Kendinize nasıl yatırım yaptığınıza bakıyoruz
Otomotiv sektörünün önemli kurumlarından biri olan Renault Mais Türkiye’de 700 kişi çalışıyor. Kuruma yılda ortalama 70 kişi işe alınıyor. İşe alırken hangi kriterler kullanılıyor ve tercih edilmek için hangi özelliklere sahip olmanız gerekiyor? İşte sizin adınıza bu kriterleri Renault Türkiye CEO’su İbrahim Aybar’a sorduk.
İşte Aybar’ın sorularımıza verdiği yanıtlar:
ADAYLARIN MEZUN OLDUĞU ÜNİVERSİTE ÖNEMLİ Mİ?
İşe alımda mezun olunan üniversitenin önemi büyük. Genel olarak ifade etmek gerekirse işletmelerin istihdam politikaları bu noktada belirleyici olmaktadır. Tüm piyasalarda rekabet eden tüm firmaların istihdam politikalarının ve hedef niteliklerinin aynı olduğunu söylemek gerçekle bağdaşmaz. Somut olarak söylememiz gerekirse herhangi bir sektörde pazar liderliğini hedefleyen bir firmanın istihdamda yöneleceği hedef kitle farklı, sektörde ortalama bir performans gösteren firmanın hedef kitlesi farklı olacaktır. “Üniversite önemli”den kastımız potansiyeli daha yüksek ve giriş sınavlarında başarı sıralaması daha yüksek öğrencilerin eğitim gördüğü üniversitelerdir. Dolayısıyla işletmelerin hedef ve politikalarına bağlı olarak üniversite tercihleri de önem taşımaktadır. Stajda ise bu kadar keskin olmamakla birlikte aynı doğruların geçerli olduğunu söylememiz mümkündür.
MEZUNİYET NOTLARINI DİKKATE ALIYOR MUSUNUZ?
Biraz önceki tespitimizin doğal sonucu olarak öncelikle üniversiteye bakmak daha gerçekçi bir yoldur. Notlar önemlidir ancak her zaman kişinin bilgi, zeka, yetenek ve potansiyelini ifade etmez.
VAKIF YA DA DEVLET ÜNİVERSİTESİ SİZİN İÇİN FARK EDİYOR MU?
Bu tür bir ayrımdan ziyade öğrencilerin üniversite sınavlarındaki başarı sıralamasındaki yeri, üniversitenin başarı vizyon ve hedefi daha önemli. Kamuoyundaki genellemeler gerçeği her zaman ifade etmez. Ayrıca mezun olunan üniversitenin sınavlardaki başarı sıralaması ve öğrencinin üniversite hayatındaki notları da tek belirleyici unsur değildir. Bunlar gerek şart ancak yeter şart değil. Önemli olan zeka, bilgi, beceri ve yeteneğin sağlıklı bir kişilik yapısı içerisinde bulunmasıdır. Kişilik, son derece önemli ve belirleyicidir.
YABANCI DİL OLMAZSA OLMAZ BİR KOŞUL MU?
Günümüz dünyasında en az bir yabancı dil bilmenin zorunluluk olduğunun aksini sanırım kimse iddia edemez. Küreselleşmenin ve teknolojinin hızlı gelişiminin ve rekabetin gereği olarak yerli veya çokuluslu niteliğine bakılmaksızın tüm işletmeler çağımız insan niteliklerinde iş gücü istihdam etmek zorundadır.
MEZUN OLDUĞU LİSE ÖNEMLİ Mİ?
Tabii ki önemlidir. Her okulun kendine has bir kültürü ve disiplini vardır. Dolayısıyla eğitim kalitesi yüksek, evrensel eğitim ilkelerine uygun olarak eğitim veren ve sınav başarıları yüksek liseler doğal olarak tercih edilir.
SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNDE YER ALMASINI DİKKATE ALIYOR MUSUNUZ?
İşe başvuran adayların sadece akademik başarılarına odaklanmıyoruz. Kişisel bütünlüğe ne kadar değer verdikleri ve kendilerine ne kadar yatırım yaptıklarını da değerlendiriyoruz. Sosyal yönden donanımlı, yaşadığı dünyayı ve toplumu algılayan farkındalığı yüksek, ilişkileri kuvvetli insanların yaşamı hem kendileri için hem de başkaları için kolaylaştırdıklarına inanıyoruz.
ÜNİVERSİTE KULÜPLERİNDE ÇALIŞMASI BİR KRİTER Mİ?
Daha önce de belirttiğim gibi yaşamı algılayan, girişimci ve sonucu değiştirebilecek insan niteliği çok önemlidir. Üniversite sıralarında iken değişik kulüplerde hayatı ve ilişkileri tanıyıp kavramakta ve sorumluluk geliştirmekte önemli rol oynadığını düşündüğümüz kulüplerde aktif görev almak dikkate alınması gereken bir kriter olmaktadır.
SPOR YAPIP YAPMADIĞI ÖNEMLİ Mİ?
Kişilik bütünlüğü kapsamında insanın çok yönlü gelişmesi açısından spor çok önemlidir. Dolayısıyla sporun disiplinli bir şekilde ilgili aday tarafından yaşamın bir parçası olarak kabul edip etmediğine bakmak gerekiyor.
ERASMUS GİBİ ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARINA KATILMASI ÖNEMLİ Mİ?
Bizim için seçim kriteri değil.
STAJ YAPMASI BİR KRİTER Mİ?
Adayın zorunluluk haricinde isteğiyle yapmış olduğu kazanımlar daha değerlidir.
ULUSLARARASI BİR ŞİRKET NASIL BİR ADAY ARAR?
Öncelikle çok kültürlü yapıda çalışabilecek kişilik yapısı ve niteliklere sahip olmak önemlidir. Bunların başında çok iyi seviyede en az bir yabancı dil, teknolojiye yatkın olmak ve iyi kullanabilmek gelir. Meraklı ve sürekli öğrenmeye açık olmak önemlidir. Sabırlı, analitik, iletişimi güçlü ve sosyal ilişkileri gelişmiş bir kişilik yapısı gereklidir.
BLOG YA DA WEB SİTESİ OLMASI DİKKATE ALINIYOR MU?
Hayır, belirleyici olmaz.
FACEBOOK, TWITTER, INSTAGRAM, LINKEDİN GİBİ SOSYAL MEDYA HESAPLARINI KONTROL EDİYOR MUSUNUZ?
Evet kontrol ediyoruz. Adayın değerleri e-kişilik yapısı hakkında ipuçları içerir.
SİZ NASIL BİR GENÇ İLE ÇALIŞMAYI HAYAL EDİYORSUNUZ?
Özgüveni yüksek, hayata dair doğruları ve duruşu olan, enerjisi yüksek, zeki, meraklı ve sürekli yeni şeyleri öğrenmek isteyen, sorumluluk almak isteyen bir gençle çalışmayı hep hayal ederim. Çalışmak için aramıza katılan arkadaşlarımızı, bu hayalimiz çerçevesinde belirliyoruz.
GENÇLERE ÜNİVERSİTE YILLARINI NASIL GEÇİRMELERİNİ TAVSİYE EDERSİNİZ?
Üniversite yıllarını dolu dolu yaşamalarını tavsiye ederim. Her şeyden önce insan yaşamının en güzel çağıdır üniversite yılları. Bilgiyle, sorumlulukla yaşamın ciddi yüzüyle karşılaşmanın derinleştiği yıllardır. Gençlerimizin öğrenmeye zaman ayırmasının yanı sıra arkadaşlığa, dostluğa, sevgiye ve insani ilişkilerinin güçlenmesine de zaman ayırması önemlidir. İleriki yaşamlarında kendileri için temel olacak bu dönemde sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif aktivitelerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarında gönüllü çalışmalara da zaman ayırmalılar.
CV HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİLER?
Bir CV, adayın gerçek özelliklerini, niteliklerini ifade ediyorsa başarılıdır. Yeteri kadar kapsamlı, değerlendiriciyi yanıltmayacak, öz bir içeriğe sahip olmalıdır. Eğitimler, stajlar, başarılar, sosyal aktiviteler ve varsa daha önceki iş tecrübeleri etkili bir şekilde yer almalıdır. Kişisel özellikler, değerler ve hedeflenen görev alanı somut olarak belirtilmelidir. Abartılı, gerçekçi olmayan kapsamdaki her CV faydadan çok zarar verecektir. CV, adayın doğru şekilde algılanmasını yetecek uzunlukta olmalıdır.
* Bu röportajın kısaltılmış hali Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan tarafından hazırlanan“CEO’lardan İş Bulma Rehberi” başlıklı dizi yazıda da kullanılmış ve izin alınarak bu blogda da yayımlanmıştır
Fotoğraf: Renault Mais Türkiye
01-02-2016