Arama sonuçları

Kız öğrencilerin zehirlenmesi protesto edildi

Kız öğrencilerin zehirlenmesi protesto edildi

İran'da çoğunlukla kız okullarında yaşanan ve kaynağı henüz net olarak belirlenemeyen toplu zehirlenme vakalarının önüne geçilememesine tepki gösteren bazı veliler ve öğrenciler, Şahinşehr kentindeki Eğitim Müdürlüğü önünde gösteri düzenledi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre, İsfahan eyaletine bağlı Şahinşehr kentindeki Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan veliler ve öğrencilerden oluşan kalabalık bir grup, okullarda meydana gelen zehirlenme vakalarını protesto etti.

PROTESTO DÜZENLEDİLER

Toplu zehirlenme vakalarının önüne geçilememesine tepki gösteren ve yetkililer aleyhinde sloganlar atan gruba güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gazlarla müdahale ettiği görüldü.

TOPLU ZEHİRLENME OLAYLARI

İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana, genellikle kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda toplu zehirlenme vakaları yaşanıyor.

Öğrencilerde solunum sıkıntısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve uzuvlarda uyuşma gibi belirtiler görülüyor. Şu ana kadar ülke genelinde yüzlerde okulda binlerce öğrenci zehirlendi.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, toplumda endişenin giderek artması üzerine 6 Mart'ta yaptığı açıklamada, yetkililere olayın üzerine ciddiyetle gidilmesi ve faillerin en şiddetli cezaya çarptırılması talimatı verdiğini belirtmişti.

Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei de zehirlenme vakalarının faillerinin idamla yargılanacağını söylemişti.

Açıklamaların ardından 7 Mart'ta 5 eyalette düzenlenen operasyonlarla olaylarla ilgili olduğu şüphesiyle çok sayıda kişinin gözaltına alındığı duyurulmuştu.

100'DEN FAZLA GÖZALTI

İran İçişleri Bakanlığı, 11 Mart'ta yaptığı yazılı açıklamada, Tahran, Kum, Zencan, Huzistan, Hemedan, Fars, Gilan, Batı Azerbaycan, Doğu Azerbaycan (Tebriz), Kürdistan ve Rezevi Horasan eyaletlerindeki okullarda toplu zehirlenme vakalarıyla bağlantılı oldukları şüphesiyle 100'den fazla kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

Yaklaşık bir aydır yaşanmayan toplu zehirlenme vakaları son günlerde yeniden görülmeye başlandı.

Vakaların önüne geçilememesine tepki gösteren öğrenci ve öğretmenler, ülkenin bazı kentlerinde düzenledikleri gösterilerle yetkilileri protesto ediyor.

Kaynağı henüz net olarak belirlenemeyen vakalarla ilgili hem Meclis hem de Başsavcılık tarafından soruşturmalar yürütülüyor. Meclisin konuyu araştırmak için oluşturduğu özel araştırma komitesinin bir hafta içinde nihai raporunu sunması bekleniyor.

16-04-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş