Arama sonuçları

Kovid-19'a rağmen uluslararası öğrencilerin tercihi Türkiye oldu

Kovid-19'a rağmen uluslararası öğrencilerin tercihi Türkiye oldu

Kovid-19'a rağmen uluslararası öğrencilerin tercihi Türkiye oldu. Dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen, Türkiye'de üniversite eğitimi almak isteyen uluslararası öğrenci sayısının bu yıl yüzde 20'lik artışla 200 bini aşması bekleniyor.

Uluslararası öğrenci kavramı, kendi ülkesi dışında bir başka ülkede eğitim alan, pasaportu, ikameti olan ve diğer resmi süreçleri devam ettiren kişi anlamına geliyor.

KOVİD-19'A RAĞMEN ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN TERCİHİ TÜRKİYE OLDU

Dünyada yaklaşık 5 milyon uluslararası öğrenci var. Uluslararası öğrencilerin büyük çoğunluğu üniversite, yüksek lisans ve doktora eğitimi alıyor ancak az da olsa lise öğrencisi de mevcut.

Yabancı öğrencilerin son 20 yılda Türkiye ilgisi daha da arttı. Özellikle son 10 yılda her yıl yüzde 20-25 arası bir artış yaşanıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de uluslararası öğrenciler daha çok tıp ve mühendislik fakültelerinde eğitim almayı tercih ediyor. Son yıllarda sosyal bilimlere olan ilgide de artış gözleniyor.

Türkiye'ye artan bu öğrenci ilgisi bu öğrencilerin barınma, dil ve adaptasyon problemlerini de beraberinde getirdi. Misafir öğrencilerin bu sorunlarını çözmek için kamu kurumlarının yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu da faaliyet gösteriyor. Bu sivil toplum kuruluşlarının 68'i bir araya gelerek Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) çatısı altında birleşti. Federasyon, Türkçe öğretmekten akademik danışmanlık yapmaya kadar geniş bir alanda uluslararası öğrencilere yardımcı olmaya çalışıyor.

‘BU DÖNEMKİ RAKAMIN 200 BİN BANDINI GEÇTİĞİNİ TAHMİN EDİYORUM’

UDEF Başkanı Dr. Mehmet Ali Bolat, son 20 yılda uluslararası öğrencilerin Türkiye'ye yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Bu ilginin koronavirüs salgınında devam ettiğini gözlemlediklerini belirten Bolat, şöyle dedi:

"Bu dönemin güncel rakamlarını YÖK henüz açıklamadı. Türkiye'de geçen dönem 2020 yılı Ağustos ayı itibariyle 180 bin uluslararası öğrenci vardı. Eğitim-öğretim yılı Eylül'de başlıyor. Bu dönemki rakamın 200 bin bandını geçtiğini tahmin ediyorum. Son 10 yılda yüzde 20-25'lik bir gelişme, artış var. Sadece 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı 2016 yılında bir inkıta oldu."

‘90 BİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİNİN HER TÜRLÜ İHTİYAÇLARI KARŞILANDI’

Bolat, Türkiye'de kalan 90 bin uluslararası öğrencinin salgın döneminde de tüm ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi.

22-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş