Arama sonuçları

Koca’dan ‘kongre’ yanıtı: Bu konuyu gündemde tutmak kimseye fayda sağlamaz

Koca’dan ‘kongre’ yanıtı: Bu konuyu gündemde tutmak kimseye fayda sağlamaz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgınla mücadele herkesin üzerine düşen sorumluğulu yapması gerektiğini inandığını söyledi. Türkiye'de bulaş özelliği fazla olan İngiliz varyantının yayılmaya başladığını belirten Koca, sprey aşıda faz-1 aşamasına gelindiğini, yakında hizmet sektöründe aşılama çalışmalarına başlanacağını, aşı seçme hakkının da tanınacağını açıkladı.  

Bakan Koca gazetecilerin sorularını yanıtladı. AKP kongrelerinde yaşanan kalabalığın haritalardaki kırmızıya dönüşteki etkenlerden biri olduğu yönünde muhalefetin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Koca şöyle dedi:

KONGRELER ETKİLEDİ Mİ?

''Bu konuyu gündemde tutmanın kimseye faydasının olmadığı kanaatindeyim. Çünkü bugüne kadar bilgilendirmelerimiz... Bilim Kurulu üyelerimiz dahil olmak üzere: Kapalı ortamlarda bulaştığını biliyoruz, kalabalık ortamlarda virüsün bulaştığını biliyoruz. Yakın temasta virüsün bulaştığını biliyoruz.  Bu bilgilendirmede bir değişiklik söz konusu değil. Dolayısıyla herkesin bu mücadele üzerine düşen sorumluluğun gereğini yapması gerektiği kanaatindeyim. Buradan bir ayrıcalık çıkarma hikayesi çıkarmanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Herkesin bu mücadeleden bir ve beraber.... Ve bu bulaşın nasıl olduğunu da  bildiğimiz için, mücadelede buna göre tedbirlere uyum gösterilmesi gerektiğinin altını çiziyorum.

84 milyon biz bu salgında hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Bu başarı 84 milyonun olur. Burada bulaşıcılığının nasıl olduğu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla herkesin bu noktada, tedbirler noktasında gayret göstermesi gerekiyor. Kimseye ayrıcalık tanındığı hikayesinin kimseye faydası yok. '

MUTASYON DAHA HIZLI MI YAYILIYOR?

Koca mutasyonlu virüsün yayılım hızı ile ilgili şöyle konuştu: ''Mutasyon her geçen gün artıyor. Şu an mutasyonun Türkiye'deki oranı yüzde 75'lere ulaştı. Kimi illerimizde yüzde 50-55 oranında ama yüzde 95 olan illerimiz de var. Türkiye'nin bütün illerinde mutasyon olduğunu ama ortalamanın yüzde 75 olduğunu söylüyorum.

HANGİ VARYANTLAR GÖRÜLÜYOR?

Ağırlıklık İngiliz varyantı söz konusu. Var ola virüsün yerini İngiliz varyantı her geçen gün almaya başladı. Bu varyantın en önemli özelliği bulaştırıcılığının çok yüksek olduğu. Ancak virülansın da bir değişiklik olmadığını biliyoruz.  

Ayrıca Brezilya ve Güney Afrika varyantı da söz konusu. Brezilya varyantı... Daha önce söylemiştim, bir ilimizde görülen bir vakadan bahsetmiştim. Şimdi üç vaka oldu. İki vakamız İstanbul, bir vakamız İzmir'de. Güney Afrika varyantı ise şu anda 157 vakamız var. Dolayısıyla bunda sonraki süreçte varyant giderek arttığı için, ağırlıklı olarak İngiliz varyantı olduğu için  ve bulaştırıcılığı da fazla olduğu için.

KALABALIK VE KAPALI ORTAMLARDAN UZAK DURALIM

Bu dönemde bizim kapalı ve kalabalık ortamdan, özellikle yakın temastan uzak durmamız gerekiyor. Bu anlamda daha da önemli olmaya başladı. Bu varyantın riskli dediğimiz grubunda daha ciddi sonuçlar doğurduğunu biliyoruz. O nedenle riskli kişilerin korunması, yakın temasın mümkün mertebe önlenmesi gerekiyor. Ne zamana kadar? Aşı süresinin bitimine kadar. Hiç olmazsa biraz daha gayret göstermeliyiz.''  

SPREY ÇALIŞMALARI NE DURUMDA?

Koca sprey aşı çalışmalarına ilişkin de şu bilgileri verdi:

''Nasal aşıyla ilgili başından beri takip ettiğimiz bir şey. 2020 Mart ayında desteklemek üzere yazı yazdığımız bir aşı. Hem pre-klinik, hem de klinik aşamasında destekliyoruz ve desteklemeye devam ediyoruz. Üretim safhasını da destekliyoruz. Bir özel şirketin girişim, dört üniversitenin de katkısı.... Bakanlığımızın, TÜSEB üzerinden  desteğiyle yakının takip ettiğimiz ve önemli olacağını düşündüğümüz bir aşı. Dünyada bu anlamda ilk olacağını düşündüğümüz bir aşı. Farklılığı da.... Bu salgının özellikle mukosal immünite dediğimiz, daha çok üst solunum yolunda olduğu için girişi.... Mukosal  immüniteyi sağlayan, girişi önlediği için bulaşıcılığı da önleyen bir aşı olarak biliyoruz.  

Hayvan çalışmaları bitti. Araştırma için üretim hazırlıkları yapıldı. Sanıyorum önümüzdeki iki-üç hafta içinde hafta içinde Ankara Şehir Hastanemizde faz bir çalışmaların başlatmış olacağımız. Muhtemelen de yılsonuna doğru....  Başarılı olması durumunda daha önce bitirilmesi, ayrıca tek doz uygulaması konusunda da çalışıyoruz. Daha erken de gündeme gelebilir.

BIONTECH AŞISI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Koca, BioNTtech aşısının ne zaman uygulanmaya başlayacağına ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

''Biontech aşısı birkaç gün sonra başlayacak. Lojistikle ilgili hazırlıklar tamamlandı. Şu an gelen doz miktarı da 2.8 milyon doz oldu. Önümüzdeki günlerde de 4.5 milyona ulaşmış ulaşmış olacak.  

AŞI SEÇME ŞANSI VAR MI?

Koca, aşı seçme hakkı olup olmayacağının sorulması üzerine de şu yanıtı verdi:

''Sırası gelenin aşı tercih etme hakkı olacak. 60 yaş grubu ve riskli hasta grubuna başladık. Emniyet, güvenlik ve yargıdakilere aşılama başlayacak. dolayısıyla sıra hizmet sektörüne de gelmiş olacak.  

Koca, teravih namazıları ile ilgili şöyle dedi: ''Teravihler kapalı olmayacak. Ancak özellikle bu noktada hassasiyetler gösterilerek, tedbirler alınarak kılınmaya devam edilecek. Diyanet Dşleri Başkanımızın bu konuda açıklaması olacak.''  (AjansBizim)

30-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş