Arama sonuçları

Kopya ödev dijital takip ile yakalanıyor

Kopya ödev dijital takip ile yakalanıyor

Eğitim dünyasına yeni bir terim daha girdi. Dijital hırsızlık. İnternetin hızla yaygınlaşması ve bilgiye ulaşımın kolaylaşması öğrencilerin de ödev ve projelerini “kopyala-yapıştır” yöntemiyle yapmalarına yol açınca okullarda önlemi aldı.

Tıpkı üniversitelerde olduğu gibi liseler de  öğrencilerin ödevlerinin ve projelerinin ne kadarının internetten “aşırma” olduğunu saptayabilmek için özel programlar kullanmaya başladı. İntihal-aşırma yani dijital hırsızlık yaptığı belirlenen öğrenciye ödev tekrarı yaptıran da var, sıfır veren de.  Yurtdışında ise birçok üniversite “aşırma” olduğunu belirlediği tezleri ve ödevleri hazırlayan öğrencilerini okuldan atıyor.

KOPYACILAR NASIL YAKALANIYOR?

Okulların dijital takip için kullandığı iki program Turnitin ve iThenticate ABD menşeli. Bir diğer program ise İsveçli akademisyenler tarafından üretilen  Urkund.  Bin kişilik bir okulda bu programların kurulma maliyeti yıllık 2 bin Euro’yu buluyor. Bu programları kuran okullar öğrencilerin ödevlerini bu program üzerinden kontrol ediyor. Program ödevin her kelimesini veri tabanında tarıyor, hangi veriden ne kadarının alındığını çıkarıyor.

KAYNAKLARI TARIYOR

Urkund temsilcisi Beste Bener kopya takibinin veri tabanı üzerinden nasıl araştırıldığını şöyle anlatıyor:

"Sisteme gönderilen dokümanlar internet, akademik yayınlar ve Urkund arşivi olmak üzere üç farklı kaynak üzerinden araştırılıp, karşılaştırılıyor. Sistemde 50 milyar web sayfası, kendi kapalı arşivinden 14 milyonun üzerinde öğrenci raporları, farklı bilgi depolarından 300 milyonun üzerinde raporlar ve bunlara ek olarak 100 milyon kitap, makale, haber ve periyodik yayınlar üzerinden araştırma ve benzerlik tespitinde bulunuluyor. Türkçe kaynaklardan da erişime açık veri tabanları üniversite yayınlarını, tez havuzlarını inceliyor. Bir ödev ya da tezin ne kadarının Orijinal ne kadarının aşırma olduğu yüzdeleri ve hangi kaynaklardan alındığı raporlanarak, kullanıcıya veriliyor. Eğitimciler ise bu programları neden ve nasıl kullandıkları nı şöyle anlatıyor:

EĞİTİMDE DÜRÜSTLÜK ÖĞRETİLİYOR
Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Cem Gülan: “Bu programların kullanılması öncelikle öğrencilere eğitimde dürüstlüğü kazandırması açısından önemli. Öğrencilere bilgi hırsızlığının kötülüğünü öğretmeyi amaçlıyoruz. Ama bu polisiye bir şeymiş gibi algılanmasın. Çocuk intihal yapıyor ve öğretmen polis gibi onu cezalandırıyor değil. Uygulamalar okuldan okula değişiklik gösterebilir. Düşüncem yaptırımların 3 aşamalı olarak uygulanması: İlk önce çocuk yaptığının yanlış olduğuna dair uyarılmalı. İkincisinde aynı şeyi yapıyorsa zayıf not verilmeli. Hala intihal yapmaya devam ediyorsa o zaman disipline başvurulmalı."

İKİNCİ KEZ İNTİHAL YAPAN 0 ALIR
Özel SEV Amerikan Lisesi Okul Müdürü Elvan Tongal: “Sağlık ve Eğitim Vakfı'na (SEV) bağlı tüm okullarda bu program kullanılıyor. Sene başında öğrencilerimize böyle bir program kullandığımızı anlatıp, proje, ödev ve sunumlarının intihal tespit programıyla denetleneceğini hem sözlü hem yazılı bildiriyoruz. Velilerimiz de bilgilendiriliyor. Öğrenciler zaman zaman intihal olmadığını düşündükleri alıntılar yapabiliyorlar. Bunu ilk kez yapan önce  yazılı uyarı alır, öğretmeni ve velisi bilgilendirilir. İkinci kez yaparsa yine 0 alır ve disipline gider. “

AMAÇ ETİK DEĞERLERİ ÖĞRETMEK
TED Genel Müdürü Sevinç Atabay: “2005 yılından bu yana Turnitin yazılımı intihal kontrolü için kullanılıyor. Öğrencilere bu kontrolü öğretmenleriyle yaptırıyoruz. Eğer alıntı yapmış ise oranını görüyor. Referans verse dahi bu alıntı oranı yüzde 25'in üzerinde çıkarsa, öğrenci ödevini tekrar hazırlıyor. Bu süreç oran yüzde 25 altına düşene kadar sürüyor. Amaç öğrenciye bir yaptırım uygulamak değil, etik değerleri öğretmek. Program caydırıcı. İntihal yapmaya çalışan öğrenci sayısı her geçen yıl azalmaktadır.

 

Bu haber Habertürk Gazetesi’nde Bürde Özçakır ve Derya Öztürk imzasıyla yayımlanmıştır

12-02-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş