Arama sonuçları

KYK yurtlarına ‘manevi danışmanlık’ ofisleri tekrar açılıyor mu?

KYK yurtlarına ‘manevi danışmanlık’ ofisleri tekrar açılıyor mu?

Geçen yıl tepkiler üzerine kapatılan manevi danışmanlık ofisleri tekrar KYK yurtlarında açılmaya başlandı. CHP Antalya milletvekili Aydın Özer, geçen yıl tepkiler nedeniyle kapatılan Antalya KYK yurtlarındaki manevi danışmanlık ofislerinin 7 ay sonra neden yeniden açılmadığını sordu.

Akdeniz Üniversitesi Kampüsü içinde yer alan KYK yurtlarında geçen yıl yaşanan genç ölümlerinin ardından, “öğrencilere dini baskı yapılıyor” iddialarıyla kamuoyuna yansıyan ve tepkiler üzerine kapatılan ‘manevi danışmanlık’ ofisleri yine gündemde.

MANEVİ DANIŞMANLAR GERİ GELDİ

7 ay önce o uygulamaya son verilerek KYK yurtlarına 6 psikolog görevlendirilmişti ama iddialara göre psikologlar gönderildi, ofisler yeniden açıldı ve manevi danışmanlar eski yerlerine geldi.  Konuyla ilgili Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na soru önergesi veren Özer,  şu soruları yöneltti:

“KYK yurtlarında psikologların yerine Manevi Danışmanlık uygulamasına geri dönüldüğü doğu mudur? Eğer öyleyse bunun gerekçesi nedir? Bakanlığınız öğrencilerin psikolojik sorunlarının değerlendirilmesi ve çözümünde bilimsel yaklaşım yerine dini yaklaşımı mı benimsenmektedir?”

Önergenin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“KYK Bezm-i Alem Valide Sultan ve Elmalılı Hamdi Yazır yurtlarında kalan gençlerin ölümlerinin ardından aynı yurtlarda kalan öğrenciler güvenlik ve yönetimle ilgili endişelerini ve şüphelerini dile getirmiş, yurtlarda kurulan ‘manevi danışmanlık’ ofislerinden ve dini baskıdan söz etmişlerdir. Bu ifadeler sonrasında KYK ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan bir protokolle 2021-2022 sezonunda yurt genelindeki devlet yurtlarına birer ‘manevi danışmanlık’ ofisinin açıldığı ve bu ofislerde öğrencilere danışmanlık yapmak üzere imamların görevlendirildiği ortaya çıkmıştır. Kamuoyuna yansıyan öğrenci ifadelerine göre bu manevi danışmanlar öğrencilere sorunlarıyla ilgili ‘şükür’ ve ‘sabır’ telkin ederek dini tavsiyelerde bulunmaktaydılar.

HANGİ SORULAR YÖNELTİLDİ?

Özer, şu soruları yöneltti:  

* Bakanlığınız ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzalanmış olan söz konusu protokol devam etmekte midir? Bu protokolün içeriği nedir, hangi tarihleri kapsamaktadır? Protokol neden feshedilmemektedir?

* KYK yurtlarına manevi danışman yapılan Diyanet personeli görevlendirmeyle mi yurtlarda bulunmaktadır yoksa yeni personel alımı mı yapılmaktadır? Bu danışmanların bütçeye yansıyan toplam personel gideri ne kadardır?

* Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ve İntiharı Önleme İl Kurulu ile ‘Gençlik Ruh Sağlığı’ özel gündemiyle 31.05.2022 tarihinde ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla yaptığınız toplantıda varılan sonuç ve alınan kararlar nelerdir? 

04-02-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş