Arama sonuçları

KKTC’de ‘din eğitimi’ tartışması

KKTC’de ‘din eğitimi’ tartışması

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Din İşleri Başkanlığı’nın Kuran-ı Kerim eğitim-öğretimiyle ilgili yetkisine ilişkin itirazı Anayasa Mahkemesi değerlendirdi. Mahkeme, her türlü eğitimin ancak Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının "gözetiminde ve denetiminde" olması gerektiği yönünde karar verdi.

KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay, yaptığı yazılı açıklamada, 2018'de Hizmet Sendikasınca (HİZMET-SEN) "Din İşleri Değişiklik Yasası"ndaki "Din Hizmetleri Eğitimi ve Halkla İlişkiler Birimi bünyesinde eğitim işleriyle görevli bakanlığın izniyle yapılan hafızlık eğitimi kurslarını düzenlemek, sınav yapmak ve başarılı olanlara hafızlık belgesi vermek" şeklindeki madde ile Din İşleri Komisyonuna hafızlık kursu açma yetkisi verilmesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu hatırlattı.

DİN ÖĞRETİMİ TARTIŞMASI

Anayasa Mahkemesi’nin HİZMET-SEN'in başvurusunu uygun bulduğunu ve düzenlemeyi iptal ettiğini kaydeden Atalay, konuyla ilgili yeni düzenleme talep ve teşebbüsü için gerekçeli kararı bekleyeceklerini belirtti.

Türk Ajansı Kıbrıs'ın (TAK) haberine göre de "KKTC'de Kur'an kursları kapatıldı" yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı, Din İşleri Komisyonu’nun Hafızlık Eğitimi düzenleme yetkisinin, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığından sadece alınacak "izin" ile yapılabileceği, bu nedenle anayasaya aykırı bulunduğu belirtildi.

Anayasa Mahkemesi kaynaklarınca da Din İşleri Dairesi ile ilgili yasa değişikliğiyle "Din İşleri Komisyonu" kurulmasının, bu Komisyonun din adamlarının yeterlilik sınavlarını yapmasının ve din adamlarının görevlendirmesi konusunda karar vermesinin laiklik ilkesine ve anayasaya aykırı bulunmadığı ifade edildi.

İKİ BAKANLIK YETKİLİ

Kaynaklar, değişiklikle Din İşleri Komisyonunun görevleri arasında "Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının izniyle" hafızlık eğitimi verilmesinin de öngörüldüğünü ve bu konunun da değerlendirildiğini belirtti. Kaynaklar, KKTC Anayasası'na göre, her türlü eğitimin ancak Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının "gözetimi ve denetiminde" olması gerektiğini, iznin, "gözetim ve denetimi" kapsamadığını ve bu nedenle, maddenin anayasaya aykırı bulunduğunu bildirdi.

 

15-04-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş