Arama sonuçları

Koronavinüs: Okullar ile ilgili karar çarşamba günü çıkacak

Koronavinüs: Okullar ile ilgili karar çarşamba günü çıkacak

Koronavinüs: Okullar ile ilgili karar çarşamba günü açıklanacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu’nda çarşamba günü eğitim konusunu gündeme alacaklarını söyledi. Koca okullar ile ilgili kararın bu toplantıda ele alınacağını belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilkent Yerleşkesi'nde gerçekleşen Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede yeni gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.  Türkiye'nin koronavirüse karşı ortaya koyduğu dayanışmanın dünyada neredeyse örneği olmadığını belirten Koca, testlerin hızla yapılmasında, tanı konan hastaların izole edilip tedavi altına alınmasında titiz davrandıklarını söyledi. Koca, salgının tüm Türkiye'ye yayıldığını söyledi. Sağlık personeli içinde de koronavirüs olanların da olduğunu belirterek, sokağa çıkma yasağı ile ilgili "Herkes kendi olağanüstü halini ilan edebilir" dedi.

KORONAVİRÜS: OKULLAR İLE İLGİLİ KARAR ÇARŞAMBA GÜNÜ AÇIKLANACAK

Sağlık Bakanı Koca, velilerin okulların ne zaman açılacağını merak ettiklerinin hatırlatılması üzerine şöyle dedi: " Milli Eğitim Bakanlığımızla çarşamba günü Bilim Kurulumuza katılmak üzere, bugün konuştuk. Bilim Kurulunda çarşamba günü eğitim konusunu gündemimize almış olacağız."

Koca, dünyayı etkileyen bu salgında mümkün olduğu kadar az kayıp vermek istediklerinin altını çizdi. 

32 BİN PERSONEL ALINACAK

Kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz. Bu dönemde sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içindeyiz. Sağlık personelimizin ek ödemelerinin 3 aylık zaman diliminde, tavan yüzde 100 oranında olacağını ifade etmek istiyorum

MALZEMELER SAĞLANIYOR

Üniversite hastanelerimize, tüm hastanelerimize bütün malzemeler sağlanmaktadır, sağlanmaya devam edilecektir. Yerli solunum cihazını seri üretimine başlıyoruz. Çin'den 50 bin hızlı tarama kiti sabah geldi, devreye girmiş oldu. Perşembe günü ilave 300 bin hızlı tarama kiti gelmiş olacak ve 1 milyona kadar hızlı tarama kitlerini kullanmak üzere bağlantı yaptık.

MASKELER YURTDIŞINA SATILMAYACAK

Türkiye'de üretilen maskeler Türkiye'nin ihtiyacı varken yurt dışına satılmayacaktır

KORONAVİRÜS İÇİN AŞI GELİŞTİRME

Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmaları var. 6 üniversite ve 1 merkeze çağrı yapıldı. Kısıtlamaya gitmeden hepsine destek sağlayacağız. Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmalarında kurum ve kuruluşlara bakanlık olarak destek verdik. Bu anlamda 6 üniversite ve bir merkeze çağrı yapıldı. Önümüzdeki günlerde bu üniversite ve merkezlerin ihtiyaçlarına göre hiç bu anlamda herhangi bir kısıtlamaya gitmeden, hepsinin önünü açacak şekilde bir destek sağlayacağımızı, bu konuda Maliye Bakanlığımızın da asla herhangi bir soruna yol açmadan bunun karşılanabileceğini ifade ettikleri için de buradan ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

HANGİ ÜNİVERSİTELER VAR

Koronavirüs tedavisindeki aşı çalışmalarında yer alan üniversiteler. Hacettepe, Erciyes, Ankara Üniversitesi, Kanser Araştırma Enstitüsü, TÜBİTAK MAM, Acıbadem ve bu üniversite ve merkezlere davet yapıldı.

AŞI ENSTİTÜSÜ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Bu enstitü, bu süreçte ülkemizde hangi üniversite veya hangi merkez neyi ne kadar yapabilecekse bütün merkezlerin desteklenmesi ve bu desteklenme ile kim ne kadar bu işi daha önde götürebilir durumda olursa geri plandaki desteğin miktarına bakmaksızın sonuna kadar üzerine gidebileceğimizi ayrıca ifade etmek istiyorum.

HASTALARIN YAŞLARI NEDİR?

İyileşen vakalarımızın fazla olduğunu belirtmek istiyorum. Çin'den olumlu sonuç veren ilaç da bu sabah geldi. Yoğun bakım şartlarında tedavisi devam edenlere uygulanmaya başladı. Hayatını kaybedenler ileri yaş ve kronik hastalığı da olan grup. Zaten önümüzdeki günlerde bütün vakalarla ilgili yaş aralığı dahil olmak üzere paylaşacağız. Yaşamını yitirenler 91 yaşa kadar var, 60'ın altında iki hasta var yani 50-60 arası, onun dışındaki bütün hastalar 61'in üzerinde.

DIŞARIYA ÇIKMAYIN ÇAĞRISI

Dün itibariyle toplam test sayısı 20 bin 345, tanı sayısı 1236, kaybedilen hasta sayısı 30.  Kaybettiğimiz 30 hastanın her biri ileri yaşlardaydı ve Kovid-19'a eşlik eden başka bazı hastalıkları da bulunuyordu. Bünye olarak dirençleri zayıftı. Bu ölümlerin sebebi doğrudan onların yaşları değil, ileri yaşlarda kaçınılmaz olan başka hastalıkların tabloda ağır bir yer tutmasıdır. Büyüklerimize seslenmek istiyorum. Onların koronavirüsten etkilenmemeleri konusunda bizler sorumluluk sahibiyiz. Büyüklerimizden sözlerime kulak vermelerini istirham ediyorum. Bu toplumun sizin hayat tecrübenize ihtiyacı var. Ailelerimizin size ihtiyacı var. Hayat yolculuğunda evlatlarınızın vereceğiniz tavsiyelere ihtiyacı var. Torunlarınızın sevgi ve ilginize ihtiyacı var. Bunları hastayken yapamazsınız. Yapmak isteyip daha yapamadığınız kaç şey olduğunu düşünün. Onları ağır bir hastalığa yakalanmışken yapamazsınız. Sizin öğütlerinize ihtiyacımız var ama siz de bu seferliğe mahsus bu öğüdü kabul edin. Önümüzdeki zamanı riske atmayın. Tedbirleri uygulaması en kolay kişiler sizlersiniz.

23-03-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş