİ Mİ?

Blog ve web siteleri, yeni neslin kendilerini ifade ettikleri çok önemli platformlar arasında yer alıyor. Paylaşmayı seven, kendini ifade etmeyi benimsemiş ve yazılı iletişimi kuvvetli gençler bu bloglar ve web siteleri sayesinde kendilerini belli ediyor ve geliştiriyorlar. Paylaşımcılık, ifade yeteneği ve yazılı iletişim profesyonel hayatın en önemli dinamikleri arasında yer aldığı için bu gençler bize göre avantajlı konumda oluyorlar.

SOSYAL MEDYA HESAPLARINDAKİ PAYLAޞIMLARI DİKKATE ALIYOR MUSUNUZ?

Sosyal medya hesaplarının olup olmadığı işe alımda belirleyici olmamakla beraber, artık bildiğiniz gibi bu hesapları kullanmayan genç hemen hemen kalmadı. Sosyal medya  kanallarının artmasıyla iletişim de aynı oranda arttı; artık her an veya her duygu görünür kılınıyor. Bu doğrultuda sosyal medya hesapları da kişinin yarattığı markayı yansıtan unsurlardan biri. Özellikle adayların hesaplarını kontrol etmiyoruz ancak Linkedin, iş odaklı olması nedeniyle önemli bir kaynak.

SİZ NASIL BİR GENÇLE ÇALIޞMAYI HAYAL EDİYORSUNUZ?

Dinamik, enerjisi yüksek, hırslı, azimli, iletişimi ve ilişkileri kuvvetli, takım çalışmasına açık, yenilikçi, analitik ve sonuç odaklı kişilerle çalışmayı tercih ediyoruz.

GENÇLERE ÜNİVERSİTE YILLARINI NASIL GEÇİRMELERİNİ ÖNERİRSİNİZ?

Kendilerine yatırım yapmamalılar. Öncelikle hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini çok iyi takip etmeliler. Günlük gazetelerin yanı sıra hem iş odaklı hem de life-style haftalık ve aylık dergileri takip ederek kendilerini güncel bilgiler ile yenilemeliler. Tecrübe edinmeleri çok önemli bu yüzden de buldukları her fırsatta staj yaparak deneyim elde etmeliler. Farklı hobiler edinerek veya farklı spor dalları ile uğraşarak değişik ortamlada sosyalleşmeli ve farklı düşüncelere sahip kişiler tanıyarak vizyonlarını genişletmeliler. Sosyal sorumluluk projelerinde yer alarak başka insanların da hayatlarına değer katmalılar.

İŞžSİZ 4 GENÇTEN BİRİ ÜNİVERSİTE MEZUNU. SİZCE EОİTİM SİSTEMİ PİYASANIN İHTİYAÇ DUYDUОU NİTELİKTE MEZUN VEREMİYOR MU?

Mülakatlarda gördüğümüz en önemli konulardan birisi, gençler üniversite müfredatının kendilerine verdikleri ile yetiniyorlar. Farklılaşmak, yeni tecrübeler edinmek, kendilerini farklı açılardan geliştirmek için çaba sarfeden gençler her zaman daha çabuk istihdam ediliyorlar.  Staj yapmak, üniversite kulüplerinde çalışmak, sosyal sorumluluk projelerinde aktif olmak, sosyal ve kültürel aktivitelerde bulunmak, sanat ve sporla ilgilenmek gençlerin daha çabuk işe girmelerini, iş görüşmelerinde öne çıkmalarını sağlıyor. Bu sebeple öğrencilik yıllarından başlayarak gençler kariyer planlamalarına başlamalı, kişisel gelişimlerine yatırım yapmalı, aktif ve sosyal olmalıdırlar. Daha önce belirttiğim gibi, kariyer, okuldan mezun olduktan sonra başlamaz, öğrenciliğe başladığımız ilkokul sıralarında başlar. Çok küçük yaşlardan bu yana kendimiz için yaptığımız her şey kariyerimiz için bir yol açar, bir iz bırakır, kişisel markamızı oluşturur. Bu sebeple kendimize yaptığımız her türlü yatırım mutlaka olumlu olarak geri dönecektir. Bunun yanı sıra her gün gündemi takip ederek kendilerini güncel kılmalılılar. Sadece Türkiye’deki yayımları takip etmekle kalmayıp uluslararası yayımları da okuyarak dünyada neler olup bittiğine hakim olmalılar.

* Bu röportajın kısaltılmış hali Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan tarafından hazırlanan “CEO’lardan İş Bulma Rehberi” başlıklı dizi yazıda da kullanılmış ve izin alınarak bu blogda da yayımlanmıştır

Fotoğraf: Zurich Sigorta

01-02-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş