Arama sonuçları

Köy okulu açma koşulu zorlaştırıldı

Köy okulu açma koşulu zorlaştırıldı

Köy okulu açma koşulu zorlaştırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma Kapama ve Ad Verme Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. BirGün'de yer alan habere göre, değişiklik kapsamında köy okullarının açık kalabilmesi için 8 olan öğrenci şartı 10’a çıkarıldı. Pandemi koşullarında köy okullarının açılmasının kolaylaştırılması beklenirken daha da zorlaştırılması dikkati çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapama ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

VELİ İSTERSE OKUL AÇIK KALACAK

MEB Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre, ortaokul ve imam hatip ortaokulu açılabilmesi için en fazla 32 derslik, 5'inci sınıfta en az 15 ya da toplamda 30 öğrenci, fen dersliği, görsel sanatlar atölyesi ve/veya müzik dersliği, teknoloji ve tasarım atölyesi ile spor veya drama salonu bulunması gerekecek.

İlk okullarda öğrenci sayısının 10'un altına düşmesi durumunda, ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya velilerin çocuklarının taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmelerini istememeleri halinde, valilikçe uygun görülmesi durumunda Bakanlıkça bu ilkokulların açık kalması sağlanabilecek.

Yeni binalarda kurum açma işlemleri ise şöyle gerçekleşecek:

“Binanın eğitim ve öğretim açısından teklif edilen kurumun özelliğine uygunluğu için valilikçe görevlendirilen kişilerce yerinde yapılan incelemeye dair rapor hazırlanacak. Binaya ait Yapı Kullanma İzin Belgesinin veya Devlet Yatırım veya Temel Eğitim Kurumları Yapım Programlarında bulunan veya yapı denetim geçici kabulü valilik teknik personelince yapılan veya yapılan protokoller dahilinde yapımı gerçekleştirilen eğitim kurumlarından, öğrenci ve yapı güvenliği açısından risk teşkil etmeyen yola terk, ifraz, tevhit, plan değişikliği, belge temini gibi gerekçelerle yapı kullanma izin belgesi alma süreci devam edenlerin geçici kabulleri yapılmış olması kaydıyla geçici kabul belgesinin birer örneği valilikçe Bakanlığa gönderilecek.

SALGIN KOŞULLARINA UYGUN DEĞİL

Yönetmelik değişikliğini BirGün’e değerlendiren Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“MEB’in politikası dikkate alındığında okulların açılması için gerekli sayının düşürülmesi imam hatip ortaokulları ve liselerinin açılmasını kolaylaştırdığı ifade edilebilir. Kapatılmasının kolaylaşması ise öğrencilerin eğitime erişim sorununa neden olmaktadır. Değişikliğin salgın koşullarına uygun olmadığını ifade etmek gerekir. Bu dönemin ihtiyacı öğrencilerin eğitime erişimini kolaylaştırmaktır. Atılabilecek en önemli adım da köy okullarını yeniden açmak olmalı, kapatmayı kolaylaştırmak değil.”

05-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş